Доц. д-р Огнян Боюклиев е доцент и доктор по икономика

...
Доц. д-р Огнян Боюклиев е доцент и доктор по икономика
Коментари Харесай

Огнян Боюклиев за БСП: Ликвидират ви, не го ли виждате?!

Доц. доктор Огнян Боюклиев е доцент и лекар по стопанска система в Института по стопанска система на селското стопанство – София. Преподавател по стратегиите за образование за развиване на селските региони. Член на Българска социалистическа партия до 2009. Един от създателите на първата стратегия на Българската социалистическа партия от 1994 година. Началник ръководство на отдел “Информация, съгласуваност и териториални структури “ в Министерство на земеделието и хранителната индустрия от 1995-97 година, консултант към Комисията по земеделие, гори и поземлена промяна в 38-мото Народно заседание.

Преди дни Българска социалистическа партия разгласи, че стопира краткотрайно акцията си за избор на нов ръководител на партията поради ковид. „ Във връзка с развиването на епидемиологичната обстановка в страната, ИБ и управлението на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България” взеха решение да подхващат дейности по краткотрайно прекъсване на отчетно-изборната акция в партията. “, се споделя в известие от „ Позитано “.

На 26 април следва изборът на нов ръководител в Българска социалистическа партия, който за пръв път в историята на столетницата, ще се случи с „ директен избор “, „ в който всеки социалист ще има право да гласоподава за ръководител “.

За процесите в Българска социалистическа партия, изборите и новите решения, беседваме с доцент доктор Огнян Боюклиев, един от създателите на първата стратегия на партията от 1994 година..

- Доц. Боюклиев, по какъв начин очаквате да се развие обстановката с директния избор за ръководител на Българска социалистическа партия?

- За мен това не е решение за лява партия. Примерите с Испания, Франция не са подобаващи за България. И в Испания, и Франция това са социалдемократически партии, които не са всеобщи леви партии, а всеобщи ректорални партии. Аз бях във Франция когато избираха Франсоа Оланд за лидер на Френската социалистическа партия. Ами там в избора вземат участие всички френски жители с изборни права…

Какво чакам? Нинова и Добрев ще победят, само че процесът на разпродажба на Българска социалистическа партия ще се задълбочи. Добрев „ очевадно “ играе сега игра дружно с Нинова.

Глупаво е и говоренето на Паргов за „ междинна класа “, това е термин демоде отпреди 30, 40 години, а и за представители на „ междинната класа “ претендират и от ляво, и от дясно. В новите стратегии на социалдемократите и на левите в Европа терминът е „ хора на труда и съзиданието “, за това приказва и Бърни Сандърс в Съединени американски щати.

Българска социалистическа партия е партия на пенсионери, към 89% от гласувалите са или пенсионери или покрай пенсионната възраст. Защо да ги прогонва и наскърбява с тази „ междинна класа “?

Според мен Българска социалистическа партия няма късмет като социалдемократическа партия, изобщо няма условия за такова нещо у нас…
Пътят е обединена левица, само че не като машинален общ брой на дребни измислени партии, а като обединяване на хората зад леви дела и леви персони!

- В конкуренцията за нов ръководител на Българска социалистическа партия се отличават три съществени фигури – Нинова, Добрев и Красимир Янков. Кой съгласно вас е достоверният притежател на лявата концепция?

- На Българска социалистическа партия е необходим човек, който да сплотява, а не да разделя. Независимо дали е „ болшевик “, „ социалист “, „ социалдемократ “, „ зелен “, би трябвало да е ляв, а тези всички са течения на лявата концепция и на лявата мисъл! Не е нужно механично да бъдат обединявани всички тези леви хрумвания и хора. Трябва да се извади рационалното от всяка една от тях!

Да се приобщят всички хора, стоящи зад левите хрумвания да застанат зад общи дела!

Например за модел на същинско всеобщо и гратис опазване на здравето у нас, както е според Конституцията на Република България. Това значи освен унищожаване на комерсиалните сдружения като форма на действие на лечебните заведения, а – промяна на модела.

Смяна на модела на ръководство, не модел отпреди 30 години, а съвременен формат, работещ в модерна Европа в страните със обществена стопанска система!

Не го познавам Красимир Янков, само че биографията му, деянията му по медиите го доближават към подобен вид политик – „ обединител “. Ляв, специалист, човек който търси обединяването, а не спора и тарикатщината в политиката…

- Каква е оценката ви за положението на Българска социалистическа партия сега?

- Трудно ми е да давам оценка, аз съм отвън Българска социалистическа партия от 2009 година. Напуснах дружно с моя другар и приятел Илия Божинов. Всъщност, множеството мои приятели, другари, познати – напуснаха Българска социалистическа партия поетапно след 1997 година, когато Жан Виденов и държавното управление на демократичната левица беше предадено от Николай Добрев и кръга от политици към убития Луканов.

Идването на власт на Съюз на демократичните сили и Иван Костов е основен миг в историята на България, на „ превратаджиите “ от Българска социалистическа партия им беше нужна шокова приватизация на активите от социализма. Резултатът през днешния ден е явен, задоволително е да забележим кои са през днешния ден капиталистите на България, работодателите.

Нещо повече, Кирил Добрев е престъпно проявена персона, това е документирано в средствата за всеобща информация. От следствия, съд и присъда го избавя приятелят и съратникът на татко му Иван Костов, министър-председател по това време.

Те, да вземем за пример, се съюзиха с един доста чудноват индивид Васил Василев, приватизаторът на „ Завод за хладилно съоръжение – Антон Иванов “ и Института по хладилна техника в София. Това е модерно дружество, което даваше работа на над 2 хиляди българи, обвързвано с доста други подизпълнители, снабдители, търговци… Един от дребното производители на херметични хладилни компресори на под-лиценз на “Tokyo Sanyo Electric “, Япония. Този талант на капитализма ликвидира производството и трансформира територията на завода и института в „ Бизнес център “.

Там е и „ малкия екран на Българска социалистическа партия “.

Сигурно хиперболизирам, няма по какъв начин да не призная, че в Българска социалистическа партия има и хора почтени, откровени социалисти, леви хора, само че те са отвън кръга на ръководещите приватизатори. Не всички богати хора, а и не всички участници в приватизацията са мошеници. Но тези, за които приказвам са политически назначения в „ капиталистическата класа “!

Тежко е положението на Българска социалистическа партия – ненавист и пердах един против различен вътре в партията…

*Източник: https://novapress.bg

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР