Достигаме границите на това, което класическият дигитален компютър може да

...
Достигаме границите на това, което класическият дигитален компютър може да
Коментари Харесай

Идва ерата на квантовите компютри. Какви са сценариите?

Достигаме границите на това, което класическият цифров компютър може да направи, а оттатък тях са квантовите калкулации...

Нуждите от изчислителна мощност порастват непрекъснато и все по-трудно се удовлетворяват с увеличение на броя изчислителни устройства – точно това обуславя нуждата от квантови компютри

Квантовите компютри постепенно, само че несъмнено се трансформират от научна фантастика в действителност. Но какво ще се случи с компютрите, които употребяваме сега? Ето вероятните сюжети за близкото бъдеще.

Първо, квантовите компютри няма да изместят обичайния или „ типичен “ компютър. Второ, квантовите компютри са технология, която към момента е в развой на възникване и няма да стъпи на сцената най-малко още няколко години. И трето: времето да стартираме да подобряваме отбраната на нашите данни от квантовите компютри е в този момент!

Защо през днешния ден приказваме за квантови компютри?

Проучвания сочат, че в международен мащаб едвам 1% от организациите плануват в бюджетите си разноски за планове, свързани с квантовите технологии. Според Матю Брийс, вицепрезидент на проучвателен отдел в Gartner, към 2023 година се чака повишаване на този дял до към 20%.

„ Достигаме границите на това, което класическият цифров компютър може да направи “, споделя Ашиш Надкарни, вицепрезидент на IDC. Той засяга така наречен Закон на Мур, съгласно който новите модели процесори се появяват почти на интервал от 18-24 месеца и те се характеризират с почти двойно по-висока изчислителна мощност.

Този закон е дефиниран в средата на 60-те години, като дългогодишните наблюдения върху развиването на процесорите демонстрират, че на промишлеността ѝ лишава от ден на ден време, с цел да създаде съставни елементи с двойно по-висока изчислителна мощност, по отношение на предходното потомство. Според специалисти от Софтуерния университет, последните разбори сочат, че законът би трябвало да спре да работи почти към 2020-та година.

В същото време големи корпорации, като Гугъл, имат непрекъснато възходяща потребност от изчислителна мощност, която не може да се реализира с увеличение на броя изчислителни устройства. Именно това обуславя все по-голямата нужда от квантов компютър.

Приложения за квантови компютри

Понастоящем квантовите компютри могат да извършват лимитирани бизнес приложения и характерни квантови логаритми. Някои откриватели са на мнение, че квантовите компютри постоянно ще имат по-специализиран темперамент по отношение на цифровите, които ще запазят своето по-общо предопределение.
още по тематиката
Според други специалисти, квантовите компютри ще могат да се интегрират и да работят с цифровите компютри, вместо да ги заместят. Поради това най-вероятно квантовите компютри ще се употребяват там, където големи размери от данни би трябвало да бъдат обработени в границите на секунди.

„ Компаниите, които оферират разнообразни финансови услуги, биха извлекли изгода от квантовите компютри, изключително в случаи, при които размерите от данни, свързани с комерсиалния оборот, са високи, а те имат потребност да изчислят всички евентуални изходи от дадена обстановка в границите на секунди “, добавя Надкарни.

Други сфери, които най-вероятно ще имат потребност от квантови компютри, са фармацевтичните и биотехнологични проучвания, генетиката, квантовата химия и създаването на изкуствен интелект.

IBM и квантовите компютри

IBM е измежду пионерите в квантовите компютри. Компанията има дългогодишни разработки в тази тенденция, които дава поле за проучвания и на разнообразни външни компании.

В началото май 2016 година американският ИТ колос разгласи „ IBM Quantum Experience ” (което скоро по-късно бе кратко на „ IBM Q Experience “) – първата в света услуга от вид „ квантови калкулации като услуга “ (Quantum Computing as a Service, QCaaS). Чрез нея компанията дава опция на бизнеса да се свърже с квантовите компютри на IBM посредством облачна услуга.

Целта на IBM Q Experience е да разреши на потребителите да организират опити, да изследват разнообразни симулации или общо казано – да „ вкусят “ от квантовите компютри. Първоначално IBM предоставяше достъп до квантов компютър с мощ от 5 кубита, ситуиран в изследователския център „ T.J. Watson Research Center “ в Ню Йорк, само че скоро по-късно компанията обезпечи достъп до 16-кубититови системи.

В допълнение, през декември 2017 година бе образуван IBM Q Network – световен консорциум, който включва бизнес компании от листата Fortune 500, проучвателен лаборатории и университетски организации. Всички те са фокусирани върху проучване на практическите приложения на квантови компютри, предопределени за бизнес и просвета. Към сегашния миг над 80 хиляди „ IBM Q Experience “ консуматори са провели над 4 милиона опита, от които са готови над 65 научни изявления.

Други огромни корпорации, които имат лични разработки в областта на квантовите компютри, са Гугъл, Intel, Microsoft, а също по този начин и стартъпи като Rigetti Computing, D-Wave Systems и Zapata Computing.

Автор: Георги Кацаров
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР