Доставката на новите 8 изтребители F-16, които поръчахме и платихме

...
Доставката на новите 8 изтребители F-16, които поръчахме и платихме
Коментари Харесай

Румен Радев: Изтребителите F-16 ще се забавят, питайте Борисов защо

Доставката на новите 8 изтребители F-16, които поръчахме и платихме на Съединени американски щати, ще закъснее и то значително, питайте Бойко Борисов какъв контракт е подписал за тях. Това сподели пред публицисти президентът Румен Радев, откакто дружно с военния министър Стефан Янев изслуша разбора на положението на Въоръжените ни сили през 2021 година от началника на защитата адмирал Емил Ефтимов.

" Има към този момент информация, че ще има забавяне и то значително. Това е извънредно обезпокоително за нашите Въоръжени сили, то към този момент вкарва опасности България да загуби въздушен суревенитет, да загуби опцията да охранява сама въздушното ни пространство ", разяснява Радев.
Янев: Рисково е МиГ-овете да се поддържат от компании без връзка с производителя
Поддръжката на българските бойни самолети съветско произвеждане от компании, които нямат връзка с производителите на тези самолети е опасен...
Прочети повече
" Но това дали ще закъснеят и за какво, може да попитате Борисов и неговото държавно управление - при какви клаузи са сключвали този контракт ", добави президентът.

Припомняме, че през април 2020 година Пентагонът заяви, че министерството на защитата на Съединени американски щати разгласи съглашение на стойност 512 милиона $ с американската компания „ Локхийд Мартин “ за произвеждане на изтребители F-16 Блок 70 за Република България. Според контракта Lockheed Martin Aeronautics е получил контракт за закрепена цена на 512 004 418 $ за произвеждане на F-16 Block 70. Договорът включва заплащането на 4 185 566 авансово. Работата ще бъде осъществена във Форт Уърт, Тексас и Грийнвил, Южна Каролина, и се чака да бъде приключен до 31 януари 2027 година

В контракта е посочено, че поръчката му е 100% финансирана посредством задгранични военни продажби (FMS) за Република България и е резултат от конкурс, провеждан от България. От страна на Пентагона, договаряща страна е Центърът за ръководство на Военновъздушни сили, военновъздушната база Райт-Патерсън, Охайо (FA8615-20-C-6051). Веднага вършат усещане две неща. Едното е, че съгласно формалното известие краят на контракта за произвеждане е очакван чак за 2027 година. Поне при сключването на контракта от страна на България постоянно е ставало дума за периоди, не по-късни от 2024 година Другото, което прави усещане е сумата от едвам 500 млн.долара. Тук обяснението идва от американският уебсайт Джейнс Дифенс, представен от БГНЕС. Специализираната медия твърди, че тази поръчка за произвеждане не включва мотори и е част от общия пакет за доставка и поддръжка на Ф-16 за България, който е оценен на почти 1,3 милиарда щатски $. Това значи, че евентуално ще има обособени контракти за моторите, за оборудването, за въоръжението и за образованието. Имeнно 1,3 млрд.долара или към 2,2 млрд.лв все още на сключването на контракта сред Съединени американски щати и България, бяха платени едновременно от българското държавно управление. Плащането бе утвърдено и от Народното събрание.

Този контракт планува производството на осем самолета F-16 Блок 70 (шест едноместни и два двуместни самолета). Пакетът включва образование на водачи и наземни екипажи, логистика, помощно съоръжение и военна техника. На 26 юли 2019 година 44-ото Народно заседание ратифицира договорите(LOAs) BU-D-SAB „ Самолети F-16 Block 70 и обвързвана с тях поддръжка “ (F-16 Block 70 aircraft and associated support), интернационален контракт (LOA) BU-D-AAA „ Боеприпаси в поддръжка на F-16 “ (Мunitions in support of the F-16), интернационален контракт (LOA) BU-P-AAD „ Sidewinder AIM 9X Блок II ракети, свързани материали и услуги ” (Sidewinder AIM 9X Block II Missiles, associated material and services) и интернационален контракт (LOA) BU-P-LAR „ Многофункционална система за систематизиране на информация - Съвместна тактическа радиосистема (MIDS JTRS) (5) и обвързвана с нея поддръжка и съоръжение “(Multifunctional Information Distribution System Joint Tactical Radio System (MIDS JTRS) (5) and related support and equipment).
Стефан Янев удостовери, че ще се разполагат още изтребители на територията на България
Министърът на защитата Стефан Янев удостовери, че подготовката за военно наличие или в допълнение увеличаване на това военно наличие...
Прочети повече
Още от ПОЛИТИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР