Доскоро разглеждахме традиционната българска отбранителна индустрия като отживелица, но недалеч

...
Доскоро разглеждахме традиционната българска отбранителна индустрия като отживелица, но недалеч
Коментари Харесай

Тагарев: Интересът към българското военно производство нараства

Доскоро преглеждахме обичайна българска отбранителна промишленост като отживялост, само че близо до българската граница се води огромна война и се оказва, че потенциалът, който нашата промишленост има в производството на муниции, дребни и леки въоръжения, поправки на техника, оптически принадлежности, съставлява голям интерес. Това сподели министърът на защитата Тодор Тагарев по време на присъединяване си в деветнадесетия Национален иновационен конгрес " Иновации и резистентен напредък ".

Военният министър акцентира, че се надява, работейки с водещи компании от отбранителната промишленост, българските компании да вкарат нови технологии, иновационни подходи и мениджмънт, което последователно да им помогне да се интегрират във веригата от снабдители на огромните производителите, като по този метод се обезпечи непоклатимост на тяхното развиване. Той свърза военните артикули с разработките на IT бранша и със бранша на киберсигурност и киберотбрана, където съобщи, че вижда забележителен капацитет.

Според министъра на защитата националните политики в региона на нововъведенията изискват бистрота и предвидимост. Той напомни, че признатата от държавното управление Програма за вложения в защитата обезпечава над 18 милиарда лева за вложения в границите на 10 години до 2032 година, при заложена бюджетна рамка за идващите три години от малко над 2% бюджет за защита. Очакванията са те да доведат до нововъведения в защитата и да основат спомагателни благоприятни условия за отбранителната промишленост.

" За първи път от 30 години в България се заделят разноски за научни проучвания в полза на защитата, които да доближат 1% от бюджета на Министерството на защитата към 2032 година, което е над 50 млн. лв. ", уточни министър Тагарев.

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР