Досъдебното производство, известно като Барселонагейт, не е приключило. Наблюдаващият прокурор

...
Досъдебното производство, известно като Барселонагейт, не е приключило. Наблюдаващият прокурор
Коментари Харесай

Иван Гешев от Брюксел: Разследването Барселонагейт не е приключило, чакаме отговор от властите в Испания

Досъдебното произвеждане, известно като " Барселонагейт ", не е завършило. Наблюдаващият прокурор чака отговор от управляващите в Испания, съобщи основният прокурор Иван Гешев пред публицисти откакто беше изслушан от групата за мониторинг на народна власт в Екологичен потенциал.

Евродепутатите са отправили към Гешев въпроси по съответни производства на прокуратурата, измежду които " Барселонагейт " и инспекцията за фотосите с кюлчетата злато и пачките с пари в чекмеджетата на спалнята на някогашния министър председател Бойко Борисов.

Прокуратурата е предоставила авансово писмени отговори. Иван Гешев е декларирал, че следствието " Барселонагейт " не е завършило. Изготвени са европейски заповеди за следствие до Испания, само че липсва отговор от страна на испанските управляващи.

" Няма по какъв начин да бъде завършено едно следствие откакто испанските правосъдни управляващи не са дали отговор, а българските правосъдни управляващи нямат пълномощия да кажат по кое време и по какъв начин да се приложи испанския закон. " - посочи Гешев

Иван Гешев посочи, че нито той, нито дамата до него не има недеклариран парцел в чужбина, за което е загатнал вътрешния министър Бойко Рашков.

Прокуратурата желае по-сериозно наблюдаване върху България по механизма за върховенството на закона и по-интензивен разговор с европейските институции.

Групата за мониторинг на народна власт в Европейския парламент в Брюксел през днешния ден изслушва премиера Кирил Петков и основния прокурор Иван Гешев.

По думите му българската прокуратура е извънредно обезпокоена, че последните месеци съществено се заличава постигнатия прогрес на страната ни след приемането на България в Европейски Съюз по линия на върховенството на закона и правата на индивида.

С бързи крачки вървим към престъпността от началото на 90-те години и скоро това няма да може да бъде прикрито за множеството български жители. - сподели Гешев.

Предстои групата за мониторинг на демокрацията в Екологичен потенциал да изслуша и премиера Кирил Петков.

Групата за мониторинг на демокрацията в Екологичен потенциал следи страни, в които има проблеми с върховенството на закона, човешките права и свободата на медиите. От две години обект на наблюдаване е и България.

През септември групата с ръководител нидерландският евродепутат от “Обнови Европа” София Ин’т Велд беше на посещаване в София. В отчета след задачата евродепутатите установяваха, че корупцията по високите равнища в България остава проблем.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР