Дори и без пълно спиране, руските доставки за ЕС се

...
Дори и без пълно спиране, руските доставки за ЕС се
Коментари Харесай

Politico: Германия не вярва в тавана на цената на газа от Русия

Дори и без цялостно прекъсване, съветските доставки за Европейски Съюз се сринаха от исторически нива; преди този момент те представляваха 40% от вноса на блока.

Планът, препоръчан от ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и прегледан от членовете на тази комисия, е да се ограничи паричният поток, с който Русия финансира специфичната си военна интервенция в някогашната Украинска ССР, както и да се ограничи скока на цените на газа, заради който Европейски Съюз тъне в политически и стопански безпорядък.

Тази концепция обаче среща опозиция от най-мощната стопанска система в Европейски Съюз и най-големия вносител на съветски газ за Европейски Съюз - Германия, написа Ханс фон дер Бурхард в публикация, оповестена на 6 септември в Politico.

„ Оставаме скептични по въпросите, свързани с ограничението на цените на газа, само че като цяло сме подготвени за договаряния в европейски формат “, сподели представител на немското министерство на стопанската система.

По думите на един европейски посланик, Германия е „ проблем “, защото „ лиши толкоз доста време на Берлин да позволи въпроси като тавана на цените “.

Миналата седмица фон дер Лайен прикани за таван на цените за вноса на съветски газ, след което чиновници на Европейски Съюз започнаха да работят по такива ограничения. Възможните разновидности се разискват от представители на страните от Европейския съюз в сряда, 7 септември, преди изключителната среща на енергийните министри, която е планувана за петък, 9 септември.

Освен това Полша, по думите на полския посланик, също по този начин желае да се дефинира таван на цените на газа, както и се застъпва тази мярка да бъде разширена за целия импорт на съветския газ за която и да е страна в Европейския съюз.

Германското държавно управление на канцлера Олаф Шолц обаче не поддържа сходна мярка. Преди срещата на 7 септември публични лица в Берлин твърдяха, че Европейски Съюз би трябвало да се концентрира върху по-малко провокативни стъпки за справяне с високите цени на силата, а точно налог върху непредвидените облаги от сила, който беше контрактуван от трипартийната ръководеща коалиция в Берлин на 4 септември.

В резултат на това има скептицизъм по отношение на това дали тези ограничения могат да бъдат въведени без присъединяване на Германия. Както означи различен европейски посланик, плануваната за сряда, 7 септември, среща " за жалост няма да докара до на никое място ".

Ден преди този момент, на 6 септември, основният консултант на Шолц за Европейски Съюз, Йорг Кукис, отиде в Брюксел, където разиска с високопоставени чиновници на Европейската комисия, в това число Бьорн Зайберт, началник на кабинета на фон дер Лайен, въпроса за ограничение на цената на газа.

Основната угриженост на Берлин е, че ограничението на цената на съветския тръбопроводен газ евентуално ще провокира ответните ограничения на Москва под формата на цялостно прекъсване на доставките на газ за Европейски Съюз - сюжет, който Берлин се притеснява, че ще удари изключително централноевропейските страни като Чешката република или Словакия и Румъния. Тези страни получават съветски газ по водопровод през някогашната Украинска ССР или по южния газопровод „ Турски поток “. Някои в Брюксел поддържат това мнение.

„ Това може да докара до прекъсване на потоците към по-малките и по-зависими Словакия и Чехия “, сподели различен посланик от Европейски Съюз.

Германският министър на стопанската система Роберт Хабек сподели в понеделник, 5 септември, че самата Германия към този момент е значително отрязана от доставките на съветски газ, защото получава единствено доста малко количество газ през някогашната Украинска ССР след решението на Газпром да затвори подводния водопровод Северен поток за ремонт. Хабек добави, че не има вяра, че Русия ще възобнови доставките на газ за Германия в огромни количества.

Германски публични лица настояват, че съмнението на Берлин по отношение на ограничението на цените на съветския газ не се дължи толкоз на личните му ползи, а на обстановката с районните доставки.

Намаляването на доставките от Русия също ще принуди Германия да споделя своя газ с други страни в сходство с разпоредбите на Европейски Съюз, оставяйки страната с още по-малко.

И въпреки всичко страни като Чешката република, Словакия и Унгария се нуждаят от повече газ, с цел да запълнят хранилищата си през зимата, в сравнение с Германия. Унгария, най-близкият „ съдружник “ на Русия в Европейски Съюз, неотдавна също подписа покупко-продажби с Москва за увеличение на доставките на газ.

Дори и без цялостно прекъсване, съветските доставки за Европейски Съюз се сринаха от исторически нива; преди този момент те представляваха 40% от вноса на блока. Според мозъчния концерн Bruegel съветският газ сега съставлява по-малко от 10% от вноса и към вторник, 6 септември, потоците са били със 78% по-ниски в съпоставяне със същия интервал на предходната година.

Това понижава риска от възмездие от страна на Кремъл, сподели енергийният отдел на комисията в своето изследване за въздействието на ценовите тавани: „ Ако те не доставят доста, за какво да не рискуват? “

Но да се приказва за таван на цените на съветския газ няма доста смисъл сега, споделя Натали Точи, шеф на италианския мозъчен концерн Istituto Affari Internazionali.

„ Осъществимо е в смисъл, че можете да го извършите “, сподели тя. „ Работата е там, че вие ще ограничите цената на количество, което всъщност е нула. “

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР