Дори 10 минути общуване с котки и кучета дневно може

...
Дори 10 минути общуване с котки и кучета дневно може
Коментари Харесай

Няколко минути с котка или куче убиват стреса

Дори 10 минути другарство с котки и кучета на ден може доста да понижи равнището на стрес - хормона при индивида, съгласно изследване на студенти, оповестено предишния месец.
Изследване, извършено измежду 294 студенти от група учени във Вашингтонския държавен университет, сподели позитивното влияние на взаимоотношението с домашни любимци. Резултатите са оповестени списание „ AERA Open ” през юни, осведоми Би Би Си.
Изследването е първото, което показва понижаване на равнището на кортизол, хормон на напрежението, по време на действителна намеса, а не в лабораторни условия.
Участниците в изследването бяха разграничени на инцидентен принцип в четири групи. Първата група е имала на практика взаимоотношения с котки и кучета в дребни групи в продължение на 10 минути - милувки, игра или единствено превозване в компанията на домашните любимци. Втората група е следила другите да взаимодействат с животните, до момента в който чака на опашката за своя ред.
Третата група следи слайдшоу на същите животни, налично по време на интервенцията, до момента в който четвъртата група единствено е „ чакала ”, без да взе участие или следи останалите, съобщи БГНЕС.
В рамките на изследването откривателите са събрали няколко проби от кортизол на слюнката от всеки участник денем, започвайки от сутринта, когато се разсънят и по-късно след взаимоотношението с животните, с цел да измерят равнището на стресовия хормон.
Изследователите са разкрили, че тези, които се занимават с котките и кучетата са имали доста по-ниски равнища на кортизол след 10-минутно взаимоотношение.
" Само 10 минути могат да окажат доста влияние ", съобщи Патриша Пендри, доцент от отдел " Човешко развиване " на Вашингтонския университет.
" Студентите в нашето изследване, които са взаимодействали директно с котки и кучета , са имали доста понижаване на кортизола, който е главен стрес хормон, " сподели тя.
Следващата стъпка в изследването на екипа на Пендри е да организира и реализира наблюдаване след четири седмична стратегия за предварителна защита на напрежението, подпомагана от животни.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР