Допустимият извънреден труд се увеличава от 150 до 300 часа

...
Допустимият извънреден труд се увеличава от 150 до 300 часа
Коментари Харесай

Окончателно: Възможността за извънреден труд скача от 150 на 300 часа годишно

Допустимият ексклузивен труд се усилва от 150 до 300 часа годишно, записаха дефинитивно депутатите с поправките в Кодекса на труда.
С измененията се планува с групов трудов контракт да може да се уговаря по-голяма дълготрайност на изключителния труд, само че не повече от 300 часа през една календарна година.
По време на дебатите Българска социалистическа партия изрично се оповестиха против промените, като ги дефинираха като "законотворчески гаф ". Според алените с текстовете се лишават права на служащите. От ГЕРБ пък отвърнаха, че социалистите вършат внушения и подчертаха, че полагането на ексклузивен труд може да стане единствено със единодушието на чиновниците.
"Предложението за основаване на условия за увеличение на изключителния труд под какъвто и да е благовиден претекст е извънредно недопустимо предложение, тъй като е в очевиден ущърб на служащите или чиновниците ", скочи Георги Гьоков.
"Абсолютна неистина е, че се лишават права на българските работещи. Остава в действие възбраната за изключителния труд, остава и ограничаването за 150 часа. Това, което се трансформира, е със единодушието на служащите, с групов трудов контракт, да се позволен 300 часа. Работниците би трябвало да бъдат съгласни. Има случаи, в които изключителният труд е позволен - отбрана на защитата, сигурността, при бедствия и повреди... Трябва да има групов трудов контракт, никой не трансформира 8-часовия работен ден ", акцентира ръководителят на обществената комисия в Народното събрание Хасан Адемов.
"Ако в едно дружество има групов трудов контракт, в случай че служащите са съгласни, тогава ще има взможност за увеличение на изключителния труд. Щом не се подпише груповият трудов контракт, няма да има ексклузивен труд ", разяснява и Светлана Ангелова от ГЕРБ.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР