ДООБЩИНСКИ СЪВЕТОбщина Стара ЗагораСТАНОВИЩЕОт ПП“Движение Да България“ , рег. По

...
ДООБЩИНСКИ СЪВЕТОбщина Стара ЗагораСТАНОВИЩЕОт ПП“Движение Да България“ , рег. По
Коментари Харесай

Становище на „ДА България“ относно инсинератора в Ракитница

ДО
ОБЩИНСКИ СЪВЕТ

Община Стара Загора
СТАНОВИЩЕ
От Политическа партия “Движение Да България “, рег. По ф.д. № 18/2017 г по списък ана Софийски градски съд, с БУЛСТАТ 177151578, представлявано от Христо Любомиров Иванов – Председател, посредством пълномощника Магдалена Владимирова Овчарова – Председател на Местна организация Стара Загора,, 0888 28 03 98
Относно: създаване на нова апаратура за отнасяне и оползотворяване на битовите боклуци на община Стара ЗагораУВАЖАЕМА ГОСПОЖО ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ
УВАЖАЕМИ ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ,

Политическа партия “Движение Да България “ показва на Вашето внимание мнението си по отношение на създаване на нова апаратура за отнасяне и оползотворяване на битовите боклуци на община Стара Загора.
Мотиви
В два от трите претекста изложени в предлагането на Живко Тодоров до Общински съвет Стара Загора, за предоставяне на единодушие за пускане на процедури по оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) и изключване на терените от обсега на Комплексно позволение No 515-НО/2015 година за употреба на обект „ Регионален център за ръководство на отпадъците – Стара Загора “ по отношение на желание за създаване на нова апаратура за отнасяне и оползотворяване на битовите боклуци на община Стара Загора, се дава подвеждаща или погрешна информация. В предлагането се твърди, че съгласно ДИРЕКТИВА (ЕС) 2018/850 НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ И НА СЪВЕТА от 30 май 2018 година страните членки са задължени да понижат равнищата на депониран боклук до 10% от общото количество битов боклук по тегло. Докато това е по този начин в общия случай, България попада в изключенията от страни, които могат да удължат крайният период за реализиране на задачата до 2040, защото през 2013 е докладвано, че страната депонира повече от 60% от битовите боклуци. Обезпокоителен е обстоятелството, че в претекстовете потенциала на клетка 1 от депото в с. Ракитница е мощно занижен. При потенциал от 1 200 000 т. съгласно план „ Изграждане на районна система за ръководство на отпадъците в район Стара Загора “, в претекстовете е посочено, че той е едвам 742 482 т.

При годишен потенциал от 130 000 т. oтпадъци и запълнени 560 000 т., от общо 1 200 000 т., остават малко под 6 години до момента в който клетка 1 от депото в с. Ракитница бъде запълнена напълно. Според план „ Изграждане на районна система за ръководство на отпадъците в район Стара Загора “ е планувано в районния център за ръководство на боклуци – Стара Загора да бъдат построени 4 кафези за депониране на боклуци с общ потенциал от 3 838 300 т..

В актуалните претекстове за настояването на резрешение от общински съвет да се даде мандат на кмета на Стара Загора, Живко Тодоров да се съгласи да започва Оценка на въздействието върху околната среда, се загатва, че спомагателни кафези за предпазване на депониран боклук, няма да бъдат построени, защото новата стратегия Околна среда 2021-2027 не планува финансиране за създаване на депа за предпазване на боклуци. Въпреки, че плана за създаване на 4 кафези за депониран боклук е приключен през 2015, излиза наяве, че финансирането на построяването на 3-те спомагателни кафези не е обезпечено.

Въпреки гореизложенето, община Стара Загора би трябвало да постави старания за намаляването на равнищата на депониран боклук, само че следвайки йерархията на отпадъците записана в ДИРЕКТИВА 2008/98/ЕО НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ И НА СЪВЕТА от 19 ноември 2008 година по отношение на отпадъците, а точно, като първо опита да предотврати или преизползва, или рециклира генерирания боклук преди да премине към оползотворяването му за генерирането на електрическа енергия. Една от стъпките, които може да бъде подхваната е разделното събиране на биологичните боклуци, което включва биоразградими боклуци от парковете и градините, хранителни и кухненски боклуци от семействата, офисите, заведенията за хранене, търговията на едро, столовете, заведенията за публично хранене и комерсиалните обекти за търговия на дребно, както и сходните боклуци от предприятията на хранително-вкусовата индустрия. В известие от 15.06.2022 Община Стара Загора анонсира, че ще разположи койнтейнери за събирането на култивиран и паркови биоразградими боклуци на територията на Общината. Докато това е крачка в вярната посока, надали огромна част от биологичните боклуци на домакинставата се състои от зелени биоразградими боклуци. В ДИРЕКТИВА (ЕС) 2018/851 НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ И НА СЪВЕТА от 30 май 2018 година за изменение на Директива 2008/98/ЕО по отношение на отпадъците е записано, че страните членки подсигуряват, че до 31.12.2023 ще са почнали да събират разделно всички биологични боклуци при източника. В това число и биологични хранителни боклуци.
Компанията
Новоучреденото сдружение ЕКО ГАРБ СТАРА ЗАГОРА с ЕИК 206676464 и притежатели БПГ и НИКОЛАЙ ВАСИЛЕВ ТОДОРОВ е най-вероятната компания, която ще бъде употребена за осъществяване на апаратура за отнасяне на битовите боклуци посредством газифициране, чрез пиролиза с оползотворяване на получената сила и произвеждане на ликвидни вторични първични материали върху площадка от 10 дка.
Финансиране
Прави усещане, че компания ЕКО ГАРБ СТАРА ЗАГОРА ООД е новорегистрирана и към момента няма оповестен финансов доклад. Като нова компания с капитал от 1000лв. наподобява невероятно да се обезпечи финансиране за инвестиоционното желание. Банките изискват дълготрайни материални активи за поръчителство, а никой бизнес ангел или капиталов фонд не би се присъединил в план със съмнителна технология. Кандидатстване по Европейска стратегия също не е допустимо, тъй като в новия програмен интервал няма опция за съфинансиране на сходни планове. Тогава остава неотговорен огромният въпрос: от къде счита Николай Тодоров да обезпечи пари, с цел да построи инсталацията и спомагателната инфраструктура?

Реализираната апаратура в Созопол е благосъстоятелност на ЕКО ГАРБ ООД. Преглед на годишните финансови доклади на тази компания към 31.12.2020г. демонстрират, че сдружението е на практика без активност. Годишни доходи от 13 хиляди лева и продажба на активи за 378 хиляди лева са приходите на сдружението за финансовата 2020. Годишен разход за хонорари в размер на 12 хил лв. съставлява минималния месечен застрахователен приход на един шеф умножен по 12. Най-големият разход за годината идва от балансовата стойност на продадени активи в размер на 329 хиляди лева Лихви в размер на 23 хиляди лв. се прибавят към оперативните разноски от 36 хиляди лева с цел да завърши сдружението на 15 хиляди лева загуба. Числата в доклада за доходи и разноски демонстрират едно кухо сдружение, със напълно лимитирана активност.

В салдото на ЕКО ГАРБ ООД виждаме отговорности до 1 година в размер на 1 231 хил и над 1 година в размер на 102 хиляди Машини, индустриално съоръжение и инсталация за 1 471 хиляди лева, които най-вероятно са заложени, с цел да обезпечат финансиране за построяването на инсталацията в Созопол. Дружеството наподобява страда от дефицит на ликвидност.

В комерсиалния указател липсва доклад за 2021 год.

Важно е също да се означи, че на публичното разискване в две срещи липсваше показване на бизнес проект, който да потвърди рентабилността на тази инвестиция. Настоящата икономическа обстановка с висока инфлация, затруднени вериги на доставка и цялостна политическа неустановеност слага под подозрение опцията на вложителя да сътвори и ръководи резистентен бизнес и да бъде дълготрайният сътрудник на община Стара Загора, който се чака да реши казуса с депонирането на боклуци.

На публичното разискване стана ясно, че сходно предложение е отправено и към общини Бургас, Несебър и София. Дали компания като ЕКО ГАРБ ООД с един чиновник има потенциал да построи 4 инсинератора редом в 4 разнообразни града? Защо за сътрудници са определени общини с дългогодишни кметове от ГЕРБ?
Технология
На едно от публичните разисквания стана ясно, че компанията има патент за технологията, с която оползотворява отпадъците. От инспекция в Патентното ведомство на Република България се схваща, че нито притежателят на компанията, нито самата компания има какъвто и да е патент. Всъщност компания ЕКО ГАРБ ООД е собственик на потребен модел. Полезният модел е форма на отбрана на интелектуалната благосъстоятелност, само че за разлика от патента е предопределен за дребни нововъведения, най-често електрически или механични. Полезният модел е относително бърз и елементарен метод да се отбрани интелектуалната благосъстоятелност. Той не се подлага на експертиза за оригиналност и съществуване на изобретателска стъпка. При този тип отбрана критериите за оригиналност и изобретателска стъпка са сензитивно занижени, за разлика от патента.

Справка направена в регистъра на потребни модели към 27.06.2022 09:51 за потребен модел със поръчка № 5344, демонстрира, че ЕКО ГАРБ ООД се пробва да отбрани софтуерна линия за преправка на твърди битови боклуци.

Таква софтуерни линии не са оригиналност. Центрове за оползотворяването на битови боклуци употребяващи пиролиза са от дълго време прочут. Въпреки това, технологията не съумява да се наложи като водеща при оползотворяването на битови боклуци. Една от аргументите е ниската успеваемост при производството на електрическа енергия от крайните артикули на пиролизата, заради високата мокрота на суровината. Друга причина, която попречва продължителното и сполучливо потребление на пиролиза за производството на сила е бързата разяждане на оборудването. При пиролиза на артикули, съдържащи поливинилхлорид (PVC) (от британски: poly(vinylchloride)) концентрацията на хлор в крайните артикули, газ и пиромасло се усилва доста, което предизвиква бърза разяждане наоборудването.

В изследване от март, 2017 година, природозащитната организация ГАЯ (GAIA) рапортува, че множеството планове, които употребяват пиролиза за оползотворяването на битови боклуци за произвеждане на електрическа енергия реализират ниска възвращаемост или не биват приключени изобщо заради недостигането на заложените равнища на произвеждане на електрическа енергия или прекалено замърсяване с фурани и диксини. Проучването приключва със заключението, че спазването на първите равнища на йерархията на отпадъците е по-рентабилно за общността и прилагащата институция.

Политическа партия „ Движение Да България ” приканва общинските съветници от всички групи да не подпрепят предлагането от кмета Живко Тодоров.

С почитание

……………………………………………………………………………………………..

Адв. Магдалена Овчарова

Председател на Местна организация Стара Загора ПП«Движение Да България»
Библиография
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР