Доналд Тръмп стана първият бивш или действащ президент на САЩ

...
Доналд Тръмп стана първият бивш или действащ президент на САЩ
Коментари Харесай

Всички са равни пред закона. Какво чу Доналд Тръмп в съдебната зала

Доналд Тръмп стана първият някогашен или настоящ президент на Съединени американски щати с повдигнати престъпни обвинявания. Той пледира " почтен " пред съда в Ню Йорк, откакто беше регистриран като обвинен за 34 закононарушения. В какво тъкмо беше упрекнат?

Преди ден някогашният американски президент Доналд Тръмп стана първият в историята на Съединени американски щати, заемал този пост, който получи. Това се случи пред огромно жури на съда в Манхатън , Ню Йорк, откакто той мина през нормалната за тези случаи процедура по снемане на отпечатъци и престъпна регистрация.

Бившият президент получи общо 34 обвинявания , свързани с организирането на заплащания на две дами преди изборите през 2016 година, с цел да бъде избегнато разгласяването на техните полови връзки с него. Затова нюйоркските прокурори го упрекнаха в нарушение на изборните закони.
Никога не съм предполагал, че нещо сходно може да се случи в Америка.Доналд Тръмп
76-годишният Тръмп, който сега взе участие в конкуренцията за номинация на републиканците за президентския избор следващата година, пледира „ почтен “ пред съда. След това беше освободен и се прибра в имението си във Флорида, където за пръв път пред свои последователи, определяйки ги като „ засегнатост за страната “ и интервенция в изборите.

„ Никога не съм предполагал, че нещо сходно може да се случи в Америка “, сподели Тръмп в клуба си Mar-a-Lago в Палм Бийч във вторник вечерта, представен от Ройтерс. „ Единственото закононарушение, което съм направил, е безстрашната отбрана на нацията ни против тези, които желаят да я унищожат. “
Какво стана в правосъдната зала
По време на съвещанието на съда в Манхатън прокурорът по делото Крис Конрой съобщи, че „ обвиненият Доналд Дж. Тръмп е фалшифицирал бизнес доклади в Ню Йорк, с цел да прикрие противозаконен скрит план за подкопаване на честността на президентските избори през 2016 година и други нарушавания на изборните закони “.

Фалшифицирането на бизнес доклади единствено по себе си е закононарушение в Ню Йорк, което се санкционира с до една година затвор. Когато обаче се прави за подстрекателство или прикриване на друго закононарушение, каквото е нарушаването на изборното законодателство, да вземем за пример, наказването става до четири години затвор, прецизира Ройтерс.

Двете дами, на които се допуска, че Тръмп е платил, с цел да не разкриват интимните им връзки, са порноактрисата Сторми Даниелс и някогашният модел на Плейбой Карън Макдугъл .

При прочитането на обвиняванията против някогашния президент нюйоркските прокурори означиха, че той е направил серия от изявления в обществени медии, които са съдържали в това число и закани за „ гибел и заличаване “, в случай че стане обвинен. Затова съдията помоли страните в процеса „ да се въздържат от изявления, които могат да подбуден към принуждение или цивилен безредици “.
 Прокурорският екип (вляво) и Тръмп дружно с юристите си по време на чуването пред огромно жури на съда в Манхатън във вторник.
Тръмп е изправен пред настрана наказателно гонене от областен прокурор в Джорджия по съмнения, че нелегално е опитал да избегне провалянето си в щата на изборите през 2020 година, извоювани от актуалният американски президент Джо Байдън.

Освен това, той е изправен пред две следствия на Министерството на правораздаването на Съединени американски щати, водени от специфичен прокурор, по отношение на негови хипотетични опити да обърне резултатите от изборите през 2020 година, както и с неговата работа с класифицирани документи след овакантяване на президентския пост.

Екипът на окръжния прокурор на Манхатън Алвин Браг наподобява е подготвил стабилен проблем, разяснява пред Ройтерс Адам Кауфман , юрист, който в предишното е работил като прокурор в Ню Йорк.

„ Това, което те направиха, е да вземат обвинителен акт за подправяне на бизнес досиета и да го показват като част от интрига, което съгласно мен е доста дейно “, сподели Кауфман.

По думите на различен някогашен прокурор, Джереми Саланд , екипът на Браг знае, че „ има доста дълъг път напред с тези обвинявания “, тъй като ще би трябвало да потвърдят на журито, че Тръмп е възнамерявал да наруши изборния закон, макар че не е престъпно упрекнат за това.
Ще се борим крепко.Тод Бланш, юрист на Тръмп
Съдията по делото Хуан Мърчан насрочи идващото чуване за 4 декември . Според правни специалисти, представени от Ройтерс, процесът може да не стартира всъщност даже и след година, а даже постановяването на присъда не би могла да попречи на Тръмп да се кандидатира още веднъж за президент.

„ Ще се борим крепко “, сподели неговият юрист Тод Бланш пред кореспонденти, откакто изслуша дружно с клиента си обвиняванията на прокуратурата.

По думите му, въпреки Тръмп да е „ отчаян, смутен и сърдит “ от обвиняванията, „ той е стимулиран и това няма да го спре, и няма да го забави, и е тъкмо това, което очакваше “.

„ Ние през днешния ден поддържаме нашата сериозна отговорност да подсигуряваме, че всички са равни пред закона. Никакви пари и никаква власт не трансформират този дълготраен американски принцип “, сподели Браг на конференция след правосъдното съвещание.
Какви са доказателствата
Голямото жури, свикано от Браг, изслуша доказателства за заплащане от 130 000 $, направено на Сторми Даниелс в последните дни на президентската акция през 2016 година По нейните думи парите са били в подмяна на мълчанието ѝ за неин полов акт с Тръмп в хотел край езерото Тахо през 2006 година

Според нюйоркските прокурор някогашният издател на Нешънъл Енкуайър Дейвид Пекър е предложил да следи за отрицателни истории за бившя президент по време на първата му акция. Така се е стигнало до заплащане на 150 000 $ на Карън Макдугъл , с цел да бъдат закупени правата над историята за нейните интимни връзки с Тръмп. Историята обаче в никакъв случай не е била оповестена.
 Тръмп напуща с вдигнат юмрък постройката на съда в Манхатън.
Освен това, обвиняването твърди, че 30 000 длара са били платени и на някогашен пазач от „ Тръмп Тауър “, с цел да бъдат закупени правата над подправена история за хипотетично извънбрачно дете на някогашния президент.

Бившият персонален юрист на Тръмп Майкъл Коен признава, че е координирал с него заплащанията на Даниелс и Макдугъл. Тръмп отречи да е имал полови връзки с двете дами, само че признава, че е възстановил сумата на Коен за заплащането на Даниелс. Обвинението твърди, че чековете за възобновяване на разноските на Тръмп към юриста му погрешно са били отразени като негови възнаграждения.
34 погрешни доклада, направени за прикриване на други закононарушения.Алвин Браг, областен прокурор на Манхатън
Затова и прокуратурата упреква Тръмп във подправяне на счетоводните книги на компанията му за недвижими парцели с желание за машинация. Според обвинителния акт подправените записи в докладите включват фактури от Коен, записи в счетоводна книга на Тръмп, поддържана от негова организацията, както и чекове.

Един от описаните в обвиняванията детайли е така наречен способ „ дръж и убий “, употребен от някои медии за скриване на нездравословна информация.

Тръмп обаче няма повдигнато обвиняване за нарушване на изборните закони .

По думите на окръжния прокурор Браг „ според законите на щата Ню Йорк е углавно закононарушение да се фалшифицират бизнес доклади с желание за машинация и желание да се прикрие друго закононарушение “.

„ Точно за това става въпрос в този проблем – 34 погрешни доклада, направени за прикриване на други закононарушения “, заключи Алвин Браг във вторник.
 Сторми Даниелс против Доналд Тръмп. В какво е упрекнат някогашният президент на Съединени американски щати  please wait
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР