Доналд Тръмп принуди съюзниците си от НАТО да дават повече

...
Доналд Тръмп принуди съюзниците си от НАТО да дават повече
Коментари Харесай

Доналд Тръмп принуди съюзниците си от НАТО да дават повече пари за отбрана

Доналд Тръмп принуди съдружниците си от НАТО да дават повече пари за защита. Това стана на срещата на Алианса в Брюксел.

Американският президент разгласи, че е постигнал персонална победа на форума.

Инфарктна спомагателна сесия на НАТО за разпределянето на парите за защита. Въпреки плануваната авансово сесия за интервенциите отвън рамките на Алианса, Тръмп продължи офанзивата си от първия ден с искане на по-голям и по-бърз финансов принос от съдружниците си през океана.
Доналд Тръмп: Съединени американски щати няма да напуща НАТО Може би през вчерашния ден и през днешния ден бях малко по-твърд, само че имам вяра в НАТО, сподели президентът
„ Мисля, че мога да изтегля Съединени американски щати от НАТО, само че това не е належащо. Хората тук застанаха зад уговорките си както в никакъв случай преди. Запомнете - те ще заплащат 33 милиарда $ повече. Генералният секретар ми благодари, всички ми благодариха. Такова единение не е имало от доста години”, уточни Доналд Тръмп.

Той анонсира, че и Канада, и Германия ще заплащат повече и по-бързо, ще реализиран два процентовата преграда за защита. Амбицията на Съединени американски щати е да ги накара да заплащат 4% в бъдеще. Само тази година ще бъдат събрани 33 милиарда повече от разнообразни страни.

„ Връзката на Съединени американски щати с НАТО остава доста мощна. Главната причина за това са взетите решения и поетите задължения за по-големи разноски за защита. Беше невероятно”, разяснява той.

Отговорът на европейските съдружници.

„ Американският президент настоя за това, което ние към този момент от месеци обсъждаме – да се промени разпределянето на тежестта. Аз персонално подчертах, а това направиха и останалите водачи, че сме подготвени и това е в наш интерес, тъй като това ще ни направи дружно по-силни”, безапелационна беше Ангела Меркел, канцлер на Германия.

Българският президент е безапелационен, че дебатите за пари ще наложат ритъм за по-бързо повишаване на разноските за защита.

„ Тръмп упорства да стане 1 януари 2019г., само че всички страни обясниха, че става дума за парламентарни републики и има механизми за бюджета. Най-важното е, че имаме консенсус”, уточни Румен Радев.

Вицепремиерът и министър на защитата Красимир Каракачанов съобщи, че Тръмп е съумял да ги разсъни на утринната полемика.

Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи, съобщи, че обстановката е била малко изключителна, само че консенсус има.

На тази среща НАТО реши с изключение на спомагателни средства да отдели 30 кораба, 30 ескадрили с бойни самолети и 30 батальона в 30 дневна подготвеност. България има ангажимент към обезпечаването на избран брой военнослужещи към един от батальоните.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР