Доналд Тръмп обяви вчера, че отново ще се кандидатира за

...
Доналд Тръмп обяви вчера, че отново ще се кандидатира за
Коментари Харесай

Защо този път на Тръмп ще да му е много по-трудно да спечели президентските избори

Доналд Тръмп разгласи през вчерашния ден, че още веднъж ще се кандидатира за президент на Съединени американски щати на изборите през 2024 година Този негов ход е изцяло предстоящ, като 76-годишният милиардер в никакъв случай не е криел своите упоритости да се върне в Белия дом, а от няколко месеца изпращаше все по-ясни сигнали в тази посока. Третият опит на Тръмп да бъде определен за президент на Съединени американски щати обаче се чака да бъде много по-труден от предходните два, при все това последният се оказва несполучлив.

През 2016 година ексцентричният магнат сензационно бе определен за 45-ия президент на Съединени американски щати като претендент на Републиканската партия, откакто победи явния любимец - демократката Хилари Клинтън. Тръмп сподели, че духът на времето е различен и американците желаят друго ръководство, разяснява " Дойче веле ".

Президентските избори в Съединени американски щати през 2016 година бяха създадени в конюнктура на мощна поляризация на американското общество, за която способстваха феноменът на обществените мрежи и имиграцията. Самият Тръмп, за който хапливият език и полемичните изявления са непокътната мярка, се трансформира в знак на тази нова ера на остри обществени разделения и изигра основна роля за тяхното усилване. Тогава той бе дилетант в политиката и се понрави на мнозина с хипотетичната си искреност в ерата на омръзналата на елементарните американци така наречен политическа уместност.

Четири години по-късно, към този момент след четиригодишен престой в Белия дом, президентът републиканец обаче загуби от претендента на демократите Джо Байдън, въпреки и след оспорвана конкуренция. Тръмп по този начин и не призна загубата си, която продължава да изяснява с хипотетични измами - теза, в поддръжка на която не приведе никакви доказателства. Бившият президент на Съединени американски щати продължава да залага на своята изпитана тактичност - полемичните изявления и да залага на поляризацията. Само че този път Тръмп към този момент не е човек отвън системата, който има картбланш да подлага на критика порочната политическа класа във Вашингтон. Мнозина американци бяха отблъснати от неговите политически възгледи и конфронтационен жанр. Показателно е, че макар пандемията от новия ковид, икономическите проблеми и инфлацията, демократите на Байдън се показаха ненадейно добре на междинните избори за Конгрес на 8 ноември. Прогнозираната " републиканска вълна " по този начин и не стана факт, като Голямата остаряла партия на процедура съумя да си върне Камарата на представителите, само че не и контрола върху Сената. При това подкрепени персонално от Тръмп претенденти на междинните избори изгубиха, а рецензиите против някогашния президент от страна на консервативните среди се ускориха.

Има всички изгледи президентските избори през 2024 година да са повтаряне на драмата отпреди две години. Демократът, който в неделя навършва 80 години, също загатна, че има упоритости за втори мандат в Белия дом. Само че този път възможностите на Тръмп да надвие Байдън и да стане 47-ият президент на Съединени американски щати наподобяват по-малки. Би Би Си изброява няколко аргументи за това.

Тръмп към този момент не е дилетант в политиката

Първо, през 2016 година нюйоркският милиардер, прочут на необятните кръгове най-много от шоубизнеса и одобряван от мнозина на смешка, бе напълно ново лице в политиката. Тръмп не бе заемал никаква изборна служба и гласоподавателите можеха да проектират върху него своите стремежи и очаквания. Той можеше да дава обещание какво ли не, без критиците да го апострофират с минали неточности и неуспехи.

Това към този момент не е по този начин. През четирите си години като президент на Съединени американски щати Тръмп реализира някои забележителни политически триумфи, да вземем за пример понижаването на налозите и промяната на наказателното правораздаване, само че в това време бе сполетян и от прочут брой очевидни провали, разяснява Би Би Си.

Републиканците ще запомнят 45-ия американски президент с това, че той не съумя да анулира знаковата здравна промяна на своя предходник на поста Барак Обама, и с многократните му обещания за вложения в остарялата инфраструктура на страната, които по този начин и не извърши. След това пристигна и пандемията, която засегна най-тежко Съединените щати, а бе подценена от Тръмп, който даже разпространяваше тайни теории за новия ковид. Демократите виждат " едва място " в отговора на някогашния президент, който подлагат на критика че не е реагирал задоволително пламенно, при все това броят на смъртните случаи в Съединени американски щати надвиши 1 милион - най-вече в целия свят.

Сянката на 6 януари 2021 година

Над Тръмп неизбежно тегне и сянката на смъртоносния взлом на Капитолия на 6 януари предходната година. Той би трябвало да пази своите дейности в края на президентския си мандат, когато отхвърли да признае, че е изгубил президентските избори, и на процедура изигра роля за разпалването на размириците.

Кадрите от 6 януари 2021 година, с последователи на Тръмп, държащи транспаранти с неговия лик, на фона на сълзотворен газ и конфликтите в Конгреса, сигурно нямат да бъдат забравени елементарно и ще бъдат показвани от политическите съперници на някогашния президент по време на акцията за идващите президентски избори в Съединени американски щати.

Като ранна индикация, доста републикански претенденти, които застанаха твърдо зад милиардера в отхвърли му да признае успеха на Байдън през 2020 година, изгубиха на междинните избори. Други пък се показаха по-слабо от свои съпартийци, които не отхвърлиха загубата на Тръмп толкоз гласовито, показва Би Би Си.

Проблеми с правораздаването

Според наблюдаващи една от аргументите, заради които милиардерът желае още веднъж да се кандидатира за президент, е да се опълчи по-ефективно на многочислените правосъдни следствия против него. Самият Тръмп твърди, че проблемите му с правораздаването са политическа вендета. Неговата теза може и да е сполучлив пиар, само че е реалност, че той е прекомерно уязвим: следствията може да доведат до шумни процеси, които да станат водещи вести в разгара на предизборната акция и да сложат кръст на упоритостите му. Едно такова дело в най-хубавия случай би било скъпоструващо отклоняване от кандидат-президентската акция, а в най-лошия би довело до големи санкции и даже до затвор, показва Би Би Си.

По-труден съперник

Когато разгласи през 2014 година упоритостите си за номинацията на Републиканската партия, Тръмп имаше против себе си губернатор на Флорида, считан за непостижим съперник за него. Джеб Буш обаче се оказа " хартиен тигър ", напомня Би Би Си. Огромните финансови запаси и известната фамилия не бяха задоволителни за сина на президента Джордж Буш-старши и по-малък брат на президента Джордж Буш-младши, който се оказа прекомерно надалеч от републиканската база по въпроса за имиграцията и просветителната политика.

На пътя на Тръмп към номинацията на Голямата остаряла партия и този път евентуално стои губернаторът на Флорида. Само че Рон Десантис наподобява доста по-сериозен съперник. Той бе избран отново на поста с голямо болшинство на междинните избори, което навежда на мисълта, че е в унисон с ядрото на партията.

44-годишният Десантис към момента не е бил тестван на национално ниво, само че несъмнено е изгряваща звезда в Републиканската партия. Неслучайно Тръмп стартира напоследък да насочва нападки по негов адрес. Десантис прочее не му остана задължен, като отговори, че ефикасните водачи не бягат от рецензиите, показва организация Блумбърг.

На този стадий не е ясно дали губернаторът на Флорида ще се бори за номинацията на републиканците и въобще кой с изключение на Тръмп ще влезе в конкуренцията. Десантис обаче би могъл да се окаже консенсусният претендент на партията, като бъде признат от по-широк кръг нейни последователи и въобще от гласоподавателите като цяло, изключително на фона на ниския рейтинг на Байдън.

Проблем с известността

Поредица изследвания на публичното мнение, оповестени преди Тръмп да разгласи президентските си упоритости, демонстрираха, че той изостава с двуцифрена разлика от Десантис измежду републиканските гласоподаватели в Айова и Ню Хемпшър - двата щата, които гласоподават първи на вътрешните избори за партийната номинация. Губернаторът на Флорида води с цели 26 % в своя щат и с 20 пункта в Джорджия. Навсякъде в тези щати поддръжката за някогашния президент понижава сензитивно по отношение на предходни допитвания.

Екзит пол изследвания по време на междинните избори демонстрираха, че Тръмп просто не е доста известен, в това число в така наречен колебаещи се щати, които ще са от решаващо значение за успеха през 2024 година, отбелязва Би Би Си. В Ню Хемпшър да вземем за пример единствено 30 на 100 от гласоподавателите желаят Тръмп да се кандидатира, а даже във Флорида този дял не е доста по-голям - 33 %.

Ексцентричният милиардер не потегли от високи изходни позиции и на изборите през 2016 година Сега той обаче е добре позната политическа фигура и е доста по-малко евентуално да успее да обърне наклонността.

Възрастта като евентуална спънка

Ако бъде определен за президент през 2024 година, Тръмп ще е на 78 години. Той би бил вторият най-възрастен президент в историята на Съединени американски щати след Байдън.

Всеки остарява друго, само че увеличението на проблемите с напредването на възрастта е неизбежно, отбелязва Би Би Си. Няма гаранции, че Тръмп ще може да издържи тежката вътрешна борба за номинацията на Републиканската партия, в която против него евентуално ще бъдат доста по-млади противници.

Милиардерът е показвал забележителна устойчивост, само че опциите на всеки човек си имат граници, обобщава Би Би Си. Все отново Тръмп към този момент не прави гафове като тези, които повдигат въпроси дали Байдън е кадърен за най-високия пост в международната суперсила.

Предизборни шансове

До идващите президентски избори в Съединените щати има доста време - цели две години. Според букмейкърите обаче към този миг е най-вероятно идващият президент на страната да е републиканец. " Бет365 ", дава коефициент 1,61 за победа на Голямата остаряла партия против 2,30 за демократите и цели 26 за самостоятелен претендент (т. е. републиканец би спечелил в почти три от пет случая).

Показателно е, че Десантис към този момент е любимец в конкуренцията, като е изпреварил Тръмп, който бе с най-големи шансове преди междинните избори съгласно тази водеща букмейкърска къща. Коефициентът за губернатора на Флорида е 3,25 против 4,50 за някогашния президент. Байдън е трети с коефициент 5, като изпреварва други двама демократи, които са с коефициент 15 - вицепрезидентката Камала Харис и губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм.

И до момента в който актуалният президент на Съединени американски щати е очевиден любимец за номинацията на Демократическата партия - коефициентът му е 2,37 при 6,50 за Харис и 7 за Нюсъм, то конкуренцията при републиканците се обрисува надалеч по-оспорвана. Коефициентът на Десантис е 2,20 против 2,50 за Тръмп. Далеч обратно разделят третото място с коефициент 17 някогашният вицепрезидент при Тръмп Майк Пенс и Ники Хейли, която бе непрекъснат представител на страната към Организация на обединените нации по негово време.

Милиардерът, който е основната разграничителна линия в политическия живот в Съединени американски щати, обаче е потвърден войник и не трябва да бъде отписван. Той ще е едвам петият някогашен американски президент, кандидатирал се още веднъж за най-високия пост. Досега единствено един сполучливо - демократът Гроувър Кливланд в края на 19-и век.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР