Доналд Тръмп е съхранявал неправомерно поверителни документи за ядрения потенциал

...
Доналд Тръмп е съхранявал неправомерно поверителни документи за ядрения потенциал
Коментари Харесай

Държавни тайни в спалнята и банята. Какво съдържа обвинителният акт на Тръмп

Доналд Тръмп е съхранявал непозволено поверителни документи за нуклеарния капацитет на Съединени американски щати, неведнъж е привличал помощници и юристи, с цел да му оказват помощ да скрие документи, поискани от проверяващите, и безогледно е показвал " проект за нахлуване " на Пентагона.

Това излиза наяве от първия по рода си обвинителен акт, който. Документът демонстрира отношението на Тръмп към информацията за националната сигурност, написа Асошиейтед прес.

Това държание е в основата на отговорността на всеки президент да опазва най-ценните държавни секрети. Прокурорите настояват, че документите, които той е съхранявал, отказвал да върне и в някои случаи е показвал на гости, са рискували да застрашат освен връзките с непознати страни, само че и сигурността на бойците и поверителните източници.
" Не желая никой да ми гледа в кутиите "
Обвинителният акт от 49 страници се концентрира върху стотици класифицирани документи, които Тръмп е взел със себе си от Белия дом в имението си във Флорида Мар-а-Лаго при напускането на поста си през януари 2021 година Въпреки че " десетки хиляди членове и посетители " са посещавали Мар-а-Лаго сред края на президентството на Тръмп и август 2022 година, когато ФБР получава заповед за обиск, документите са били неразумно съхранявани в пространства, включващи " бална зала, баня и душ, както и офис пространство, неговата спалня и складово помещение ".
 На тази фотография, съдържаща се в обвинителния акт против някогашния президент Доналд Тръмп, се виждат кутии със записи, които се съхраняват на сцената в балната зала
В обвинителния акт се твърди, че за интервал от два месеца сред януари и 15 март 2021 година някои от кутиите на Тръмп са били съхранявани в една от позлатените бални зали на Мар-а-Лаго. На фотография, включена в обвинителния акт, се виждат кутии, подредени в редици на сцената на балната зала.

Тръмп твърди без доказателства, че е разсекретил всички документи преди да напусне поста си. Според прокурорите той е разбирал задължението си да се грижи за класифицираната информация, само че все пак го е отбягвал. В него се разказва в детайли среща в Бедминстър през юли 2021 година, на която той се похвалил, че е задържал систематизиран документ, направен от военните, за евентуална офанзива против друга страна.

" Секретно. Това е секретна информация. Вижте, вижте това ", цитира обвинителният акт думите му, базирайки се на аудиозапис. Той също по този начин споделя, че е можел да разсекрети документа, само че " в този момент не мога, знаете, само че това към момента е загадка ", написа още в обвинителния акт.

С помощта на личните думи и дейности на Тръмп, разказани на прокурорите от юристи, помощници и други очевидци, в обвинителния акт се твърди, че той е отказал да върне документите макар настояванията на държавното управление, траяли повече от година. Също по този начин е насърчил други хора към себе си да подхващат стъпки за укриване на документите.

Например, настояват прокурорите, откакто Министерството на правораздаването е издало призовка за записите през май 2022 година, Тръмп е попитал личните си юристи дали може да се опълчи на настояването и е споделил думи в смисъл: " Не желая никой да ми гледа в кутиите ".
 На тази фотография, съдържаща се в обвинителния акт, се виждат кутии със записи, съхранявани в банята и душа в стаята
" Няма ли да е по-добре, в случай че просто им кажем, че нямаме нищо тук? ", разказва думите му един от юристите му.

Преди личният му юрист да претърси парцела за класифицирани документи, Тръмп е наредил на помощниците си да изнесат от складовото помещение в Мар-а-Лаго кутии с документи, тъй че те да не бъдат открити по време на претърсването и затова предадени на държавното управление.

Седмици по-късно, когато чиновниците на Министерството на правораздаването идват в Мар-а-Лаго, с цел да вземат документите, им е връчена директория със единствено 38 документа и погрешно писмо, удостоверяващо, че всички документи, отговарящи на призовката, са предадени. Същия ден, когато Тръмп уверявал проверяващите, че е " отворена книга ", помощниците му натоварили няколко от досиетата на Тръмп на аероплан, пътуващ за Бедминстър, се твърди в обвинителния акт.

Според прокуратурата Уолт Наута , един от персоналните помощници, за който се твърди, че е транспортирал кутиите из комплекса, е излъгал ФБР за придвижването на кутиите и е изправен пред обвинявания, че е заговорничил за тяхното укриване. Адвокатът му отхвърля коментар.

" Нашите закони, които пазят информацията за националната защита, са от решаващо значение за сигурността и сигурността на Съединените щати и те би трябвало да бъдат прилагани ", сподели в първите си обществени изказвания Джак Смит , специфичният консултант на Министерството на правораздаването, който заведе делото. " Нарушенията на тези закони излагат страната ни на риск. "
" Никой не е споделил, че нямам право "
Тръмп, който сега е водещият кандидат за президентската номинация на републиканците през 2024 година, би трябвало да се яви за първи път в съда във вторник следобяд в Маями. Там се намира имението му Мар-а-лаго, където е съхранявал документите.

Двама юристи, работили по делото в продължение на месеци, споделиха в петък, че са подали оставка от правния екип на Тръмп.

Тръмп е изправен пред 37 обвинявания в закононарушения - 31 от тях се отнасят до съзнателно задържане на информация за националната защита, а останалите са свързани с хипотетичен скрит план, възпрепятстване и погрешни изказвания - които могат да доведат до забележителна присъда при положение на наказание. Помощник на Тръмп, който съгласно прокурорите е преместил десетки кутии в имението му във Флорида по негово разпореждане, а по-късно е излъгал проверяващите за това, е упрекнат в скрит план и други закононарушения.

В отговор на обвинителния акт в петък Тръмп съпостави своя случай с настрана следствие на класифицирани документи, засягащо президента Джо Байдън . Въпреки че в дома и офиса на Байдън бяха открити класифицирани документи, нямаше индикации, че той, за разлика от Тръмп, се е опитал да ги скрие или е знаел, че са там.

" Никой не е споделил, че нямам право да преглеждам персоналните документи, които съм донесъл със себе си от Белия дом. В това няма нищо неприятно ", написа Тръмп в обява в обществената си платформа Truth Social.

Делото способства за задълбочаването на правната заплаха за Тръмп, който към този момент е упрекнат в Ню Йорк и е изправен пред спомагателни следствия във Вашингтон и Атланта, които също могат да доведат до наказателни обвинявания.

Делото за документите е историческо, защото Министерството на правораздаването от години проверява Тръмп като президент и частно лице, само че в никакъв случай до момента не го е упреквало в закононарушение. Най-значимото следствие беше по-ранното следствие на специфичния консултант за връзките сред акцията му през 2016 година и Русия, само че прокурорите в това следствие се позоваха на политиката на Министерството на правораздаването против повдигането на обвинявания на настоящ президент. След като напусна поста си обаче, той загуби тази отбрана.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР