Доналд Тръмп е произнасял тази реч, изпълнена с лъжи и

...
Доналд Тръмп е произнасял тази реч, изпълнена с лъжи и
Коментари Харесай

Брутален разказ първо лице за щурма над Капитолия: Мъже си играят на война и... ВИДЕО

Доналд Тръмп е произнасял тази тирада, изпълнена с неистини и тайни теории, доста пъти. Но нощес обстановката бе друга - стоешком пред Белия дом, признакът на президентството в Америка, до момента в който десетки хиляди гневни поддръжници бяха изпълнили Вашингтон.

Театърът му, фонът, яростта, подстрекателството - смърдеше на фашизъм. Той за следващ път съобщи, че изборите са откраднати, че бъдещето на американците е откраднато и им загатна къде могат да намерят задоволство.

Само една миля по-надолу Конгресът бе подготвен да разгласи успеха на Байдън и загубата на Тръмп с близо 7 млн. гласа. Накрая, откакто опита всички законни и противозаконни пътища да анулира изборните резултати, той се обърна към последното си и най-опасно оръжие.

"Сега Конгресът би трябвало да се изправи против това жестоко нахлуване над нашата народна власт. След това ще тръгнем надолу и ще бъда там с вас. Ще отидем до Капитолия. Вероятно няма да се радваме толкоз доста на някои от тях, тъй като в никакъв случай няма да отнемете страната ни със уязвимост. Трябва да покажеш мощ и би трябвало да бъдеш мощен ", говореше Тръмп, а тълпата потегля към Капитолия още преди той да е завършил с речта си. С тях е и журналистът Ричърд Хал.

"Вървях зад група мъже във военна екипировка, които държаха радио до мегафон, с цел да могат да продължат да слушат Тръмп. Имаше доста групи като тях, които се скитаха в близост: милиции, Горди момчета, мъже, носещи наколенки и жилетки. Мъже, облечени по този начин, като че ли отиват на война ", написа той в текст за The Independent.

Когато Хал идва пред Капитолия, друга част от протестиращите към този момент са прескочили оградите и са на стълбите пред парадния вход. Колкото повече хора идват, толкоз по-агресивни стават те и тестват полицията на входа. От време на време получават части информация.

Изведнъж някой се провиква: "Пенс отстъпи. Той е изменник! "
This may be the lasting image of today
— Ben Jacobs (@Bencjacobs)
"Когато тълпата се втурна напред, полицията отговори със сълзотворен газ и пикантен спрей. Не беше задоволително. След това започнаха да хвърлят ударни гранати в гъсти тълпи, само че не съумяха да реалокират никого. Само идваха повече хора. Мъжете в камуфлажна екипировка се държаха като генерали на някакво непознато полесражение.

"Войници напред! Войници напред - извика един мъж. Няколко други мъже се оттегляха с насълзени очи, откакто бяха напръскани със сълзотворен газ, тълпата ги притискаше да останат, тъй като "за това били пристигнали ", споделя Ричърд Хал.

Само на два метра от мъжете, които си играят на война, фамилии си вършат селфита.

"За някои това беше трогателен ден, демокрацията в деяние, история, която да опишат на приятелите си. За други това беше първият изстрел на една дългоизграждаща се революция ", написа журналистът. В продължение на цялостен час мъжете се пробват да пробият защитата. И най-сетне няколко от тях съумяват.
They’re outside the chamber now. Security has guns drawn.

— Joshua Potash (@JoshuaPotash)
"Те се изкачиха през пролуката и съумяха да проправят път, по който да ги следват другите. Малко по-късно няколко протестиращи се появиха на балкона с аспект към тълпата. Тя ги приветства с крясъци "САЩ, Съединени американски щати, Съединени американски щати ", "Китай не има Америка! " и "Чий дом? Нашият дом! " Имаше повече от едно знаме на Конфедерацията, развяващо се по стълбите на Капитолия ", споделя Хал.

След като вижда голям брой хора, които носят тениски, призоваващи за принуждение над публицистите, Ричърд Хал взема решение повече да не се разпознава като подобен, а да следва тълпата като протестиращ.След няколко опита, той съумява да влезе в Капитолия с тях.

"По това време не знаех, само че една жена беше убита до гибел, до момента в който тя и друга група протестиращи се опитваха да пробият през врата покрай сенатската зала. Моменти по-късно сълзотворен газ принуди всички да се махнат от фоайето ", написа журналистът.

"Това е история! “ - извика един мъж. Хората си правеха още селфита. Мъжете, носещи наколенки, изнесоха закърнели речи по стълбите на Капитолия, когато хората започнаха да си потеглят ", добавя той.
Protesters have breached the Capitol. They’re outside the Senate chamber
— Igor Bobic (@igorbobic)
Часове по-късно, когато тълпата е разчистена, сенаторите се връщат в Капитолия, с цел да завършат започнатото и да удостоверят резултатите от изборите. Републиканците излязоха с изказвания, осъждащи нападението над постройката на Капитолия като тежко нахлуване против демокрацията.

Но по улиците хората, които преди няколко минути са направили това нахлуване, към този момент се качват на рейсове и влакове, с цел да се приберат вкъщи, усмихнати и смеещи се.

"Те се събраха на групи, с цел да преразкажат приключението, като че ли напущат спортна игра ", написа журналистът.

"Подбуждането на президента не стартира през днешния ден. Бяха месеци, години в развой на създаване. Щурмът на постройката на Капитолия беше единствено предсказуемата последица от това, което се случва, когато цяла част от обществото е обусловена да живее в различна действителност - такава, в която Доналд Тръмп към момента е президент, а демократите се пробват да завладяват страната с комунизъм. Трудно е да си представим, че скоро ще се откажат от него. И е мъчно да си представим, че фашисткият поврат на Доналд Тръмп ще завърши през днешния ден ", безапелационен е Хал.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР