Домакинството на процеса Акаба през 2020 г. ще бъде в

...
Домакинството на процеса Акаба през 2020 г. ще бъде в
Коментари Харесай

София ще бъде домакин на процеса Акаба през 2020 г.

Домакинството на процеса " Акаба " през 2020 година ще бъде в София. За това се договориха кралят на Хашемитско кралство Йордания Абдула Втори и българският министър-председател Бойко Борисов, който през днешния ден е на посещаване в Аман, заяви министър председателят ни на Facebook страницата си.

Процесът " Акаба " е иницииран през 2015 година от крал Абдула Втори за подсилване на интернационалното и районното съдействие против заплахите от тероризъм, радикализация и принудителен екстремизъм.

На 4 юни 2018 година министър председателят Бойко Борисов взе участие в Процеса " Акаба ", който за пръв път се организира отвън Йордания - в албанската столица Тирана.

До момента такива конгреси са извършени в Йордания, Албания и Холандия.

Българският министър председател посочи достойните за най-високо самопризнание отговорност и мъдрост, демонстрирани от йорданските управляващи при оправянето със сериозните последствия от рецесиите в района. " Високо ценим вашите поредни старания за реализиране на дълготраен мир и непоклатимост в Близкия Изток, а вашата специфична роля на страж на Светите места се употребява с голямо почитание в света ", сподели Бойко Борисов.

Двамата водачи оцениха високо съдействието в региона на сигурността, противодействието на тероризма, екстремизма, радикализацията и незаконната миграция. Изразено бе и предпочитание за разширение на ползотворните връзки сред България и Йордания в региона на защитата.

По време на срещата бе очебийно, че през миналата година бяха маркирани 50 години от установяването на дипломатически връзки сред двете страни, което е добър мотив да се даде нов подтик на съдействието в сферите от общ интерес.

Акцент беше подложен и върху нуждата от активизиране на търговско-икономическото и капиталовото съдействие, както и за установяването на по-близки контакти сред бизнес общностите на двете страни.

Министър-председателят на България и кралят на Йордания споделиха, че има положително двустранно съдействие в областта на туризма и опазването на културното завещание. Неговият капацитет ще бъде необятно разпрострат с подписването на меморандум за съгласие сред държавното управление на България и държавното управление на Йордания. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР