Искането на Международния наказателен съд (МНС) за заповед за арест

...
Искането на Международния наказателен съд (МНС) за заповед за арест
Коментари Харесай

Politico: Искането на МНС за заповед за арест на Нетаняху спаси правителството му

Искането на Международния углавен съд (МНС) за заповед за арест против израелския министър председател Бенямин Нетаняху избави държавното управление му на фона на несъгласията към интервенцията в Ивицата Газа,  оповестява.

Точно когато изглеждаше, че дните на власт на Бенямин Нетаняху може би най-сетне са преброени, Международният углавен съд предприе стъпки, с цел да го избави.

Крехкият боен кабинет на израелския министър-председател беше на ръба на колапса този уикенд, откакто пенсионираният военачалник Бени Ганц – постоянно израелският политик, който най-вероятно ще желае време за дългата и бурна политическа кариера на Биби – заплаши да напусне държавното управление, в случай че Нетаняху не показа следвоенен модел за това по какъв начин ще бъде ръководена Газа.

Ултиматумът ускори политическия напън върху измъчения израелски водач, като Ганц предизвести, че ще отдръпна поддръжката си, в случай че настояванията му не бъдат изпълнени. „ Изборът е във вашите ръце “, сподели Ганц на Нетаняху в телевизионно изказване в събота.

Днес протестът на пенсионирания военачалник наподобява е на назад във времето с помощта на известието в понеделник от основния прокурор на Международния углавен съд Карим Хан, че той желае заповеди за арест на Нетаняху и министъра на защитата на Израел Йоав Галант, дружно с трима водачи на Хамас, в това число Яхя Синвар, водач на ислямистката формация в Газа.

Ако Хан и неговата група от шестима специалисти – петима от които британци, любопитно – се надяваха, че като обвинят и двете страни във военни закононарушения и закононарушения против човечеството, те биха могли да провокират пауза в борбите и да убедят Израел да премисли военната си акция, те ще са били отчаян.

Броени минути след излизането на новините израелският опозиционен водач Яир Лапид, измежду най-големите политически съперници на Нетаняху, осъди Хан и отхвърли известието му като „ злополука “. Лапид сподели на своята парламентарна секта, центристката партия Йеш Атид, че се надява Конгресът на Съединени американски щати да осъди самодейността на Хан.

Лапид от седмици приканва Нетаняху да се съгласи на нови избори. Сега наподобява още по-малко евентуално това да се случи.

„ Заповедите за арести на МНС са цялостен честен неуспех “, написа Лапид на X. „ Не можем да приемем възмутителното съпоставяне сред Нетаняху и Синвар, сред водачите на Израел и водачите на Хамас. “

Самият Ганц бързо последва образеца. „ Правенето на паралели сред водачите на една демократична страна, решена да се пази от презрения гнет, с водачите на една кръвожадна терористична организация (Хамас) е надълбоко деформиране на справедливостта и очевиден честен банкрут “, сподели той.

Израел води война в Газа, откогато бойци на Хамас убиха към 1200 израелци и взеха други 250 заложници на 7 октомври предходната година. Израелските удари в следения от Палестина район са умъртвили минимум 35 000 души, съгласно данни на ръководеното от Хамас здравно министерство в Газа, което не дава обособени данни за жертвите за бойци и цивилни.

Броят на починалите провокира интернационално безпокойствие, като Южна Африка упрекна Израел в осъществяване на геноцид по дело, гледано от Международния съд, също основан в Хага.

Надав Щраухлер, някогашен пълководец на акцията на Нетаняху, сподели пред POLITICO, че изказването на Хан единствено ще помогне на някогашния му началник, като принуди опозиционните политици и критиците да се обединят в негова отбрана. Повечето израелци ще гледат на Хан като на цел Израел, а освен на Нетаняху, предизвести той. „ Хората не виждат това като нещо, което е единствено против Нетаняху – то е против страната и нейната отбрана “, сподели той.

Щраухлер предвижда, че реакцията на израелската общност на изказването на Хан ще отразява реакцията й на напъните на американския президент Джо Байдън и други американски демократи като Чък Шумър, водач на болшинството в Сената, да склонят управлението на Израел да се ангажира с решение за две страни за палестинците, написа още изданието.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР