Документалният филм копродукция на HBO Max и Azyl Production Щастлив

...
Документалният филм копродукция на HBO Max и Azyl Production Щастлив
Коментари Харесай

Гледаме документалния филм Щастлив човек

Документалният филм копродукция на HBO Max и Azyl Production " Щастлив човек " показва интимната история на транссексуален мъж и неговото семейство. Подтиква феновете да се замислят за универсалните екзистенциални връзки. Филмът изследва концепцията за пълноценно битие. Какво значи да водиш благополучен живот и какво сме подготвени да рискуваме, с цел да го реализираме? Премиерата в стрийминг платформата е на 22 септември. „ Щастлив човек " е съкровен документален профил, сниман в Чехия и Швеция.

 

Филмът имаше своята премиера на Hot Docs Festival, 2023. Лентата е продуцирана с финансовата поддръжка на AVF Slovak Audiovisual Fund, a идейния план е развъртян със съдействието на Doc Incubator. Режисьор е Соня Лутерова. Някои възприемат Р. като щастлива жена. Ражда се и израства в Чехия. Омъжва се за словашкия психиатър Иван.

 

Младата двойка се открива в Швеция, има две деца и по-всичко проличава, че животът на Р. ще следва една повече или по-малко предсказуема траектория. Р. е щастлива, само че усеща вътрешна празнина. За да разнообрази всекидневието си, Р. стартира да написа фантастика. Така се ражда мъжкото алтер его - Марвин, който написа романи за LGBTQIA+ общността. Когато осъзнава, че празнотата, която усеща, може да бъде запълнена, единствено като следва пътя, който подсказва сърцето му, Р. взема решение да смени пола си и да се трансформира в действителност в Марвин. За да откри същинското благополучие, Марвин би трябвало изгори мостовете зад тила си и да стартира начисто, само че в същото време да не нарани брачна половинка и децата си.

 

Понякога животът се развива по друг метод, в сравнение с сме очаквали, и ни провокира да преосмислим какво е " обикновено " и стойностно. " Щастлив човек " е документален филм за едно семейство, което се трансформира. Тази история стартира с Марвин - родител, графичен дизайнер и публицист фен - който си спомня за близкото си минало като транссексуален мъж. Той се е възприемал като средностатистически чех от междинната класа, живеещ в шведския Гьотеборг. в къща в предградията, със словашки брачен партньор и две деца. Животът ѝ би трябвало да е съвсем предвидим. Хобито на Марвин да написа художествена литература обаче го води в региона на еротичния мъжки гей романс и му предлага известна изясненост. В същото време стартира и персоналното му търсене. За да бъде правилен на себе си, той усеща нуждата да се трансформира в себе си, в Марвин, в мъж. " Потискащото чувство, че съм в неверната опаковка, е толкоз мощно и мъчително, че не мога да го претърпявам. Мисля, че бих могъл да го преживея, само че бих намразил този тип живот. Наистина бих го намразил, бих оживял поради децата, в случай че се наложи. Но бих го намразил. ", споделя  Марвин. Решението на Марвин да премине в различен живот може да заплаши фамилията му такова, каквото го познава. Съпругът му Иван, който ненадейно е станал част от " фамилията на дъгата ", демонстрира огромно схващане, само че той би трябвало да откри своето място във веригата от събития: като сътрудник, татко и хетеросексуален мъж с цисджендър (понятие, означаващо хората, чието възприятие за личния им пол подхожда на биологичния пол), ориентировка, като в същото време поддържа фамилията им на повърхността. " Не знам какво ще се случи. Нямам проект. Просто имам вяра, че в случай че някоя обстановка стартира да ни основава проблеми, ще можем да приказваме за нея и по някакъв метод да се оправим с нея посредством компромис. ", споделя Иван. И въпреки всичко всичко наподобява нормално, даже при тези нетрадиционни условия. Докато наблюдаваме взаимоотношението сред Марвин и Иван, филмът хвърля светлина върху същността на брака и партньорството във връзка със сексуалността и родителството. Марвин и Иван живеят в Швеция от повече от 10 години. Днес те имат вяра, че шведското общество ще бъде отворено към пътя на Марвин, само че смяната на пола е дълъг и комплициран юридически и медицински развой. Той може да отнеме няколко години и той би трябвало да потвърди на управляващите, че желанията му са задоволително съществени.

 

Борбите, с които транссексуалните хора се сблъскват в обществото, оформят живота на основните герои в " Щастлив човек ". Но здравната част от пътуването на Марвин служи единствено като декор за главната сюжетна линия. По време на своя преход Марвин трансформира външния си тип, отношението си, връзките и партньорството си.

 

В този смисъл всичко към него, неговият свят, се трансформира дружно с него, постепенно, само че несъмнено. Съпругът на Марвин - Иван, е също толкоз значим, защото следим неговото отношение и се опитваме да разберем позицията му. В последна сметка това е историята на едно съответно семейство и взор към техния дребен свят. Промените в фамилната динамичност са деликатни, само че безспорни. Проследяваме Марвин и Иван в ежедневните обстановки: грижите за децата им, работното им всекидневие, свободното време и общуването с другари, като потапяме публиката в техните гледни точки и усеща. Създателите на кино лентата събират филмовия материал в продължение на три години - от пролетта на 2019 година до пролетта на 2022 година Времето е уловено и посредством селфи клипове, които Марвин снима непринудено по разнообразни мотиви. Те му разрешават да показа своята позиция по собствен личен метод, когато усеща потребност да го направи (например след интервенцията на горната част на тялото си).

 
Включени са и персонални фотоси от фамилния списък. За да може фена да придобие по-дълбоко схващане за усещането на Марвин, във кино лентата са вклюючени и фрагменти от неговите книги под формата на разкази в трето лице. Понякога те изясняват или допълват това, което е прикрито. В света на своето въображение Марвин може да работи свободно и без никакви ограничавания. Музиката на кино лентата е композирана по този начин, че да добави характерно измерение към описа. За Соня Лутерова: Соня е режисьор на документални филми, антрополог и публицист. Тя има докторска степен по обществена антропология и работи като образен антрополог в Института по етнология и обществена антропология към Словашката академия на науките. Тя е създател на редица научни публикации, написала е книга за деца и прави режисьорския си дебют със среднометражния документален филм FLOODED през 2017 година
създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР