Роже Вадим е френски режисьор от руски произход, продуцент, сценарист,

...
Роже Вадим е френски режисьор от руски произход, продуцент, сценарист,
Коментари Харесай

В културата съм франзцузин, в живота руснак: Роже Вадим, създателят на секссимволи

Роже Вадим е френски режисьор от съветски генезис, продуцент, сценарист, артист, публицист и...откривател на едни от най-красивите дами на международния киноекран. " Списъкът " стартира с Бриджит Бардо, минава през Анет Стройберг, Джейн Фонда, Катрин Деньов и " и доста други по-второстепенни актриси ", обичал да се майтапи той. Бил е брачен партньор и татко на децата на най-красивите дами в света. Този неповторим чаровник е оставил толкоз доста в изкуството, литературата и живота зад кулисите, че човек се възхищава на силата и интелекта му. Роже Вадим умря на 11 февруари 2000 година в Париж, само че остави забележителни филми и мемоари за своя живот в книгите си " Мемоарите на дявола ", " Изгладнелият ангел ", " От звездите - към звездата " и " Влюбеният безумец ".

Роже Вадим Племянников е от остарял дворянски жанр. Баща му - Игор Племянников е съветски посланик, който бяга в Париж след Октомврийската гражданска война. Там се дами за французойката Мари Антоанет Ардилуз. На 26 януари 1928 година в Париж се ражда синът им - Роже Вадим. По-късно той самият ще се самоопредели по този начин:

" Що се касае до възпитанието и културата, аз съм французин. Но във връзка с живота, съм по-скоро руснак. "

Детството му минава в екзотичния свят на Александрия, Египет, Кайро и Истанбул, където татко му е работил в консулските служби. За жал, бащата умира, когато Роже е единствено на 9.

Талантливото момче се чуди какво да учи, тъй като има разностранни ползи. Най-накрая се стопира на публични науки, въпреки повече да го влече изкуството.

Записва се на уроци при учителя на Жан Маре и Марсел Марсо, само че самичък решил, че не става за артист. Написва първия си разказ. Критиката безусловно го унищожава, само че най-големият му критик - Андре Жид, го среща с режисьора Марк Алегре. Това е звездна среща за бъдещата креативна орис на Роже Вадим.

Става помощник на Алегре, а в свободното време написа сюжети. Един ден вижда на корицата на лъскаво списание красивото лице на Бриджит Бардо.

Именно с помощта на тази обич от пръв взор светът вижда ББ в " И Бог сътвори дамата " - нейният замайващ прощъпалник към екрана.

По това време Бриджит е единствено на 15, щерка на боен, който написа стихове, и на амбициозна майка. Бобо, както я наричали галено, страдала от късогледство и комплекси - въобще не се намирала за красива?..

Ходела на уроци по танци, а когато майка й открива магазин за шапки, непринудено става неин манекен.

Именно там я снимат за корицата на списанието. Благодарение на Роже Вадим, получава и предложение от Алегре да се снима в киното. По-късно самата Бардо ще каже: " Вадим нищо не говореше, само че ме гледаше по този начин хищно и ме плашеше, и привличаше по едно и също време, че усещах, че не съм на себе си. "

Тя води война за благословията на връзката им с родителите си - те не харесват Роже Вадим!.. Бриджит даже прави комичен опит за самоубийство - навира глава в газовата печка, с цел да им потвърди, че би се самоубила, в случай че не са дружно.

В последна сметка двамата се женят. Вадим стартира работа в " Пари Мач ", а Бриджит приема всички оферти за фотоси, с цел да могат да се устоят без родителска помощ. Буквално мизерстват, и неследдълго почват да се карат за дреболии.

По време на фотосите на кино лентата " И Бог сътвори дамата ", им се постанова да премислят всеки изхарчен цент. Бриджит е изрусена в на ниска цена фризьорски салон. Битовизмите навреждат на връзката им - пристрастеността посред им постепенно и последователно почва да изтлява:

" С Вадим към този момент живеехме като брат и сестра. Аз оставах безпределно привързана към него - той ми беше опора, другар, семейство, само че не и любим. Отдавна бях изстинала към него. А към Жан Луи /б.а. Трентинян, който се снима в основната роля/ изпитвах същинска пристрастеност... ", ще напише по-късно Бриджит Бардо в записките си.

Филмът " И Бог сътвори дамата " става същинска бомба. Роже Вадим е приет за режисьор на десетилетието, а Бриджит Бардо става звезда за една нощ. Нейната героиня Жюлиет се трансформира в знаме на половата гражданска война.

Бриджит Бардо ще държи славата си на международен секссимвол дълго време и най-после ще се умори от този облик. Ще напусне киното, с цел да се отдаде на любовта си към животните, само че един ден, след гибелта на Роже Вадим, ще признае обществено:

" Чак откакто си отиде, разбрах какъв брой великодушен и добър човек е бл. Мек и грациозен. Умен и привлекателен. Той в никакъв случай не излизаше от кожата си. Истински благородник - и по същина, и по държание. "

Всъщност любовта на Бриджит и Роже Вадим е може би най-чистата в живота и на двамата.

Следващата брачна половинка на Роже е кръстена от биографите му " Кариеристката ". Анет Стройберг е 19-годишна датчанка - красива и бедна, и по предписание - търсачка на " верния " режисьор, който да я заведе до аления килим на славата.

Роже Вадим се пробва да отговори на упованията й - снима я в " Опасни връзки ", в където сътрудници на Анет са звездите Жерар Филип и Жана Моро. После я опитва и в други филми, само че Анет в никакъв случай не става...Бриджит Бардо!

Оказва се, че не е и добра майка - за дъщеричката им се грижи таткото Вадим. Роже я напуща, когато към този момент си има нова фаворитка - Франсоаз Дорлеак - сестрата на Катрин Деньов.

Но не Франсоаз го вълнува толкоз, колкото....Катрин.

" На нея й харесваше да се смее и да върви през живота, ту смеейки се, ту мръщейки се ", написа Вадим за Катрин. А тя признава: " Влюбихме се за една вечер. "

За разлика от Бриджит и Анет, Катрин произлиза от актьорска фамилия и от 13-годишна се снима в киното - тя не е търсачка на популярност. И сестрите й Силвия и Франсоаз са почнали кариерата си още като тийнеджърки.

Катрин се състезава с тях и минава за " най-неблагонадеждната " в очите на домашните си. Вадим обаче бързо вижда капацитета в нея и има желанието да промени това отношение.

Именно той поучава Катрин да вземе семейството на майка си, да изруси косата си, да смени дрешника си с къси семпли рокли и да отслабне с 10 кг. Роже Вадим основава Катрин Деньов такава, каквато я познаваме.

Неследдълго двамата влюбени схващат, че Катрин е бременна. Искат да се оженят, само че Роже още няма формален бракоразвод с Анет?!? Амбициозната Стройберг му слага подло изискване - че в случай че се разведе с нея, ще прибере при себе си обичаната му щерка Натали. И той капитулира. Катрин се усеща предадена. Когато му ражда наследник, към този момент е наясно, че двамата няма да бъдат семейство.

Катрин Деньов получава за ролята си в " Шербургските чадъри " " Златната палма " на Кан - става международна звезда, само че моментът съответствува с един различен - печален - угасва любовта й и вярата за общо бъдеще с Роже Вадим.

" Катрин - това е единственият ми грях ", признава по-късно той.

Но все пак, Катрин Деньов ще резервира най-мили усеща към Роже Вадим:

" Той е същински рицар, един от най-верните и предани мъже, които съм познавала. ", споделя тя в едно изявление.

След раздялата си с Катрин, Роже Вадим е мощно заинтересован от Джейн Фонда. По това време тя е към този момент много известна - има " Златен глобус " за обещаваща млада актриса.

В Щатите я назовават " американската Бардо ". Дъщеря е на фамозния Хенри Фонда. Роже Вадим се ласкае да бъде до нея.

Тя дълго време му отхвърля среща, а най-после, когато най-накрая се съгласява, наподобява по този начин, като че ли неглижира интереса на Роже - появява се облечена в джинси, с яке и без грим. Той, обаче, е безусловно изумен от бунтарското й лъчение - Джейн мощно го притегля.

" Джейн беше много нападателна за мен ", прзава Роже Вадим в една от книгите си, само че очевидно това е било единствено предизвикателство за природата му на съблазнител - в последна сметка, двамата се женят - на 14 август 1965 година

В същата година Катрин Деньов се омъжва за Дейвид Бейли, а Бриджит Бардо - за милиардера Гюнтер Закс. И трите брака се оказват краткотрайни...

Бракът с Джейн първоначално се очертавал благополучен. Джейн имала лек и ярък темперамент, и не била ревностна. За нея била значима креативната страна на връзката им с Роже Вадим.

Той пък съумява да трансформира от бунтарката Джейн една от най-сексапилните актриси на своето време. Тя му ражда щерка - Ванеса.

Имат цялото благополучие вкупом: дете и голям триумф - на екран излиза филмът " Барбарела " - той е режисьор, а Джейн играе в основната роля.

Филмът счупва всички касови върхове.

Роже Вадим още веднъж е на върха на славата си.

Джейн пък, в костюма на Пако Рабан, се трансформира в новия секссимвол на света - друг, " футуристичен " облик, внушаващ мощни полови мечти.

Роже Вадим още веднъж съумява от екрана да прокламира нова икона за подражателство. Този облик на Джейн, обаче, опонира на характера й. Затова пък изиграва голяма роля за подбудител на нейното решение да " излезе " от облика на секссимвол и да одобри предлагането на Сидни Полак да се снима в " Уморените коне ги убиват, нали? "

Филм, който става един от върховете на кариерата й като трагична актриса, и за който получава номинация за " Оскар ".

Двамата с Вадим в оня интервал живеят в невероятна креативна симбиоза, само че връзките им постепенно се разклащат поради " еротичните опити " на Вадим в фамилното ложе.

" Всичко това разбиваше сърцето ми ", написа по-късно Джейн Фонда.

В живота на актрисата постепенно и последователно настава вътрешна смяна, в която Вадим няма място. Точно на празника Св. Валентин през 1970 година тя афишира, че го напуща. Отдава се напълно на политическа активност - бори се против войната във Виетнам, за правата на индианците, на дамите, на половите малцинства и прочие

" Откровено казано, не знам кое е по-обидно: да изгубя жена си поради някакъв китарист, или поради някаква концепция ", шегувал се Роже Вадим, като траял да се грижи за общата им щерка Ванеса.

" Децата ми ме обичаха повече, в сравнение с заслужавам ",

ще каже в края на живота си Роже Вадим, само че истината е, че той постоянно е бил повече грижлив татко, в сравнение с лоялен брачен партньор. В последна сметка - и третият брак - с Джейн, завършва.

Роже Вадим се връща във Франция и възвръща връзките си с френското кино. Успява да подписа още един брак - със скромната богаташка Катрин Шнайдер, от която има наследник с съветското име Ваня.

На 63 Роже Вадим още веднъж се дами - за следващ и финален пети път - за вярната своя спътница до края на дните му - Мари Кристин-Баро, племенница на фамозния артист и режисьор Жан Луи Баро.

Този брак бил най-щастливият за него. За Мари, Роже Вадим слага спектакъла " След година на същото място ".

" Тя е първата, която се съгласи с главния принцип в живота ми: в никакъв случай да не скапваме с безмислени кавги основното в живота ни, без значение от събитията и желанието за водачество. За всичките години ние не сме се скарали нито един път. Пълно подобие на възгледите и полов подем. Досега съм вкусвал единствено трохите от това благополучие ",

написа Роже Вадим за последната си брачна половинка, която остава с него до края на дните му.

Източник:

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР