Разпети петък 2024-а се пада днес, 3 май. Той е

...
Разпети петък 2024-а се пада днес, 3 май. Той е
Коментари Харесай

Разпети петък е: Какво е разрешено и какво забранено в най-тъжния ден

Разпети петък 2024-а се пада през днешния ден, 3 май. Той е последният петък преди Великден и е значим ден от Страстна седмица.

През цялата Страстна седмица църквата си спомня значими древен събития, в това число последните дни на земята и разпъването на Христос. Според легендата Исус е бил разпънат на кръста в петък и от този момент вярващите съблюдават специфични обичаи и забрани на този ден.

Традиции на Разпети петък

Разпети петък е най-строгият ден от Великия пост във връзка с забрани. Това се дължи на обстоятелството, че на този ден Христос е бил разпънат на кръста. В знак на съчувствие към него вярващите се пробват да отхвърлят храна на Разпети петък. В краен случай на този ден православните имат право да ядат единствено постни хлябове и да пият единствено вода след изнасянето на Плащеницата в храмовете, т.е. след 14-15 часа от деня.

Плащеницата е плат, изобразяващ Христос в гроба, който се изнася от олтара на Разпети петък и се оставя в центъра на храма до Великден.

Църквата приканва всички вярващи да отидат на работа в този ден. На Разпети петък са отдадени три служби, първата от които стартира в четвъртък вечерта. Точно на последната работа, Вечернята, плащаницата се изнася от олтара.

Разпети петък има и национални обичаи: да вземем за пример доста вярващи носят у дома 12 свещи от службата и не ги оставят да изгаснат до края на деня. Смята се, че в случай че всичко се получи, щастието и просперитетът ще дойдат в къщата.

Какво не би трябвало да се прави на Разпети петък

На този ден не е признато да се вършат шумни пиршества, изключително с алкохол, както и не се позволяват заниманията по какъвто и да било метод. Има даже предсказание, съгласно което човек, който чества на Разпети петък, ще страда през останалата част от годината. Затова също е по-добре да преместите рождените дни и сватбите от този ден на по-подходяща дата.

На Разпети петък не можете да вършите домакинска работа: разчистване на къщата, работа в градината, миене на движимости и пране на облекла. Всичко това би трябвало да се направи на Велики четвъртък. Също по този начин е по-добре да избягвате да готвите великденски ястия на Разпети петък.

Всички тези забрани имат пояснение: на Разпети петък вярващият би трябвало да мислят повече за Христос и да си спомня неговия кръстен път, а не да се разсейва от ежедневните дреболии.

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР