Доколко важно е здравето на зъбите за доброто състояние на

...
Доколко важно е здравето на зъбите за доброто състояние на
Коментари Харесай

Д-р Олег Фаловский: Сърдечните и стомашните заболявания често са заради проблеми със зъбите

Доколко значимо е здравето на зъбите за положителното положение на целия организъм, ще научите в този материал. Това е част от преводно изявление с известния киевски стоматолог доктор Олег Фаловский. 

- Д-р Фаловский, на какви процеси въздейства положението на устната празнина и появяването на какви заболявания може да провокира хронично инфектиране?

- Човек би трябвало да се грижи за зъбите си освен поради ослепителната си усмивка, само че и за предотвратяване  развиването на патогенна микрофлора. Именно тя може да докара до възникването на рискови заболявания.

Преди всичко дефицитът на зъби води до проблеми с храносмилането. Човек на едно ястие би трябвало да предъвче храната 40 пъти, тогава тя е задоволително смляна, напоява се със слюнка и е богата на ферменти. 

Ако обаче човек няма задоволително зъби, той гълтам храната на по-големи части. И с цел да си помогне, пие течности в миг на хранене, което също вреди на храносмилането, разреждайки стомашния сок. Затова храносмилателните органи поемат върху себе си двойна работа по отделянето на ферменти, хормони, солна киселина за разтваряне на храната. А това води до възпалителни процеси и проблеми с храносмилането и метаболизма. 

Друг отрицателен фактор са недобре изчистените зъби, което основава среда за микробите, хранещи се с остатъците храна. Токсичните артикули от микробната активност унищожават емайла, водейки до кариес и пародонтит. Възниква хронично инфектиране, което с времето може да прерасне в автоимунно заболяване. Защото като реакция на това инфектиране имунната система стартира интензивно да създава антитела.

С времето това може да предизвика имунен срив, когато антителата се извърнат против личния организъм в най-различни елементи. В края на краищата, възпалението на зъбите може да докара до инфектиране на ставите и до артрит. Възпалението, хроничната зараза в устната празнина не разрешават на имунната система да работи пълноценно…

Хроничното инфектиране принуждава имунната система да изразходва забележителна част от силите си за удържане на това инфектиране и имунитетът отслабва. А слабата имунна система освен отваря вратата за простуди и грип, нараства заплахата от това, че няма да й доближат запаси навреме да открие и да изхвърли от организма раковата клетка, което може да докара до онкология.

- Доколко огромна е заплахата инфекцията в устната празнина посредством кръвта да се разнесе по разнообразни органи и системи?

- Изследвания на американски кардиолози потвърдиха, че при 70% от пациентите с проблематични зъби с времето възникват инфаркт на миокарда и други проблеми със сърцето и съдовете. А повода е точно във възпалителните инфекциозни процеси в устната празнина.

Когато има инфектиране, изваждат зъба, слагат имплант, т.е., случва се дейна интервенция, тогава микробите в устата с кръвотока могат да се разнасят в организма и да се прилепват по стените на съдовете на органите цели, в частност сърцето; в местата, където кръвта тече постепенно. Това води до появяване на плаки, притеснение на кръвоносния съд, а с времето – до инфаркт и инсулт.

Източник: lifebg.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР