Докладът беше приет с 13 гласа "за" и 6 "против".

...
Докладът беше приет с 13 гласа "за" и 6 "против".
Коментари Харесай

Приет е крайният доклад за избор на нов тип боен самолет

Докладът беше признат с 13 гласа "за " и 6 "против ". Той не беше подсилен от депутатите от Българска социалистическа партия, които заявиха това още при започване на днешното съвещание, което продължи повече от два часа, съобщи Българска телеграфна агенция.

При представянето на документа ръководителят на краткотрайната комисия Емил Христов уточни, че в него комисията ще предложи на Министерството на защитата планът за изтребителите да не бъде рестартиран през цялото време, тъй като има реализирани избрани резултати.

Смятаме, че можем да продължим от една избрана точка, стига МО и експертите да вземат сходно решение, уточни Христов.

Той добави, че най-важното е да се обезпечи равнопоставеност на всички участници и поради на два пъти по-голямата финансова рамка да се създадат опити за разискване на оферти за новопроизведени многоцелеви изтребители, тъй че с изключение на конкурентност, да реализираме по-високи отбранителни качества за Българската войска.

Пред публицисти след гласуването Емил Христов разяснява, че управлението на МО ще би трябвало да реши на какъв стадий ще бъде върната процедурата по желание на изтребители, въз основата на предложенията на Народното събрание и на оценката и предложенията, които ще дадат експертите, работили до момента по плана.

Искрено се надяваме, че няма да се спекулира и няма да се върнат на стадия RfI /искане за даване на информация от евентуални доставчици/. Нямаме за цел да рестартираме плана, не сме комисия, която би трябвало да направи това.

Даваме своите заключения и оферти. Дали въобще ще бъде рестартиран планът и какво ще се направи, ще реши МО като управление и експертите, само че ние сме длъжни да създадем тези заключения и тези оферти, уточни Емил Христов.

Докладът на краткотрайната комисия би трябвало да бъде признат от Народното събрание и ще бъде изпратен на управлението на МО. Ние обаче бихме желали да не се връщаме в изходно състояние и да не се задрасква инвестиции труд от толкоз доста специалисти в продължение на години, а насъбраният опит да бъде употребен, в това число и в другите планове за Сухопътните войски и Военноморските сили, съобщи Емил Христов.

Ако МО се съобрази с нашите рекомендации и промени методиката по този начин, както би трябвало да бъде - без да се вкарва спомагателен осми наложителен аршин, напълно обикновено е, че ще настъпи смяна и в RfP /искане за съответно предложение/, съобщи Христов в отговор на въпрос дали декласираният Ф-16 се връща назад в конкуренцията.

На имитация, че по този начин и другите компании може да изискат да усъвършенстват предложения и процесът ще се удължи доста, Емил Христов разяснява,че не знае какъв брой дълъг ще стане, само че "подобряването на офертите от която и да е компания е единствено в полза на България, тъй като това ще усъвършенства финансовите параметри ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР