Докато в Париж френският президент Еманюел Макрон е изправен пред

...
Докато в Париж френският президент Еманюел Макрон е изправен пред
Коментари Харесай

Обичам те, Макрон: Как китайските студенти посрещнаха френския президент като рок звезда

Докато в Париж френският президент Еманюел Макрон е изправен пред остри рецензии и публично неодобрение, в Китай статутът му е като на рок звезда.

В петък той посети кампуса на водещ университет в Южен Китай, а събралите се там студенти по-скоро приличаха на луди почитатели, които посрещнаха водача с бурни овации и крясъци, споделя " Politico ". Огромни тълпи от чакащи студенти се събраха пред университета " Сун Ятсен " и избухваха във възторжени възгласи всякога, когато Макрон им помахваше с ръка.

Обстановката беше изпълнена с страсти и даже с крясъци " Обичам те, Макрон ", до момента в който френският президент се придвижваше през тълпата, заобиколен от чиновници на тайните служби.

Държавният глава надали щеше да получи сходна реакция, в случай че беше избрал да посети университет във Франция, където по-скоро би бил посрещнах от ядосани протестиращи, които не престават да се опълчват на пенсионната му промяна.

Неговата звездна поява и известност в Китай контрастира и с вълнението към комунистическите водачи на страната, никой от които няма и половината от харизмата на Макрон и които нормално са посрещани с възторг единствено когато това се изисква от тълпата, написа " Politico ".

From Beijing to Guangzhou, I have met students who are learning our language, enthusiastic and dynamic young people, entrepreneurs keen to innovate, and artists inspired by France. There is so much for us to do together. Long live the friendship between China and France!
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron)
След като се радваше и ръкомахаше на хората от кампуса, френският президент се реалокира в университетската спортна зала, където атмосферата беше по-приглушена. Вероятно поради обстоятелството, че преподаватели са предиздвикали студентите си в залата да го чакат близо три часа.

Френският водач произнесе няколко приветствени думи на кантонски език (един от главните езици, на които се приказва в Китай - б.ред), след което продължи да приказва близо половин час, преди да отговори на въпросите на трима студенти. И тримата са били авансово подбрани дружно с въпросите им, с цел да се избегне вероятно несъгласие.

Макрон съумя да спомене в отговорите си какъв брой значима е свободата на словото и мисълта и насърчи проучването на френския език. Той прикани студентите да се замислят за световната неустойчивост и евентуалното място на Китай в света.

Докато президентът се радва на полученото внимание в Китай, в родината му напрежението към неговата пенсионна промяна пораства. В четвъртък се организираха 11-ите протестни акции поради признатото законодателство, което усилва пенсионната възраст във Франция с две години - от 62 на 64 години. Гневът на жителите засегна и като част от заведението беше в пламъци след поредна проява против противоречивата промяна.

Emmanuel Macron urged the next generation in China and Europe to cooperate with each other and not escalate tensions.

The speech was delivered to students of the Sun Yat-sen University in Guangzhou, which was one venue Macron visited as part of a three-day trip to China.
— CGTN Europe (@CGTNEurope)
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР