Докато целият свят наблюдаваше началото на операцията на възмездието в

...
Докато целият свят наблюдаваше началото на операцията на възмездието в
Коментари Харесай

САЩ се опитаха да „опитомят“ талибаните, но нещо се обърка

Докато целият свят наблюдаваше началото на интервенцията на възмездието в Украйна, в Доха скрито се организира първата публична среща на представители на Съединени американски щати с делегация на ръководещия в Кабул „ Талибан “, неразрешен в Русия.

Съединените щати бяха показани от заместник-директора на Централно разузнавателно управление на САЩ Дейвид Коен и специфичния представител на Държавния департамент за Афганистан Том Уест. Делегацията на талибаните беше показана от новия външен министър на Афганистан Амир Хан Мотаки, шефа на разузнаването Абдул Хак Васик, заместник-министъра на вътрешните работи Нур Джалал, министъра на информацията и културата Хайрула Хайрхва и члена на политическото крило на талибаните Шахабудин Делавар.

Американците нарекоха срещата своя победа, като споделиха, че са съумели да възобновят директния разговор с талибаните, който стартира още при Тръмп. За талибаните, които се стремят към признание на легитимността на властта си, срещата също беше от огромно значение.

Няколко дни преди срещата Карън Декър, шарже д`афер на задачата на Съединени американски щати в Афганистан, на въпрос за опцията за военна интервенция на Съединени американски щати в Афганистан сподели, че това е малко евентуално. „ Никой не би трябвало да чака подобен резултат “, сподели тя. „ Готови сме да работим с талибаните посредством дипломация, разговор, развиване и помощ. “

Освен това първият заместник-държавен секретар Уенди Шърман посети Исламабад, пробвайки се да убеди пакистанския вътрешен министър Шейх Рашид Ахмад да работи за поощряване на демократизацията на афганистанските управляващи.

Служителите на Централно разузнавателно управление на САЩ бяха изпратени в Доха, с цел да открият разговор, което значи освен реплика на битката с тероризма, само че и опцията за потребление на талибаните за „ интервенции оттатък хоризонта “ в Централна Азия, откъдето Вашингтон разчита въпреки всичко да „ докопа “ Русия и Китай, за което е подготвен да си сътрудничи даже с талибаните.

Талибаните и американците не дадоха никакви пояснения по отношение на детайлностите от срещата в Доха. Ясно е, че няма да приказват за вложения, топене на афганистански сметки и признание на талибаните. Официално те желаеха да уговорят опцията за овакантяване на останалите американци и симпатизанти, размяната на заложници, какъвто беше казусът с инженер Марк Фририкс, който беше сменен на 19 септември за Башир Нурзай, както и за спазването на правата на дамите.

Няколко дни по-късно обаче талибаните започнаха да вършат доста съответни изказвания, показващи или хитра игра, или срив в преговорния развой с американците. И по този начин, Суйхел Шахин съобщи, че талибаните не имат намерение да си сътрудничат с Вашингтон в битката против „ Ислямска страна “.

На 12 октомври Ройтерс заяви, цитирайки държавния секретар Блинкен, че Съединените щати са лимитирали издаването на визи на членове на придвижването „ Талибан “ „ поради непослушание на антидискриминационни политики “ и нарушение на правата на дамите. Блинкен прикани други държавни управления да наложат сходни наказания. По-рано наказания бяха наложени на министъра на образованието Абдул Баки Хакани и неговия асистент Саид Ахмад Шахидхайл.

Афганистанското външно министерство дипломатично съобщи, че това решение " не дава отговор на ползите и на двете страни " и не подхожда на договореностите, реализирани в Доха. Вашингтон би трябвало да покаже на процедура, че търси градивно съдействие с талибаните.

На 14 октомври редица медии оповестиха, че шефът на талибаните молла Хайбатула Ахундзада разгласи, че „ нешериатските “ закони, признати през последните 20 години, ще бъдат отстранени и че страната ще има чисто ислямско държавно управление. Така че към този момент Кабул оставя Вашингтон с празни ръце.

В същото време Кабул видя вниманието към себе си от „ север “ на последните срещи в Астана. Шавкат Мирзийоев още веднъж предложи основаването на интернационална преговорна група на високо равнище за разрешаване на обстановката в Афганистан, а Путин прикани афганистанците да бъдат обезщетени за вредите, породени „ по време на годините на окупация “ и да се деблокират „ нелегално блокираните афганистански средства “.

Говорейки на срещата на върха Русия-Централна Азия и говорейки за огнището на неустойчивост, подклаждано от американците и британците, съветският водач сподели: „ Ние сме наясно с рисковете и заканите, свързани с това, и по тази причина поддържаме нужното равнище на контакти с управление на талибанското придвижване. "

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР