Докато някои хора очакват с нетърпение зимните семейни вечери и

...
Докато някои хора очакват с нетърпение зимните семейни вечери и
Коментари Харесай

Страдате ли от зимна депресия? Ето как да я преборите.

Докато някои хора чакат с неспокойствие зимните фамилни вечери и уютни нощи край огъня, други се опасяват от по-ниските температури и по-кратките дни. Защото те знаят, че зимният сезон ще донесе като по часовник влошаващи се признаци на меланхолия.
 
 

Мнозина страдат от зимна меланхолия, която специалистите назовават сезонно афективно разстройство или САР. А други, които страдат от меланхолия през цялата година, откриват, че признаците им се утежняват през зимата.

 
Как да познаете депресията?
 

Сред най-честите признаци на депресията са:
Мрачно въодушевление Силна отмалялост Прекалено доста сън Затруднено съсредоточаване Качване на тегло
Предприемането на дейности в точния момент може да ви помогне да се отървете от тези признаци на зимна меланхолия. Експерти считат, че тя произтича от часовник на тялото, който не е синхронизиран и е обвързван с неналичието на естествена слънчева светлина.

 

 

 Добави изложение

 
Как да държите депресията надалеч от себе си?
 

Светлинна терапия

Тъй като зимната меланхолия постоянно се дължи на по-мрачните зимни дни, по-късите дни и неналичието на директни слънчеви лъчи, може да я преборите със светлинна терапия. Светлинната терапия може да бъде толкоз елементарна, едвам станете рано и да се разхождате на открито в слънчева зимна заран. Това сигурно ще презареди батериите ви. Също пробвайте да увеличите светлината в дома си - да сложите по-ярки лампи с топла светлина, да сложите по-прозрачни пердета или напълно да ги махнете. Дори може да употребявате топлината и светлината на свещи за отърваване от зимна меланхолия. 

 

 

Хормонална терапия

Понякога ниска доза от хормона мелатонин следобяд може да е разковничето за отърваване от зимна меланхолия. Но дозата и времето, в което да го приемате, би трябвало да се изчислят от способен доктор. Има хора, при които мелатонинът работи по-добре заран, да вземем за пример. 
Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР