Докато наземните екипи се готвят за утрешното (т.е. на 5-ти

...
Докато наземните екипи се готвят за утрешното (т.е. на 5-ти
Коментари Харесай

Видео на деня: немски ракетни двигатели поддържат ориентацията на Орион

Докато наземните екипи се готвят за утрешното (т.е. на 5-ти декември) посещаване на Луната от задачата “Артемис 1 ”, Европейската галактическа организация (ЕКА) разгласява видео, показващо работата на немските ракетни мотори, които са виновни за ориентацията на кораба “Орион ”.

ЕКА играе доста сериозна роля в тази задача, както и в бъдещите задачи от програмата “Артемис ”. Космическите кораби “Орион ” са американо-европейски. Всеки един от тях се състои от команден модул и от сервизен модул. Командният модул се създава от американската компания Локхийд Мартин, а сервизният – от европейската компания Еърбъс. Така галактическата промишленост на Стария континент ефективно взе участие в завръщането на човек на Луната.

Корабът “Орион ”, който извършва задачата “Артемис 1 ”, има няколко ракетни мотора. Основният е американски – той е завещание от програмата “Космическа совалка ” и обезпечава 25.7 kN двигателна сила. Основният мотор се употребява за главните маневри, в това число навлизането и напускането на окололунната орбита.

Освен това имаме осем спомагателни мотора с двигателна сила 490 N, те отново са американски, модел “R-4D-11 ”, издигнати от американската компания Аероджет Рокетдайн.

Но за ориентацията на кораба “Орион ” играят роля дребни двигателчета с двигателна сила 200 N, които са общо 24. Именно те се създават в Германия от европейската компания Арианагруп.

Долното видео демонстрира работата на тези мотори.

Видео:

Video credit: ESA
Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР