Докато най-мощният телескоп улавя светлина на милиарди години и по

...
Докато най-мощният телескоп улавя светлина на милиарди години и по
Коментари Харесай

"Джеймс Уеб" улавя звездите с памет колкото на "Айфон"

Докато най-мощният телескоп улавя светлина на милиарди години и по света, той се движи по постоянна орбита в космоса към Слънцето с харддиск, какъвто милиони консуматори имат от доста години. Първият в компютър е от началото на века. Преди десетилетие " Епъл " предлагаха толкоз пространство в " Айфон " като скъпо допълнение към преживяването; през днешния ден то се води стандарт, а съгласно консуматори от години не е задоволително.

Тази вест отекна в профилирани издания, изключително в гейминг средите: " Джеймс Уеб " с едвам 68 гигабайта SSD памет.

Изненадващият на пръв взор размер - общоприет за доста смарт телефони - не би разрешил да се конфигурират някои от актуалните компютърни игри, нито би разрешил да се запазят огромен брой филми. Той обаче припомня, че от време на време въпросът не е какъв брой мощна е техниката, а защо ще се употребява.

Не е нужно повече място

Разбира се, устройството, конфигурирано в " Доеймс Уеб ", в действителност не е остаряло: процедурата за узаконяване на всяка част от телескопа е тежка. Както профилираното издание Tom`s Hardware, най-хубавите дискове в света може да съхраняват доста повече данни, само че може да спрат да работят, в случай че бъдат хвърлени задоволително високо.

Затова харддискът на " Джеймс Уеб " е специфичен: той би трябвало да устоя на галактическа радиация. Повече пространство не му е нужно.

Всеки ден телескопът създава изображения с общ размер 58.8 гигабайта (при единствено 2 гигабайта за " Хъбъл " ), а съвсем 10 гигабайта са действен " буфер ". Скоростта, с която данните се записват, разрешава да се прибавя еквивалентът на шест изображения с резолюция 2048х2048 на всеки 10.7 секунди. В взаимозависимост от съответните наблюдения, резервирани от учените, това пространство може да се запълни за няколко часа.

Надеждна система

Информацията би трябвало постоянно да се трансферира на разстояние 1.5 млн. км до сървърите на НАСА, а от тях доближава до устройствата на всеки гражданин на Земята. Това пътешестване на данните продължава броени часове, два пъти дневно, през които се трансферира към половината от тези 58 гигабайта.

Към края на десетилетието едвам 60 гигабайта от дисковото пространство ще са разполагаем (това е друга причина за " непотребното " дисково пространство). Дори по-малкото място за предпазване обаче няма да съставлява огромен проблем: няма причина цялата тази информация да стои в космоса.

За връзка със Земята " Джеймс Уеб " употребява така наречен Deep Space Network - същата, с която доближават до учените слънчевата сонда " Паркър ", всички марсоходи и доста други. Мрежата се състои от три комплекса с антени - в Канбера, Мадрид и Барстоу (Калифорния). В връзката си с хората телескопът постоянно ще се нуждае от удостоверение: той няма да изтрие файл, в случай че не получи удостоверение, че достигнал до Земята.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР