Активисти за човешките права разкриха опасностите, които крие безнаказаното събиране

...
Активисти за човешките права разкриха опасностите, които крие безнаказаното събиране
Коментари Харесай

ДНК на 1,5 милиона имигранти или как Тръмп създаде програма за наблюдение на границата с Мексико

Активисти за човешките права разкриха заплахите, които крие безнаказаното събиране на ДНК.

През последните 4 години Министерството на вътрешната сигурност на Съединени американски щати (DHS) е събрало ДНК на над 1,5 милиона имигранти и я е сложило в база данни, употребена за следствие на закононарушения. Това провокира вълна от публично отвращение и диспути.

Според едно ново изследване на Центъра за отбрана на персоналните данни и технологии към Университета в Джорджтаун, броят на събраните ДНК профили се е нараснал 50 пъти след влизането в действие на правилото на администрацията на Тръмп от 2020 година За съпоставяне, през 15-те години преди смяната на правилото са били събрани 30 000 проби.

DHS стартира да събира ДНК от съвсем всички арестувани имигранти, даже в случай че те са били арестувани единствено за къс интервал от време. Изследователи от университета в Джорджтаун приканват администрацията на Байдън да анулира правилото и да изтрие събраните данни, защото доста от арестуваните имигранти не са направили никакви закононарушения и са били принудени на процедура принудително да предадат генетичните си материали.

Според отчета доста от имигрантите не са знаели, че тяхната ДНК се употребява за попълване на база данни за закононарушения, известна като Комбинирана система за ДНК показатели (CODIS). Авторите на отчета са интервюирали доста имигранти и юристи за опита им с програмата.

CODIS е разполагаем на интернационалните правоприлагащи органи, както и на локалните, щатските и федералните следствия на закононарушения в Съединените щати. Въпреки че Министерството на вътрешните работи има вътрешни правила, съгласно които сътрудниците би трябвало да осведомят имигрантите за събирането на тяхната ДНК, само че доста имигранти оповестиха, че не са били известени нито устно, нито документално. Много от тях са считали, че вземането на секрет от бузите е обвързвано с инспекция за заболяване.

Правителството съхранява ДНК пробите за неопределен срок, което съгласно откриватели от университета в Джорджтаун е рисково поради бързия прогрес на технологиите и неналичието на закони, ограничаващи потреблението на сходни данни.

Освен това задържането на имигрантите без основателна причина повдига съществени конституционни въпроси. Министерството на вътрешните работи не би трябвало да потвърждава нищо пред съда. Служителите могат просто да задържат някого въз основа на решение на Граничния патрул и митническите служби. Освен това този ритъм на всекидневно събиране на генетичен материал е неосъществим в границите на наказателните пълномощия – управляващите просто злоупотребяват с властта си.

Програмата за събиране на ДНК обгръща освен лицата, които се пробват да влязат в Съединени американски щати, само че и всички арестувани имигранти. Сред лицата, които са били принудени да дадат ДНК, са хора, спрени на граничните контролно-пропускателни пунктове или преминаващи митническа инспекция на летищата.

В отчета се споделя също, че DHS не дава данни за расата, етническата принадлежност или националността на хората, от които се събира ДНК. Въпреки това, защото множеството арестувани лица пресичат границата на Съединени американски щати с Мексико, може да се допусна, че програмата визира непропорционално „ цветните общности “.

Тези общности към този момент са обект на несъразмерен надзор, а разширението на програмата за събиране на ДНК значи засилено полицейско наблюдаване. Авторите на отчета прибавят, че програмата за събиране на ДНК идва на фона на дългата история на имиграционните закони и политики на Съединени американски щати, ориентирани против разнообразни расови групи имигранти.

Авторите на отчета приканват администрацията на Байдън и Конгреса неотложно да спрат програмата. Изследователите показват вяра, че разкритата информация ще помогне на деятелите да се опълчват на държавните практики за събиране на биометрични данни и наблюдаване. Министерството на вътрешните работи не отговори на молбата за коментар.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР