Докато миналата седмица в парламента вървяха неуспешните опити на номинирания

...
Докато миналата седмица в парламента вървяха неуспешните опити на номинирания
Коментари Харесай

Халосният патрон "Габровски" на ГЕРБ

Докато предходната седмица в Народното събрание вървяха несполучливите опити на номинирания от ГЕРБ за министър председател Николай Габровски да събере парламентарна поддръжка за проектокабинета си, депутати най-често сравняваха политическата обстановка с максимата от театралната драматургия, съгласно която в случай че в първото деяние на стената виси пушка, то сигурно тя ще гръмне в последното деяние. Под последното в тази ситуация те визираха разновидността за сформиране на вероятно държавно управление с третия мандат, за който още от началото на това Народно заседание вървят спекулации, че би могъл да се случи. Със същата мощ обаче сравнението може да се отнесе и към вероятността за нов предварителен парламентарен избор в средата на март поради минималните шансове за развръзка с третата, последна опция за съставяне на държавно управление в този парламент.
Лъжливото придвижване на ГЕРБ
С излъчването на проектокабинета на Габровски и внасянето му за гласоподаване в Народното събрание ГЕРБ се пробваха да основат усещането, че пушката може да гръмне още в първото деяние. В понеделник тя в действителност създаде изстрел, само че в сряда се оказа, че патронът " държавно управление на Габровски " в действителност е бил халосен. При гласуването на номинацията на неврохирурга за министър председател в мобилизираната до дъно пленарна зала той не получи нужната поддръжка и по този начин изборът на държавно управление с първия мандат се провали. Срещу кандидатурата му гласоподаваха четири от общо седемте парламентарно показани политически сили - " Продължаваме промяната " (ПП), Българска социалистическа партия, " Демократична България " (ДБ) и " Възраждане ".

Отхвърлянето на номинацията на Габровски за следващ път сподели, че тежката изолираност на ГЕРБ продължава и в този парламент. Партията на Борисов нито може да разчита на по-широка парламентарна поддръжка с изключение на тази на Движение за права и свободи, нито пък беше положила някакви старания да притегли даже гласовете на депутатите от партия " Български напредък ", която се смяташе за склонна да застане зад проектоправителството на неврохирурга. Лидерът й Стефан Янев съобщи, че народните представители на БВ поддържат кандидатурата на Габровски за министър председател, само че не и оферти от него състав на кабинет. Така даже и да се беше разиграл сюжетът с падащия кворум в пленарната зала и Габровски да беше определен, то препоръчаното от него държавно управление щеше да бъде неодобрено.

До огромна степен неуспехът на проектокабинета на неврохирурга беше предупреден по няколко аргументи:
Реклама
- Първо, от метода, по който ГЕРБ и претендентът им за министър председател подходиха в диалозите с останалите политически сили в Народното събрание, или по-скоро с тези, които се отзоваха на поканата. По време на срещите не стана ясно нито с каква стратегия ще бъде определен този кабинет, в случай че бъде определен, нито кои ще са фигурите, които ще я извършват. Всички опити на част от обединенията да схванат повече и по двата въпроса се удряха в стената на мълчанието на претендента за министър председател. В документа, представян като стратегия, бяха бланкетно упоменати цели като участието в еврозоната и Шенген, както и конституционна промяна, без да е ясно каква. Отговор нямаше и на въпроса кои ще са номинациите за министри, за които се търси поддръжка.

- Второ, самият състав на оферти от Габровски кабинет. Той беше промотиран като експертен с претенденти за министри, гравитирали към обединения както в левия, по този начин и в десния набор. Оказа се обаче, че една част от тях са били на високи постове в държавните управления на Симеон Сакскобургготски (НДСВ и ДПС) и Сергей Станишев (БСП, Национална движение „Симеон Втори" и ДПС), други са от втория ешелон на властта по време на трите кабинета на Борисов, а трети са били свързани с десни обединения, които обаче от много години са близки до ГЕРБ . При това номинациите бяха на хора, които надали могат да получат поддръжка от Българска социалистическа партия или " Демократична България ", каквито може би са били желанията с включването им в състава на държавното управление на Габровски. Няма по какъв начин да бъдат привлечени гласовете на социалистите да вземем за пример с номинацията на Меглена Плугчиева за министър на екологията, която от много години не е в редиците на социалистическата партия. Същото се отнася и за оферти за транспортен министър Прошко Прошков, който откакто в началото беше в ДСБ, след това в партията на Меглена Кунева - ДБГ, стана общински консултант в София първо от " Синята коалиция ", а през 2019 - с листата на ГЕРБ.

Този метод при избора на проектокабинета по-скоро може да се дефинира като " отблъскване на номера ", както съобщи от трибуната и съпредседателя на Демократична България Христо Иванов, в сравнение с като съществено желание на спечелилата изборите ГЕРБ да осъществя връчения й мандат за държавно управление. И ще послужи за опрощение пред по-широкия кръг гласоподаватели на партията на Борисов за възможния неуспех на идващите два мандата. Миналата седмица водачът на ГЕРБ съобщи, че в случай че Габровски не бъде определен, партията му няма да поддържа вероятно предложение за кабинет на втората политическа мощ Политическа партия и ще води диалози за третия мандат единствено в случай че неврохирургът още веднъж бъде номиниран за поста. Нещо, което надали ще се случи поради отхвърлената му от депутатите в сряда кандидатура.
Политическа партия в този момент са на ход
Въпреки че възможностите за съставяне на държавно управление с втория мандат също са минимални, от Политическа партия обявиха подготвеност дружно с Демократична България да предложат държавно управление на малцинството. Подобно желание двете обединения оповестиха още преди към три седмици. Тогава те оповестиха, че ще търсят единодушие по девет целта, към които биха търсили поддръжка от останалите политически сили в Народното събрание. Сред тях са промени в конституцията за унищожаване на неограничената власт на основния прокурор, отвод от връщането на хартиената бюлетина в изборите, приемане на законопроекта за КПКОНПИ и законодателни промени, свързани с отнемането на опцията ръководителите на службите да се назначават с декрет на президента. От Политическа партия в сряда изпратиха писмо със законодателните начинания на останалите обединения в Народното събрание. Още занапред е ясно обаче, че ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи няма да правят отстъпка от признатите промени в Изборния кодекс, които отстраняват смисъла от машинното гласоподаване .
Реклама
Президентът Румен Радев наложи несъгласие на изборните поправките в сряда, само че ръководителят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова и водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова към този момент обявиха, че те ще бъдат прегласувани такива, каквито бяха признати. По време на дебата за номинацията на Габровски за министър председател Нинова видя опция за диалози за държавно управление с втория мандат, само че предлаганата формула от партията на Кирил Петков и Асен Василев - за държавно управление на малцинството единствено от Политическа партия и Демократична България, надали ще я удовлетвори.

Лидерът на БВ Стефан Янев пък изиска сключване на съдружно съглашение против възможна поддръжка за втория мандат.

Ден откакто Политическа партия и Демократична България оповестиха желанието си да предложат държавно управление на малцинството с втория мандат, от групировката на Кирил Петков и Асен Василев оповестиха и номинацията си за министър председател - на някогашния министър на образованието от държавното управление на Петков - Николай Денков.
В мъглата на третия мандат
В сряда депутати от разнообразни парламентарни групи бяха скептични, че може да се образува държавно управление с третия мандат. Още повече че продължава да има неизясненост на коя от парламентарните групи ще го връчи президентът. Готовност да го получи към този момент е декларирал единствено Стефан Янев, който наскоро сподели, че задачата му е да реализира конституционно болшинство от 160 депутати за поддръжка на възможен кабинет. Към него той включва ГЕРБ, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и Демократична България, което е съвсем изключена възможност.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР