Докато медиите са затрупани от все по-зловеща информация за вируса

...
Докато медиите са затрупани от все по-зловеща информация за вируса
Коментари Харесай

Биологично оръжие? Секретна лаборатория в Ухан може да е "изтървала" вируса - убиец

Докато медиите са затрупани от все по-зловеща информация за вируса - палач, тръгнал от китайския град Ухан, съвсем на никое място не се загатва, че тъкмо там има лаборатория от свръх - секретно равнище на сигурност, издигната точно да се бори с сходна болест.

Нито вицепремиерът на националната здравна комисия (NHC) Ли Бин, нито Гао Фу, шеф на Китайския център за надзор и предварителна защита на болесттите, не споделиха нищо за това на брифинг в сряда в Пекин, въпреки че доста приказваха за незнайния генезис на и естеството на ковид: рисков, с мутиращ темперамент, вирус от клас В, написа hindustantimes.com.

Не е ясно дали управляващите в Китай са имали някаква причина да не го създадат, въпреки, че на самия брифинг да имаше доста характерни въпроси от
журналистите по отношение на самото заболяване.



Именно през януари 2018 година Китай откри лабораторията за биобезопасност на Ухан с равнище (BSL-4) - Wuhan P4 в квартал Jiangxia в града.

Лабораторията е издигната тъкмо с тази цел, с цел да изследва рискови патогени като разпространяващият се в този момент ковид, да организира проучвания върху тях и да откри лек за тях - част от дълготрайното обмисляне след епидемията от SARS в Китай през 2002-03 година, която лиши живота на над 700 души.

Лабораториите по света са класифицирани сред 1-4 равнища според от това какъв брой рискови са микробите, които те изследват - BSL-4 лаборатория изследва най-опасните патогени и би трябвало да следва оптималните равнища на сигурност или „ биосъдържание “.

В Азия има единствено шепа такива лаборатории; Индия има такава в Националния институт по вирусология в Пуне.
Самите лаборатории наподобяват тъкмо като фон от катастрофичните филми на Холивуд.



Според Световната здравна организация, чиновниците в лабораторите на Wuhan P4 „ носят предпазен комплект с позитивно налягане, с цел да ги създадат изцяло изолирани към околната среда с евентуално замърсяване, тъкмо както астронавтът в космоса с нужния въздух, екипиран с контролируем и безвредна тръба от станцията за подаване на О2.

Преди да изоставен работното си място от личния състав наложително минават и през процедура с химически душ”. На процедура от управлението на лабораторията настояват, че там се взимат всички ограничения за сигурност.

Според информация на СЗО при откриването на лабораторията, тя "представлява една от главните вложения в Китай за подсилване на публичната здравна система и ръководство на биологичната сигурност след епидемията от SARS. “ Самата лаборатория е построена в китайско-френско съдействие на цена от към 300 милиона юана.

СЗО разказва и естеството на лабораторията: „ Това ще компенсира и слабостта, че системата за реагиране при изключителни обстановки в региона на публичното здраве в Китай е несъвършена и няма съответна и ефикасна техническа поддръжка и запас за медикаменти.

По този метод при експлоадирането на ново инфекциозно заболяване могат да се подхващат дейни и научни ограничения за предварителна защита и надзор, които да образуват опция за справяне с зараждащите заболявания и биологична отбрана в бъдеще. “

Според отчет за лабораторията в научното издание Nature, тя ще "се концентрира върху контрола на зараждащите заболявания, ще съхранява пречистени вируси и ще работи като "референтна лаборатория " на СЗО, обвързвана с сходни лаборатории по света. "



Според обява във френското издание challenges.fr Китай още веднъж е в основата на здравна спекулация, чийто обсег заплашва да бъде световен. Нареченият „ 2019-nCoV “, ковид се появи предишния месец в Ухан - град в центъра на страната, който беше подложен под карантина в четвъртък - и към този момент аргументи над 25 жертви в Китай, където стотици са инфектирани.

Същевременно болестта се популяризира и по света. Няколко души в Япония, Шотландия, Южна Корея и Съединените щати също са повалени.

В идващите дни се чака и изказване от Световната здравна организация (СЗО), която ще каже дали епидемията се е трансформирала в интернационална, незабавна обстановка в региона на публичното здраве.

Тази пандемия накара китайското държавно управление да се обърне към Франция, с цел да получи помощ в битката против епидемиите. Началото на интензивно съдействие сред двете страни. Това беше разказано в детайли в книгата „ Франция-Китай, рискови връзки “, оповестена през октомври 2019 година
Ето и един от забавните цитата от нея:

"През първата половина на 2003 година мощната Китайска академия на науките разгласи в Париж, че желае да придобие лаборатория за патогени от клас 4 (P4), която може да съхранява най-опасните вируси на планетата (Ебола, Коронавирус, H5N1...).

Използва се за следене на инфекциозни варианти с вярата да се бори с тях и по този метод да отбрани десетки хиляди хора по света. Франция, която откри през 1999 година сходна лаборатория в Лион, P4 Jean Mérieux, най-голямата в Европа, е една от най-напредналите страни по този въпрос. Искането на Пекин обаче получи смесена реакция от страна на френската страна.

Ако Париж може единствено да поддържа Китай в желанието му да се бори по-ефективно против пандемиите, пораждат няколко въпроса. Предупреждаван от своите разследващи служби, държавното управление се чуди дали желаната от Пекин технология няма да бъде отклонена за създаване на бактериологични оръжия.

Тези страхове са подкрепени от доста мощни съмнения за съществуването на китайска нападателна биологична стратегия. "

Превод и редакция БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР