Докато жените в Афганистан са изплашени от завръщането на потисническия

...
Докато жените в Афганистан са изплашени от завръщането на потисническия
Коментари Харесай

Дъщерята на избягалия президент на Афганистан живее бохемски в Ню Йорк - slava.bg

Докато дамите в Афганистан са изплашени от завръщането на потисническия режим на талибаните, дъщерята на избягалия президент Ашраф Гани се радва на бохемски живот в Ню Йорк. 42-годишната Мариам Гани е образен актьор и режисьор, която живее на последния етаж в блестяща кооперация в Бруклин, където контрастът с жестокостите на талибаните няма по какъв начин да е по-ярък.
New York Post се свързва с дъщерята на Ашраф Гани няколко дни, откакто татко й избяга от столицата Кабул и разреши ръководството на страната да бъде завзето от талибаните, а жителите му да попаднат под контрола на екстремистката формация.

На вратата на жилището си, ситуиран в първокласна постройка в квартал Клинтън Хил край оживени заведения за хранене и Института "Прат ", Мариам Гани отхвърля да беседва с екипа на медията и не позволява журбналистите да прекрачат прага.

Баща й съумя да се измъкне от президентски замък в неделя дружно с кръг от доверени лица, а съгласно съветското посолство в Кабул бягството му е станало с хеликоптер, цялостен с пари. От незнайно място 72-годишният Ашраф Гани употребява обществените мрежи, с цел да съобщи, че е избягал, с цел да предотврати кръвопролития и да избави човешки животи. "Ако бях останал, безчет мои сънародници щяха да бъдат избити и Кабул щеше да бъде изправен пред заличаване, да се трансформира в руини, което щеше да е злополука за шест милиона поданици на Кабул ", съобщи президентът.

Чрез Instagram Мариам Гани разгласи, че е гневна, скърби и е извънредно изплашена за фамилията, приятелите и сътрудниците си в Афганистан, и даде обещание да работи без отмора, с цел да направи всичко допустимо да им помогне.

Не е ясно дали Мариам, която е родена в Бруклин и израснала в предградие в щата Мериленд, има връзка с татко си или дали знае къде се намира той.

Докато Ашраф Гани работи в афганистанското държавно управление при започване на 2002 година - преди да бъде определен за президент за първи път през 2014 година, а по-късно още веднъж и през 2019 година - щерка му Мариам започва кариерата си в средите на изкуството и работи като учител. Нейни произведения се появяват в едни от най-известните музеи в света, в това число в "Гугенхайм ", Музея на модерното изкуство в Ню Йорк и галерията "Тейт Модърн " в Лондон. През 2018 година стартира да преподава в колежа "Бенингтън " във Върмонт.

Първият й пълнометражен документален филм - "Какво оставихме незавършено ", споделя за пет изоставени кино плана от времето, когато Афганистан се ръководи от комунистическия режим, в този момент се играе като театрална режисура.

"Израснала съм с голям брой култури и от тази позиция работя като актьор ", споделя Гани в креативната си биография.

Мариам не е коментирала обществено последните събития, довели до бягството на татко й от Афганистан. В публикация на New York Times от 2015 година за нейната работа тя споделя, че счита татко си за "забележителна персона ".

Преди да се върне в Афганистан през 2001 година Ашраф Гани, учен и лекар на Колумбийския университет в Ню Йорк, е работил в Организация на обединените нации и Световната банка.

Той и брачната половинка му Рула Гани, която е от Ливан, отглеждат двете си деца Мариам и Тарек в Мериленд, до момента в който Ашраф преподава в университета Джон Хопкинс. Мариам Гани посещава Нюйоркския университет и Училище за образни изкуства.

В изявленията си в обществените мрежи Гани не загатва за тежкото състояние на афганистанските дами, които още веднъж са лишени от вероятността да посещават учебно заведение, да работят и са принудени да се омъжват за талибански бойци, само че персонално се ангажира да се свърже със чиновници на американската администрация и да набере доброволци и дарения, с цел да подкрепи афганистанските бежанци.
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР