Докато издаването на български паспорти на граждани на Северна Македония

...
Докато издаването на български паспорти на граждани на Северна Македония
Коментари Харесай

10 000 евро за български паспорт в Турция

Докато издаването на български паспорти на жители на Северна Македония понижава, от ден на ден турци желаят българско поданство, оповестява

Нови правила за издаване на български паспорти през последната година вършат все по-трудно и съвсем невероятно за жителите на Република Северна Македония да получават българско поданство. През 2020 година страната ни прави над 9100 жители на Северна Македония българи. Тази година са 1409, като множеството са почнали процедурите си по остарелия закон. Промените в закона, признати през 21-ва година, към този момент улесняват турски жители да получават български паспорт. От 697 турци, подали молба за български паспорт през 2020 година преди новия закон, през 2022 година те към този момент са над 2100.

Днес на улица " Йесилова " в 3-милионния турски град Бурса търговски реклами оферират български паспорти.

- Събират се документи от тук, дават се в общината, в София, споделя Сузан Акчочу, чиновник на посредническа организация в Бурса.

- И вие го вършиме за хората като услуга?

- Да. Точно по този начин.

- Колко време лишава издаването на български паспорт от деня, в който дойдат при вас, до деня, в който го взимат?

- 6 месеца, до една година, зависи.

- Тези туристически офиси, които ги виждате, те са десетки, споделя журналистът Мюмюн Топчу.

- Колко плащаш, с цел да получиш един български паспорт?

- Може би над 10 хиляди евро.

- 10 хиляди евро?!

- Да, на няколко пъти се правят заплащания.

На улица " Аксаков " 5 в София от една година опашката чакащи пред Дирекция " Българско поданство " към този момент е друга. Вече ги няма нормалните обратно в годините жители на Република Северна Македония, Украйна, Молдова, Сърбия чакащи да станат българи. Вече има най-вече хора, които приказват турски език.

Пожелал анонимност жител на Република Северна Македония с български паспорт и познаващ добре десетки претенденти за паспорти ни споделя, че македонците към този момент получават отводи за български паспорти. Както и хората с етнически български генезис от Украйна, Сърбия, Албания и Косово.

" Има една сериозна смяна в Закона за българското поданство, която се случва март 2021 година. Това е последният български парламент, който изкара цялостен 4-годишен мандат, когато ръководеща партия беше ГЕРБ ", съобщи Емил Дечев, зам.-министър на правораздаването.

 

Вносители на закона са депутатите от Движение за права и свободи и ГЕРБ Йордан Цонев, Хамид Хамид, Тома Биков и други. Основната смяна е нуждата от документ, доказващ, че претендентите за паспорт имат предшественици, живели в България за турците и български етнически генезис за македонци, украинци, сърби. Нужните документи се издават от общините.

" За турските жители, които желаят да придобият българско поданство, е относително елементарно, тъй като те би трябвало да показват документ на родителя. При жителите от Северна Македония е по-трудно, тъй като те би трябвало да извадят остарели документи, постоянно от 19 век ", изясни Емил Дечев.

" Изисква се от претендентите да дават документ на хартия каква им е етническата принадлежност - за един жител на Северна Македония, Албания и дори Сърбия - е невероятно да даде подобен документ, когато е било Царство България ", изяснява македонски жител.

 

Нашият събеседник ни демонстрира документи на братя, сестри, татковци, синове македонци. Едните получили български паспорти преди измененията на закона, другите получили отвод по-късно.

- Ако македонците би трябвало да издадат подобен документ, че имат български генезис от страната Македония?

- На процедура те няма да намерят подобен документ след октомври 1944.

- Тъй като политиката на Югославия е такава.

- Точно по този начин.

- Това не значи ли, че ние споделяме, че македонците не са били българи? Значи не се приема, че те имат български генезис преди 1944-та?

- Според мен ще е неточност, в случай че го тълкуваме по този начин.

Акиф Хюсеинов от Бурса е живял в българския град Омуртаг. Децата му са турци, родени в Турция, само че имат право да вземат български паспорт.

Казва, че към този момент е подал документите им и чака отговор. Учи ги на български, само че знаят единствено думи като вода, самун, не повече.

Бройката на хора с български паспорти в Турция не понижава в годините.

Член на СИК в Бурса демонстрира на гласоподавателите по какъв начин се гласоподава

Възрастните хора имаха усложнения при гласуването с машини и търсеха помощ от членовете на комисиите

- Като численост тук хората, които имат право да гласоподават, понижават ли или съумява и идващото потомство и те да вземат паспорти?

- Точната численост не се знае. Аз допускам, че над 300 хиляди души са с българско поданство. Много хора и остарели изселници желаят да получават българско поданство. Не може да се каже, че понижават, дори аз допускам, че българските управляващи не дават точните бройки какъв брой души от Турция са признати като български жители, виждам все ниски бройки, сподели Мюмюн Топчу.

- Мислите, че са повече?

- Понеже над хиляда туристически офиси, които работят по правене на документи за поданство.

- Това значи ли, че по-късно към този момент придобилите и техните деца могат?

- Да.

- И това може да продължи генерации наред.

- Законът по този начин е изработен.

- Те са турци, родени са в Турция, приказват турски, само че по паспорт са българи.

- Законодателят в България е решил по този начин.

- Смятате ли, че зад това стои политически интерес?

- Когато се гласоподава закон в Народното събрание постоянно има политика. Все отново аз съм част от едно служебно държавно управление и избирам да не давам политически оценки.

Според неофициални данни на изселнически организации всеки 5-ти гражданин на 3-милионния град Бурса има връзка с България или предшественици, с генезис от нашите земи.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР