Докъде води чувството за безпокойство Неотдавна ми позвъни моя съсед

...
Докъде води чувството за безпокойство Неотдавна ми позвъни моя съсед
Коментари Харесай

Неизбежната вреда, която безпокойството нанася на вашето здраве ♥ Дейл КАРНЕГИ

Докъде води възприятието за безпокойствие

Неотдавна ми позвъни моя комшия и стартира да убеждава мен и члено­вете на фамилията ми да се имунизираме срещу едра шарка. Той беше един от хилядите доброволци, които звъняха по квартирите на хората в Ню Йорк. Наплашените от тях хора по четири часа стояха на опашка, с цел да се имунизират.

Станции по имунизация бяха проведени освен във всички лечебни заведения, само че и при пожарните команди, в полицейски сектори, в по-големите пред­приятия. Повече от две хиляди лекари и сестри с напрежение работеха денонощно, с цел да имунизират тълпите от хора. Къде беше повода за всич­ко това? Осем индивида в Ню Йорк се бяха заразили от едра шарка и двама от тях бяха умрели. Два смъртни случая на осем милиона души.

Аз пребивавам в Ню Йорк 37 години и нито един път никой не ми позвъни, с цел да ме предизвести за настъпването на душевно заболяване, което за последните 37 години е нанесло десетки хиляди пъти по-голям ущърб от ед­рата шарка.

Нито един от хората, които ми звъняха, не ми сподели, че един от всеки 10 индивида, живеещи в Ню Йорк, страда от нервно разстройство, в множеството случаи подбудено от възприятие за безпокойствие и от емоционал­ни стресове

Затова считайте, че аз пиша тази книга, с цел да позвъня на вратата ви и да ви предупредя.

Преди няколко години прекарах отпуската си в едно взаимно пъ­туване из Тексас с лекар Гобер. Той беше основен доктор на обединената болница на градовете Гулф, Колорадо и Санта-фе. Обсъждайки проблемите за безпокойството, той сподели че 70% от пациентите, обръщащи се към лекаря, биха могли да се излекуват независимо, в случай че можеха да се из­бавят от своите страхове и възприятие за безпокойствие. Аз не мисля че техните заболявания са мислени. Имам поради язва на стомаха, сърдечни болести, главоболие и някой типове паралич. Това са действителни бо­лести. Зная какво приказвам - сподели лекар Гобер - аз самичък в течение на 12 го дини страдах от стомашна язва. Страхът поражда възприятие за паника. Чувството за безпокойствие ни прави напрегнати, влияе на нервните окончания на нашия сто­мах, променя състава на стомашния сок, което постоянно води до стомашна язва. “

Доктор Д. Мотагу, създател на книгата „ Язва на стомаха на нервна почва “, споделя същото: „ Вие получавате язва на стомаха не от това, което ядете, а от това, което яде вас “.

Заключение на част I:

ПРАВИЛО 1. Ако желаете да избегнете безпокойството, правете това, което е съветвал Уйлям Ослер. Живейте в отсека на днешния ден. Не се тревожете за бъдещето. Живейте умерено до вечерта.

ПРАВИЛО 2. Ако бедата - с основно Б - се прокрадва след вас и ви притисне в ъгъла. прилагайте магическата формула на Уилис и Х. Къриър

а) Попитайте себе си: „ Какво може да бъде най-лошото, в случай че не съумея да реша казуса си? “.

б) Мислено се подгответе да приемете най-лошото - при положение на нужда.

в) Опитайте се умерено да премислите ограниченията за възстановяване на обстановката, с която вие въображаемо сте се примирили като с неизбежна.

ПРАВИЛО 3. Помнете за неизбежната щета, която безпокойството нанася на вашето здраве. „ Деловите хора, не умеещи да се борят с безпокойството, умират млади ”.

Избрано от: „ Как да престанем да се безпокоим и да заживеем пълностоен живот “, Дейл Карнеги, изд. „ Alex TM & Co “, 1990 година
Снимка: Дейл Карнеги (1888-1955)

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР