Договорката с ГЕРБ за ротационно управление отеква като буря сред

...
Договорката с ГЕРБ за ротационно управление отеква като буря сред
Коментари Харесай

Път назад няма

Договорката с ГЕРБ за ротационно ръководство отеква като стихия измежду гласоподавателите на ПП-ДБ. Спираме ли смяната, не повтаряме ли грешката с Реформаторския блок, се питат те. И въпреки всичко това бе най-хубавото допустимо решение.

***

Споразумението сред първите две политически сили за сформиране на ръководство с ротационни държавни управления за период от по 9 месеца, отпред първо с акад. Николай Денков от ПП-ДБ, след това с Мария Габриел от ГЕРБ, е допустимо най-хубавото решение за властта, което можеше да създаде 49-ият парламент.

Първо, тъй като другите възможности бяха безпринципно държавно управление с третия мандат, зад което застава остарялото статукво, или нови избори, до които ще продължава да ръководи президентът, а резултатът от тях би възпроизвел или същия пат, или би изкачил " Възраждане " още по-нагоре, с искания за власт.

Второ, и по-важно, таман тази де факто огромна коалиция сред първите две сили може да реализира доста повече, в сравнение с каквато и да е друга управническа настройка в този парламент. Страната освен ще се стабилизира управнически с постоянно държавно управление и устойчиво парламентарно болшинство, ще се одобри бюджет за 2023, ще се отпушат парите от Европейски Съюз по Плана за възобновяване и резистентност, ще може да влезем в Шенген и в еврозоната, ще се върнем на сигурна евроатлантическа орбита, отклонена към Русия от Румен Радев, съветската агентура и " Възраждане ". Но и доста повече – това държавно управление е оповестено като кабинет на конституционната промяна, който ще събира още по-широко болшинство за радикална смяна на прокуратурата. Това белким може въобще в миналото да стане без гласовете на ГЕРБ, а и на Движение за права и свободи? Ще се върне машинното гласоподаване – това белким можеше да стане, в случай че имаше кабинет на хартиената коалиция с първия или с третия мандат? Ще се назначат нови попълнения във висши държавни органи, доста от които с изтекли мандати и с надълбоко компрометирани представители. Това белким може да стане без сделка сред политическите сили, а в този момент с доста по-голям късмет за асортимент на читави хора, тъй като залог за това е цялото ръководство. Ще се прочистят спецслужбите от непознато въздействие – това белким можеше да стане при Радев или независимата власт на ГЕРБ?

Предпоставки и гаранции за триумф

Дори единствено половината от всичко това да се случи, ще е доста повече от кръгло нищо, каквито бяха вероятностите по тези задания при другите вероятни управнически конфигурации или при нови избори. Но предпоставки и гаранции за осъществяването на поставените цели, както и на цялата законодателна стратегия, контрактувана още преди връчването на управническите мандати, има най-малко две.

Първо, ГЕРБ (както в никакъв случай досега) е притисната в ъгъла: корупционното задължение и надвисналите над партията на Борисов прокурорски обвинявания по-скоро ще я накарат този път да взе участие в провеждането на действителни промени, в сравнение с още веднъж да заложи на фасадни. Другата е ПП-ДБ: моторът на промените, изключително по правосъдна и антикорупционна линия, държи в ръцете си лоста да разтури ръководството с оставката на премиера Денков, в случай че те забуксуват в първите 9 месеца, като отговорен за това ще бъде тъкмо ГЕРБ.

Разбира се, ръководството може да зацикли в редица настоящи проблеми, кавги и твърдоглавост. А това може да катурне колата на властта. Но такива съществуват и при всяко друго съдружно ръководство, освен при роденото непредпазливо.

Проблемите за решение, които стоят на старта му, обаче са доста повече пред ПП-ДБ, в сравнение с пред ГЕРБ. Въпреки негодуванието на част от гласоподавателите на ГЕРБ, че отстъпва мандата и премиерството, Борисов може да е безапелационен с последователността си – още преди изборите той настояваше за огромна коалиция, без значение с чий мандат. И в този момент да регистрира джентълменското съглашение за ротационно ръководство като собствен триумф.

Как ПП-ДБ да вземат завоя към " колаборацията "

Сред гласоподавателите на ПП-ДБ обаче се разгаря стихия поради колаборацията с ГЕРБ. Прекратяваме ли смяната, питат гневни гласоподаватели на ПП; отново ли ще настъпите мотиката като Реформаторския блок през 2015 година, питат гневни гласоподаватели на Демократична България.

За водачите на Политическа партия ще е по-трудно да вземат завоя, тъй като незабавно след изборите на 2 април начертаха алената линия " в никакъв случай с мандат или с присъединяване на ГЕРБ " и в този момент би трябвало да дадат отговор на въпроса за какво отстъпиха от втората част от изискването. Демократична България бяха по-предпазливи, като още от предходния парламент поредно упорстват за експертно държавно управление с втория мандат. Досега то бе изискване за обезпечаване поддръжката на ГЕРБ, в този момент е към този момент повече воал за прикриване на фактическото положение " коалиция ". Дори Ройтерс непосредствено назова бъдещото ръководство съдружно, тъй че както и да се назовава то от Демократична България и Политическа партия, това ще е единствено " дипломатическо " название. Двете обединения по-скоро би трябвало да разчитат на това, че част от гневните им гласоподаватели последователно ще се успокоят и би трябвало да потърсят поддръжка от тези, които одобряват хода с ротацията с облекчение, само че гласовете им не се чуват толкоз - просто тъй като няма защо да стачкуват.

Зависи и какъв ще е съставът на бъдещия кабинет. Ако въпреки всичко е експертен, ще може ненапълно да се оспорва тезата за коалиция с ГЕРБ. Въпреки че взирането от всички страни постоянно ще открива " наши " и " техни " специалисти. Ако пък в кабинета ГЕРБ взе участие единствено с Габриел, а Демократична България не взе участие, тъй като не се е осъществила позицията им за чисто експертно държавно управление, съдружният кабинет може де факто да се окаже кабинет на малцинството на Политическа партия. Тогава той ще е доста по-нестабилен, тъй като Политическа партия ще са заинтригувани да си припишат всички позитиви от ръководството, а ГЕРБ и Демократична България - да избегнат оптимално негативите. Силното наклоняване на балансите в едната или другата посока евентуално ще води до разпад на ръководството.

Борисов самичък да се оправя с имунитета си

Най-голямото тестване пред бъдещата коалиция обаче ще е, в случай че се наложи гласуването на депутатски имунитети, поискани от гешевата прокуратура. Тогава тестването пред ПП-ДБ ще бъде още по-тежко, нищо че пазенето на гърбовете на уличени от ГЕРБ не е част от управническото съглашение (което към този момент не е и във тип на подписан документ). Идеалният вид е Бойко Борисов да освободи съдружните си сътрудници от това задължение в името на ръководството и да съобщи, че не чака поддръжка от тях за своя и вероятно на свои съпартийци имунитети. И в случай че държи да резервира имунитет, да търси поддръжка от други партии.

Стратегическата задача пред ПП-ДБ е да убеди гласоподавателите си, че доста по-важно е какво постигаш, а не с кого си. Защото единствено с непримирима гнусливост не се реализира нищо. А най-сигурно убеждаването ще проработи с постигането на действителни управнически резултати, и то колкото се може по-скоро. И път обратно няма. Ако ротационното ръководство се провали още преди да се е родило, най-големите вреди ще са за Политическа партия и Демократична България – понечели да стъпят в блатото, само че незабавно се върнали. Това на избори се санкционира грубо – и от гласоподавателите им, които проклинат измяната, и от другите, които проклинат страхливостта.

Веселин Стойнев, Дойче веле (

Заглавието е на Faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР