Договорът за премахване на ракетите със среден и малък обсег

...
Договорът за премахване на ракетите със среден и малък обсег
Коментари Харесай

Договорът за ликвидиране на ракетите с малък и среден обсег престана да действа

Договорът за унищожаване на ракетите със междинен и дребен обхват с наземно базиране сред Русия и Съединените щати към този момент е история. Вашингтон и Москва дефинитивно се отдръпнаха от спорaзумението, считано за едно от най-важните за края на Студената война.

Осми декември 1987 година. Лидерите на Съединени американски щати и Съветския съюз - Роналд Рейгън и Михаил Горбачов подписват Договор за очистване на ракетите със междинен и дребен обхват. Той визира боеприпасите, които поразяват на разстояние от 500 до 5 500 км. Смята се, документът е основен за нуклеарното разоръжаване на двете велики сили и за края на Студената война. 32 години по-късно той към този момент е история. Днес, публично и Вашингтон и Москва се отдръпнаха от съглашението. Всичко стартира през февруари. Тогава Съединени американски щати обявиха, че няма да съблюдават контракта, тъй като новоразработена съветска ракета НЕ дава отговор на параметрите в него. Русия изрично отхвърли. По-късно също се изтегли от споразуменито. Според държавния секретар на Съединени американски щати Майк Помпео и НАТО Москва е виновна за прекратяването на контракта.
Йенс Столтенберг, общоприет секрета на НАТО: Русия носи цялата отговорност за разпадането на Договора. Обединихме се към пакет от ограничения, които ще подсигуряват, че възпирането и защитата, които предлага НАТО остават надеждни и ефикасни. НО няма да бързаме с нито с използването им, нито с прибързани дейности.
НАТО има подготвеност за " обмислен " отговор на Русия. Военни учения, наблюдаване, подготвеност за противоракетна защита са измежду вероятните разновидности. Според Русия пък Съединени американски щати целеустремено са подкопали устоите на Договора и преднамерено са работили за неговия финален неуспех. се споделя в изказване на министерството на външните работи.. Вашингтон е пренебрегнал желанието на Москва за бистрота и за диалаог за разрешването на въпросите, свързани с документа, се споделя в изказване на министерството на външните работи.

Междувременно Русия предложи на Съединени американски щати и на други държави-членки на НАТО да наложат мораториум на разполагането на ракети със междинен и дребен обхват. Според Столтенберг обаче на Москва не може да се има доверие и сега главната задача ще бъде да се избегне конкуренция във въоръжаването. А опасенията на специалистите са, че светът ще се изправи пред нова конкуренция във въоръжаването, в която с изключение на Съединени американски щати и Русия, може да се включи и Китай.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР