Доброволните пенсионни фондове (ДПФ)предоставят възможност за дългосрочно индивидуално спестяване на

...
Доброволните пенсионни фондове (ДПФ)предоставят възможност за дългосрочно индивидуално спестяване на
Коментари Харесай

Доброволните пенсионни фондове – всичко, което трябва да знаем

Доброволните пенсионни фондове (ДПФ)предоставят опция за дълготрайно самостоятелно икономисване на всички, навършили 16 години, осведоми.

Тази алтернатива имат и работодателите, като по този метод обезпечават своите чиновници за трета спомагателна.
Такси, вноски и налози
Средната държавна пенсия е с размер на към 40% от приемания брутен приход преди пенсиониране. За да резервира качеството си на живот, пенсионерът би трябвало да има пенсионен приход от минимум75% от последното си трудово заплащане.

Това може да се реализира посредством приемане на спомагателна пенсия,чрез спестявания или вложения.
Осигурителните вноски
След като изберем фонд, можем да вършим както месечни, по този начин годишни илиеднократни вноски. Те се вършат от обезпеченото лице, от работодателя, от двете страни по едно и също време, от различен застраховател – физическо или юридическо лице в интерес на трето лице.

Осигуреното лице има право във всеки миг да получи цялостния размер на насъбраните средства от персонални осигурителни вноски или на част от тях, а работодателските вноски – при придобиване право на персонална пенсия за напреднала възраст.
Данъчни облекчения
Съгласно Закона за налозите върху приходите на физическите лица, месечната данъчна основа за приходи от трудови правни отношения се понижава с направените през месеца посредством шеф персонални вноски за в допълнение непринудено обезпечаване в общ размер до 10 на 100 от месечната данъчна основа.

Сумата от годишните данъчни основи се понижава с направените през годината персонални вноски за в допълнение непринудено обезпечаване в общ размер до 10 на 100 от сумата от годишните данъчни основи.
Използване на средствата
Средствата по самостоятелната партида, насъбрани от вноски за сметка на обезпеченото лице, могат да се употребяват когато и да е за интервала на обезпечаване.

Средствата, насъбрани от вноски от шеф, могат да се изплащат на обезпечените лица единствено при придобиване право на персонална пенсия за напреднала възраст или за неработоспособност.
Таксите
Удържаните такси зависяткакто и от вносителя, по този начин и от сумата. Когато средства се внасят от обезпеченото лице или различен застраховател, те варират от 3 до 4%, съгласно броя на вноските. Ако вноската е еднократна, тогава се начислява такса, равняваща се на 2.5 до 4% от сумата.

Ако вноските се вършат от застраховател, фондовете начисляват такса сред 3 и 4%, като сумата се понижава, в случай че работодателят обезпечава над 500, 1000или 2000 лица (до под 2%).

Такси се начисляваткакто и от прихода, осъществен от вложените средства (между 4.5 и 9% за другите фондове), по този начин и при изтеглянето на средствата от фонда преди придобиването на право на пенсия.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР