Добрите примери с благотворителни каузи ще бъдат отличени по време

...
Добрите примери с благотворителни каузи ще бъдат отличени по време
Коментари Харесай

Турхут Исмаил - мъжът, който реставрира 12 православни храма и вдигна паметници

Добрите образци с благотворителни дела ще бъдат отличени по време на осмото издание на Балканските бизнес награди 2022, оповестяват уредниците от организация за обществени връзки ВИП Комюникейшън. Златните статуетки ще бъдат връчени на 25.03.2022 година Финалист за влиятелните награди е един мохамеданин с голямо сърце – предприемачът Турхут Исмаил. Благодарение на неговия неотклонен труд 12 православни храма в България към този момент са изцяло реставрирани. Започва бизнес в далечната 2000 година, когато основава първата си компания Едноличен търговец „ Турхи – Турхут Исмаил “.

Първоначално, дейностите на едноличния търговец са ориентирани в областта на бързото хранене и ресторантьорството. Последователно се насочва и към земеделието - оранжерийното зеленчукопроизводство и става първия регистриран аграрни производител в община Карнобат. С навлизането на европейските стратегии в България, Едноличен търговец „ Турхи – Турхут Исмаил„ се ориентира и към сферата на туризма с построяването на фамилен хотел „ Мадара„ в с. Кошарица, община Несебър. През 2012 година компанията навлиза в областта на строителството, с помощта на финансовото подкрепяне от страна на Държавен фонд „ Земеделие„ по Програмата за развиване на селските региони през интервала 2007 - 2012 година, а точно за закупуване на нова профилирана строителна техника, с помощта на която компанията е към този момент забележима от огромните вложители в района.

Днес Турхут Исмаил реставрира полуразрушени християнски храмове в цялата страна и подкрепя с дарения Голямата базилика в Плиска. Последното му предизвикателство е съвсем 140-годишна рухнала черква в Котленския балкан. Един от първите храмове, които ремонтира, е „ Св. св. Кирил и Методий “ в родното му село Искра, до Карнобат. „ По това време бях на 37 години. Обичам родното си място и ми е болно като виждам по какъв начин наподобява в този момент. Искам то още веднъж да се възроди. Ремонтът на църквата ми лиши цяла година. Бързах да я завърша, с цел да я открием на празника, който се уважава в селото - 24 май. Това е най-сложният ми обект.

Църквата е издигната в 1882 година и беше цялостна руина, в окаяно положение. Вътре я бяха подпрели с железни пилони, с цел да не падне. Стенописите бяха заличени изцяло. Конструктивно беше доста зле, цялата постройка беше нацепена. Затова поех напълно разноските на проектантите, които изготвиха градивно мнение, архитектура. После майсторите ми работиха като миньори, укрепваха я метър по метър “, споделя строителят. Наскоро Турхут Исмаил приключи реставрацията на една от най-старите църкви у нас – църквата в Жеравна „ Св. Николай ". Построена в далечната 1834 година, тя е изписана от зографите Йордан Михайлович от град Елена и Георги и Генчо от Трявна. Освен, че е добър строител и реставратор, Турхут върви по стъпките на проф. Божидар Димитров, с който в предишното са били близки другари. Днес в негова памет Турхут подвига три паметника, като самичък финансира отливките на бюстовете. Два от монументите към този момент са сложени в карнобатското село Искра и в Созопол, родното място на историка. Третият монумент ще е в Северна Македония, в Ново село, община Струмица, където професорът приживе оказа помощ да се реставрира огромното ни войнишко гробище.

Най-мащабният бизнес конгрес на Балканите се провежда с партньорството на Посолството на Република Косово в България, Посолството на Република България в Прищина, Българска Търговско Промишлена Палата, Българо-Турска Търговско-индустриална Камара, Македонско-Българска Стопанска Камара, Българо-Македонска Търговска Камара, Бизнес Магазин Албания, Гръцко-руската комерсиална камара и други.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР