Добре е, че консултациите ще се случат в рамките на

...
Добре е, че консултациите ще се случат в рамките на
Коментари Харесай

Георги Първанов: Консултациите трябва да се проведат форсирано

Добре е, че консултациите ще се случат в границите на един ден, те би трябвало да се проведат форсирано. Това сподели Георги Първанов, президент 2002-2012 година. По думите му ще се даде мандат на победилата политическа партия.

" Оттам нататък към този момент всичко е в ръцете на водачите. Ако има разсъдък ще се получат нещата, в случай че не ще би трябвало да се довършват " предизборните борби ". Те се придвижват вътре в Народното събрание и в последна сметка ще мерят мускули кой е по-най. Това не е добър вид за България ", означи Първанов.

Според него все още няма политическа рецесия.

" Все още сме в режим на структуриране на институциите в частност парламент, който по-късно би трябвало да излъчи вероятно държавно управление или най-малко да опитва на другите мандати. Надявам се да не се стигне до политическа рецесия, тъй като това в корона рецесията, в икономическата рецесия, в която сме, ще ни пристигна прекомерно доста ", разяснява Георги Първанов. който през днешния ден показа книгата си " Пътуване към паметта. Разкази за политиката ".

Той съобщи, че президентът би трябвало да е коректив, само че в моменти би трябвало да прояви градивност.

" Работил съм с три държавни управления за два мандата, само че не съм си и помислял да опитвам да ходя към служебно държавно управление. Имал съм във вътрешния си джоб лист на длъжностен кабинет, само че не си разреших. Напротив, бях един от тези, които градяха, стабилизираха изпълнителната власт, даже споделяха непопулярни ограничения на държавното управление ", означи още президентът.

Представяне на книгата му събра десетки съпартийци, политици и интелектуалци.

" Някакъв създател беше написал " Абе, и той от кой момент взе да написа? ", а пък аз в политиката съм на приливи и отливи, само че в науката в писането съм цялостен живот, сподели с усмивка Първанов. Колегите от екипа ми знаят, че дори политическите речи съм предпочитал самичък да пиша, да си поема отговорността. Тъй че съм пишещ човек. И се докачам на тази тематика. Тази книга също съм я написал самичък - изначало до дъно нося своята отговорност ".

" Има доста неща, които могат да обяснят за какво един човек, който е бил в политиката, протяга ръка към перото. Някой би трябвало понякога да се обажда, с цел да почиствам изтляващата историческа памет ", сподели още Първанов. Той изрази вяра един ден синовете му, както и неговите внуци, да посегнат към тази книга - с цел да опреснят спомените си.

" Аз държа на тезата си, че президентът е мощен не със своите пълномощия, а със своето въздействие, със своя престиж, и тук са неговите лостове и благоприятни условия за влияние ", счита Първанов.

Стремял съм се през годините да го потвърдя, стремял съм се да бъда нужния обществен коректив, по тази причина имам своите 30-ина случая на несъгласие по време на двата мандата, когато това се постанова, добави той. " Защото се постанова да наложиш несъгласие и поради противоконституционност, само че и поради това депутатите да правят по-качествено своята работа ", сподели Първанов.

По мотив работата си три държавни управления по време на двата негови мандата той акцентира извънредно ползотворната му работа с премиера Симеон Сакскобургготски.

За историята не е маловажно да се знае, че спасяването на нашите медицински сестри в Либия има един мит, който витае - че този въпрос е решен от президента Саркози и неговата брачна половинка Сесилия, дружно с финансовата помощ от арабски водач, сподели Първанов. " Не отхвърлям, в противен случай, наблягам и съм благодарен за ролята на френското президентско семейство. Но да се разберем, скъпи другари, драги сънародници, заслугата си е наша, българска ", сподели още Първанов.

Ние, българските държавници, политици и дипломати, изработихме проект за деяние, който наложихме на Европейския съюз и на други наши западни другари и, малко по малко, постигнахме упования резултат, добави той.

" Това е едно мемоарно произведение, което всъщност е огромно политико-исторически, аналитично и публицистично изложение, което по изцяло натурален метод е самобитно продължение и резюме на доста от вижданията и тезите на създателя, застъпени в неговите предишни книги ", сподели проф. Борислав Борисов.

По думите му " съществуването на субективния миг в този вид издания е неминуем и в тази книга също участва, само че, както отбелязва нейния създател, тя има на първо място документален темперамент - като споменът добавя картината и детайлите на ситуацията ".

" Като деятел на Българската социалистическа партия и като неин началник, минал през нелеки тествания, президентът Първанов реализира два сполучливи мандата като съблюдаваше тъкмо духът и буквата на структурата. Той уплътни конституционните пълномощия на президента - нещо, което други президенти не сториха ", сподели проф. Пламен Киров.

" Срещата с предишното, стъпването по жаравата на предишното носи страсти. Тази книга е раздвоена сред пристрастеността на историка Георги Първанов и документите, с които той борави. В същото време, има едно користолюбие една самопреценка във връзка с това по какъв начин заставам аз в предишното, какво съм направил, обръщайки се към паметта ", разяснява проф. Валери Стефанов - шеф на Университетското издателство, под чието лого излизат записките на Първанов.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР