До шест месеца Гаранционният фонд пише нова методика Окончателно приеха

...
До шест месеца Гаранционният фонд пише нова методика Окончателно приеха
Коментари Харесай

Окончателно Лимит на обезщетенията за емоционални вреди само за далечните близки

До шест месеца Гаранционният фонд написа нова методика

Окончателно одобриха предел на компенсациите за прочувствени вреди ще има единствено за по-далечните близки и родственици. Бюджетната комисия в Народното събрание утвърди на второ четене измененията в Кодекса за застраховането.
Ако и в пленарната зала няма промени, компенсациите за най-близките родственици ще останат както до момента без да се вкарват ограничавания, прецизира бТВ. Лимит до 5000 лв. ще има при компенсациите за братя, сестри и по-далечни родственици и близки на починали в произшествия. Това обаче е краткотрайна мярка. Предстои да се създаде съответна методика за пресмятане на компенсациите.
" Всички ние, които имаме или нямаме братя и сестри, не оценяваме техния живот на 5000 лв., уповавам се това в действителност да е краткотрайна мярка ”, съобщи Владимир Тодоров от Асоциацията на потърпевшите при произшествия.
" Това ограничаване ще даде опция да не се усилва размерът на Гражданската отговорност, по този начин както беше обявено, че може да се случи ”, сподели Менда Стоянова, ръководител на бюджетната комисия в Народно събрание.
" Ако това решение мине в този тип и в пленарната зала, би следвало да стабилизира краткосрочно и цената на Гражданската отговорност ”, съобщи Светла Несторова от Асоциацията на застрахователите в България.

До шест месеца ще бъде направена методика по какъв начин да се дефинира ценообразуването и лимитите за компенсациите по наложителната застраховка " Гражданска отговорност ". Новите правила няма да показват съответни суми за отмъщение за околните на умрелите и потърпевшите при произшествия, а единствено критерии и знаци магистратите и застрахователите да пресмятат парите, прецизира в. Монитор. Новата методика ще бъде направена от Гаранционния фонд, след което Комисията за финансов контрол (КФН), министърът на опазването на здравето и министърът на труда и обществената политика ще я одобрят.

Средното изплащано обезщетение за умрял в злополука от осигурител е 118 000 лв., при искове искове за " болежка и премеждия ", демонстрират плановете на КФН. Без таван на компенсациите застрахователните сдружения е трябвало да заделят спомагателни запаси в размер на 380 млн. лв. до края на годината, които да бъдат взети посредством наградите от наложителната за автомобилистите лавица. Така водачите е трябвало да се бръкнат по още 124 лв.. Според ръководителя на Асоциацията на българските застрахователи Светла Несторова сметките на регулатора са консервативни и сумата е щяла да бъде двойна. Опозицията не поддържа новите промени и гласоподава " въздържал се ". Предстои текстовете да бъдат гласувани и на второ четене в пленарна зала.

Припомняме, че сред първо и второ четене на Законопроекта за промени в Застрахователния кодекс ръководителят на бюджетната комисия Менда Стоянова внесе промени за предели на компенсациите след гибел на пътя - 20 хиляди лева за брачен партньор или сътрудник на починало лице, 15 хиляди лева за брат или сестра и 5 хиляди лева при " прочувствени връзки ". Причината е решението на Върховен касационен съд за по-широк кръг на родственици с право на обезщетение. На 4 ноември, министър председателят Бойко Борисов подреди на депутатите от групата на ГЕРБ да не одобряват импортираните промени в Застрахователния кодекс.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР