До Питър Барабас, главен редактор по съдържанието на Евронюз Иван Добринов

...
До Питър Барабас, главен редактор по съдържанието на Евронюз
Иван Добринов
Коментари Харесай

Асоциацията на европейските журналисти поиска отговори от ръководството на Евронюз България

До Питър Барабас, основен редактор по наличието на " Евронюз "
Иван Добринов Иванов, изпълнителен шеф на " Телевизия Европа " АД
Марина Стоименова, основен редактор на " Евронюз България " и представител на " Евронюз "
Ваня Захариева, програмен шеф на " Евронюз България "

Уважаеми дами и господа,

Асоциацията на европейските публицисти - България, получи голям брой сигнали за напускащи журналисти от " Евронюз България ". АЕЖ - България, има за съществена задача възстановяване на медийната среда в България и не бихме могли да подминем сходно развиване, защото за жалост специалността на журналиста в нашата страна се характеризира с особена неустойчивост, а случаите на разнообразни типове напън и преодоляване на цели редакции на медии не са редки.

По тази причина се обръщаме към Вас с молба да изясните следните въпроси: 

Бихте ли могли да ни предоставите информация за броя на прекратените контракти със чиновници и сътрудници на малкия екран в последните двe седмици?
Каква е повода за прекратяването и по чия самодейност?
Какви са били правните отношения с въпросните публицисти - какъв брой от тях са работили на трудов контракт, какъв брой на цивилен или авторски, какъв брой са били стажанти и така нататък?
Има ли лица, за които сега тече интервал на предупреждение за преустановяване на контракта или се планува такова в идващия интервал?
Каква е атмосферата в редакцията?
Известни ли са Ви случаи на напън, оказван върху екипа на малкия екран?
Какви дейности са подхванати за укрепване на атмосферата в екипа и гарантиране на публицистичната самостоятелност на екипа от българския притежател на телевизионния канал?
Има ли открити нарушавания на франчайзовото съглашение сред централата на " Евронюз " и локалния й сътрудник в лицето на " Телевизия Евронюз България "?

За дребен медиен пазар като българския наличието на интернационален ефирен бранд като Euronews е от основно значение. То би могло да способства за увеличение на опциите за публицистите да практикуват специалността си според европейските стандарти, а също и да предложи на обществото по-добър достъп до качествена информация. По тази причина, Ви молим да отговорите предпочитано на нашите въпроси, които са от интерес освен за публицистите, само че и за цялото общество.

Позволяваме си да напомним текста на член 11 от Закона за радиото и малкия екран, който би могъл да бъде относим към зародилата обстановка:

Чл. 11. (1) (Изм. - Дъждовни води, бр. 12 от 2010 г.) Всяко мнение може да бъде изразявано свободно в медийните услуги.
(2) (Изм. - Дъждовни води, бр. 12 от 2010 г.) Журналистите и креативните служащи, сключили контракт с снабдители на медийни услуги, не могат да получават указания и инструкции за упражняването на тяхната активност от лица и/или групи отвън органите на ръководство на доставчиците на медийни услуги.
(3) (Изм. - Дъждовни води, бр. 12 от 2010 г.) Публична рецензия по отношение на снабдители на медийни услуги от страна на работещи в тях не е непочтеност към работодателя.
(4) (Изм. - Дъждовни води, бр. 12 от 2010 г.) Журналистите, сключили контракти с снабдители на медийни услуги, имат право да откажат да изпълнят предоставена задача, в случай че тя не е обвързвана с осъществяване на наредбите на този закон или на съответните контракти и опонира на техните персонални убеждения; не може да бъде отказвана техническо-редакционна обработка на програмен материал и на вести.
(5) (Изм. - Дъждовни води, бр. 12 от 2010 г.) Между притежателите и/или управителните тела на доставчиците на медийни услуги и публицистите, сключили контракти с тях, могат да се договорят публицистични статути за работата в региона на публицистиката.
(6) Редакционният статут би трябвало да съдържа съответни избрания и ограничения за:
1. (изм. - Дъждовни води, бр. 12 от 2010 г.) отбрана на свободата и персоналната отговорност на журналистическия труд при осъществяване на поставената задача;
2. отбрана на публицистите по смисъла на алинея 2;
3. (изм. - Дъждовни води, бр. 12 от 2010 г.) професионално-етични правила за журналистическата активност в съответните снабдители на медийни услуги;
4. методите за взимане на решения, които се отнасят до журналистическата дейност;
5. (изм. - Дъждовни води, бр. 12 от 2010 г.) основаване на вътрешен орган за разрешаване на зародили разногласия при журналистическата работа.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР