До момента те не са търсени от гръцката прокуратура, за

...
До момента те не са търсени от гръцката прокуратура, за
Коментари Харесай

Пострадалите българи при влаковата катастрофа в Гърция стресирани

До момента те не са търсени от гръцката прокуратура, с цел да дадат показания, сподели българският консул в Солун Антон Марков

Двамата потърпевши българи в тежката влакова злополука в Гърция се усещат добре. Това съобщи в изявление за предаването „ Тази заран “ по бТВ българският консул в Солун Антон Марков.

„ Българите, които са били в авариралия трен, са прегледани в болница и са пуснати за домашно лекуване, тъй като не са били с тежки пострадвания “, посочи той.

Антон Марков акцентира, че е в непрекъсната телефонна връзка с нашите сънародници и е подготвен да им спомага, в случай че имат потребност от нещо. Той е безапелационен, че досега те не са търсени от гръцката прокуратура, с цел да дадат показания.

„ Силно са уплашени, само че популярност Богу нямат съществени пострадвания. Те живеят непрекъснато в Гърция, само че не разполагаме с повече информация за тях “, сподели още Антон Марков. Той добави, че е в непрекъснат контакт с управляващите в страната и точно от полицията е получена информация за потърпевшите българи.

Към момента няма информация за други потърпевши българи във влаковата злополука.

Повече от 24 часа към този момент стотици спасители, пожарникари, служители на реда, военни и доброволци търсят оживели след тежката влакова злополука. Най-малко 44 са откритите жертви, а броят на ранените не стопира да пораства.

В избавителната интервенция са мобилизирани както пожарникари, по този начин и военни. Търсенето на хора и обезопасяването на обърналите се вагони е траяла цяла нощ.

Ударната вълна е била толкоз мощна, че първите няколко вагона от пътническия трен са били безусловно овъглени. Има изгорели вагони и от товарния трен.

Властите към момента работят по версията за човешка неточност, защото контролът по жп релсите и маршрутите на влаковете се управляват ръчно. Няма автоматизирана система.

Машинистите и на двете композиции са починали – към този момент са открити измежду изгорелите тела.

Като по знамение от влака съумяват да се измъкнат двама наши сънародници – мъж и жена. По информация на бТВ те са пътували надлежно в пети и шести вагон. Те са мощно уплашени и с лени пострадвания. Прегледани са и са освободени за домашно лекуване.

Недоволството на гърците е огромно – стотици хора пътуват от разнообразни краища на страната, с цел да получат повече информация за техните близки. Голяма част от починалите са младежи – студенти, които са се прибирали от карнавал през уикенда.

„ Освен от провинция Магнесия имаме доброволци и от Лариса и от Волос. Около 30 души работим на терен. Тук сме от 7 часа сутринна. Последната ни информация е, че най-малко още 20 души са в неопределеност. Възможно е обаче да са и повече “, споделя един от доброволците.

Той споделя, че към момента не са разкрили двама души от екипажа на влака.  От думите му излиза наяве, че имат потребност от техника и още хора.
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР