До момента четирима души са привлечени като обвиняеми по случая

...
До момента четирима души са привлечени като обвиняеми по случая
Коментари Харесай

Случаят NEXO бил уникален в световен мащаб. Четирима обвиняеми, скъпи картини и имоти на Кайманите - Темида

До момента четирима души са привлечени като обвинени по случая с криптобанката NEXO, претърсени са редица обекти, конфискувани са доказателства и разпитите не престават, оповестиха представители на прокуратурата и националното разследване на специфична конференция. За това закононарушение законът планува затвор над 3 година

" Няма да им кажа имената, само че може би някои от тях вие ги знаете. Повдигнато им е обвиняване за това, че от началото на 2018 година до 12 януари 2023 година на териториите на България, Англия, Ирландия, Швейцария и Кайманови острови са взели участие, а един от тях е и управлявал проведена незаконна група с користна цел, да прави закононарушения - пране на пари, данъчни закононарушения, компютърни измами и банкова активност без лиценз. На всички обвинени е наложена възбрана за овакантяване рамките на нашата страна ", уточни шефът на Национална следствена служба и зам. основен прокурор Борислав Сарафов.

Двама от обвинените са с мярка " парична гаранция " от по 1 млн. лева, като наблюдаващият прокурор е дал период от 10 дни парите да бъдат импортирани. Другите двама се търсят, само че няма данни те да са напускали страната.

" Има данни, че тези лица разполагат с извънредно огромни финансови благоприятни условия. Имат скъпи парцели в Дубай, Карибските острови, Бахамите и имат яхти. В един от претърсените домове са открити и конфискувани 35 картини на скъпи художници като Салвадор Дали, Пикасо и Матис, които ще бъдат предадени на Националната художествена изложба ", акцентира представителят на основния прокурор Сийка Милева.

По думите на Сарафов до момента са разпитани 20 души - някои от тях анонимно. Част от разпитаните са споделили, че се опасяват за сигурността си и ще бъдат включени в програмата за отбрана на очевидци.

Установено е, че част от транзакциите са били насочвани към Махмуд Мохамед Махмуд Айеш, апетитен от Израел за съпричастен към палестинска терористична формация, сподели шефът на отдел " Киберпрестъпления " в Национална следствена служба Светослав Василев.

По думите на Сийка Милева държавното обвиняване разполага със свидетелски показания за среща сред представители на NEXO с други компании, които се занимават с криптовалута, във финансовото министерство. Това е станало преди към 6 месеца, а задачата на срещата е била да се обсъдят възможни благоприятни условия за внедряването на криптовалутата в системата БОРИКА.

" Случаят с NEXO е неповторим в международен мащаб . Той онагледява новите типове провокации, пред които е изправена системата на сигурността ", сподели обвинител №1 Иван Гешев и дефинира акцията против компанията като образец за положително съдействие с европейските и евроалантическите сътрудници.

" Такова действие, подобен мащаб следствие, не може да се организира единствено. Но доверието, което е построила българската прокуратура, е такова, че ние поехме тежката роля да бъдем авангарда против тези причинители на сходни дейния. Ясно осъзнаваме против какъв огромен финансов и интелектуален запас сме изправени ", уточни и Борислав Сарафов.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР