До месец и половина ще бъдат изготвени минималните стандарти за

...
До месец и половина ще бъдат изготвени минималните стандарти за
Коментари Харесай

Минималните стандарти за храните ще станат готови до месец и половина

До месец и половина ще бъдат направени минималните стандарти за храните, които ще подсигуряват по-добро качество на продуктите. Това стана ясно от думите на земеделския министър Румен Порожанов.

Министерството на земеделието и храните приготвя въвеждането на наложителни стандарти за главните храни като мярка против двойния стандарт. Новите правила ще дефинират да вземем за пример минималното наличие на месо в саламите и на мляко в сиренето и кашкавала.

Покрай тематиката за двойния стандарт на храните направихме разбор на законодателството, обвързвано с качеството на храните. Той сподели, че единствено при месните артикули нямаме условия, които да дефинират минимални наличия на несъмнено количество месо или други параметри. От предходната седмица, взаимно с месопреработвателите, производителите на месо, други асоциации, започнахме работа по основаването точно на сходни стандарти, сподели Порожанов пред bTV.

Той добави, че е оценено и законодателството в други страни, което също е ново – от преди няколко години. Трябва да заложим минималните условия, както за кренвиршите да имат не по-малко от 75% месно наличие, на другите типове наденица, други месни артикули , добави той. „ Това нещо ще го разработим, би трябвало, несъмнено, да го съгласуваме с Европейска комисия, защото има такава процедура, и да го въведем по най-бързия метод “, сподели министърът.

Според него продуктите, които няма да дават отговор на новите стандарти, ще би трябвало да са отделени на друга витрина. Подобно нещо ще бъде въведено и за млечните артикули след месец и контролът ще е доста сериозен, увери той.

По тематиката с двойния стандарт Порожанов сподели още, че води диалози с огромните вериги с концепцията да се подпише меморандум за премахване на разликите още преди европейските наставления.

Помолен да разяснява митинга на розопроизводителите, той уточни, че казусът тази година е зародил по няколко посоки – поради по-топлото време цъфтежът и розоберът са били съсредоточени единствено в няколко дни, което пък е затруднило изкупуването от дестилериите; въпреки това има доста нерегистрирани производители без контракти, които, при свръхпроизводство, е обикновено да останат настрана от изкупуването; настрана положителните предходни години са основали прекомерно високи упования за облаги у производителите. До месец ще има законопроект за розата, заяви още министърът.

Той беше безапелационен, че българският аграрни производител няма да е ощетен от новия евробюджет.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР