762 проверки на пазарите в страната извърши дирекция „Контрол на

...
762 проверки на пазарите в страната извърши дирекция „Контрол на
Коментари Харесай

Над 700 проверки на пазарите в страната

762 инспекции на пазарите в страната извърши дирекция „ Контрол на храните “ към Българска организация по сигурност на храните (БАБХ). Тематичната инспекция (извън настоящия формален контрол) включва и „ фермерските пазари “, както и обекти за търговия на дребно, предлагащи храни, плодове и зеленчуци, непосредствено от производител до краен консуматор.

Съставени са 17 акта за определяне на административно нарушаване (АУАН). 4 са издадените наставления за премахване на открити нарушавания в обекти за търговия на дребно и пазарите на територията на областите в страната, оповестяват от БАБХ.

Възбранени и ориентирани за заличаване са над 190 кг. храни от скотски генезис –млечни артикули, месни заготовки и разфасовки и 178 бр. яйца погрешно съхранявани и без идентификационна маркировка и съпътстващи документи за генезис.

Взети са 68 проби (месни заготовки, кисело мляко, сирене, кашкавал, извара и яйца) за изпитвания за индикатори за сигурност от храни, създадени по Наредба 26 от 14.10.2010 година за характерните условия за директни доставки на дребни количества първични материали и храни от скотски генезис. От получените резултати е открита една несъответстваща проба от сурово краве мляко, взета от млекомат. 64 проби, от плодове и зеленчуци, са дадени за разбор за съществуване на пестициди. Не са открити несъответстващи резултати.

Констатираните най-чести нарушавания са свързани с предложение на плодове и зеленчуци без документи за генезис и регистрационни карти за аграрни производители, продажба на пресни плодове (ябълки и грозде) без обозначения за генезис и клас на качество, търговия на млечни артикули без идентификационна маркировка, липса на персонални здравни книжки на продавачите на щандовете, непълна информация на етикета на пресните плодове и зеленчуци и търговия на храни от скотски генезис без идентификационна маркировка и без съпътстващи документи, доказващи произхода им.

Проверките се вършат за определяне спазването на законодателството за храните, включително доказателства за генезис на продуктите, използването на положителни практики по време на съхранението, както и инспекции за сходство с условията за етикетирането на храните.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР