До края на 2024 г. е планирано окончателно да приключат

...
До края на 2024 г. е планирано окончателно да приключат
Коментари Харесай

Министър Тагарев обеща до края на 2024 г. инфраструктурата за приемането на F-16 да е готова

До края на 2024 година е планувано дефинитивно да приключат дейностите по построяването на инфраструктурата в авиобазата " Граф Игнатиево ", с цел да може България да одобри първите осем изтребителя F-16 Block 70. Завършването на останалите обекти се чака да завърши през първото тримесечие на 2025 година Това твърди министърът на защитата Тодор Тагарев в писмен отговор до народния представител от ГЕРБ-СДС Христо Гаджев.

" За обезпечаване на нужната инфраструктура за приемане на F-16 в 3-та авиационна база са подхванати редица съответни стъпки за ускорение осъществяването на плануваните обекти заради позволените съществени забавяния през последните няколко години ", показва Тагарев и твърди, че в Министерството на защитата работят интензивно за построяването на инфраструктурата.

Предвидените за създаване обекти са главно в две посоки: обекти, директно свързани с приемане на самолетите, и такива, свързани с възстановяване на съществуваща инфраструктура.

Според министъра капиталовият развой е почнал, без да е налице обща визия, дефинитивна цялостна идея за нужната инфраструктура за изтребителите F-16 и при неналичието на цялостна информация във връзка с условията към обособените обекти. Предвидени за осъществяване са общо 49 обекта. На този стадий са подписани 90 контракта за 48 от обектите. Все още не е почнал процесът по проектирането и построяването на един от контролно-пропускателните пунктове.
 
Седем от първите осем самолета към този момент са в разнообразни етапи на асемблиране, реализиран е индустриален потенциал, който ще разреши без закъснение да бъдат създадени и идващите осем самолета, сподели Тагарев преди седмица в Народното събрание.

Първоначално се смяташе, че ремонтирането и модернизирането на авиобазата " Граф Игнатиево ", което се финансира най-вече от България, ще коства към 300 млн. лв.. Към момента са подписани общо 90 контракта за планиране, строителство и консултантска услуга, като общата им стойност доближи близо 386 млн. лева, като част от тях идват от фондове на НАТО.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР