До една-две седмици правителството ще подготви цялостен пакет срещу инфлацията,

...
До една-две седмици правителството ще подготви цялостен пакет срещу инфлацията,
Коментари Харесай

До две седмици правителството ще подготви цялостен пакет срещу инфлацията

До една-две седмици държавното управление ще приготви повсеместен пакет против инфлацията , съобщи пред публицисти вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев. Той се включи в работната полемика на кръглата маса " Акселерейт грийн " (Accelerate Green), проведена в София от Българската фондова борса. 

" Снощи (управляващата коалиция) имаше доста градивна полемика, ще обсъдим резултата от всички оферти и няма да работим на парче ", сподели Василев. 

Той добави, че е срещу намаляването на ставката на Данък добавена стойност, тъй като се е видяло, че това няма никаква резултат за крайните консуматори при рухването на ставката за ресторантьорите (заради пандемията ставката на Данък добавена стойност за сектора беше понижена от 20% на 9%. 

" България е взела ограничения против инфлацията, ние имаме най-евтиния бензин по бензиноколонките , а хората заплащат електрическата енергия на цени от първи юли предходната година. Помощ има и за потребителите на природен газ. Предизвикателство в този момент е повишаването на храните , а в бъдеще ще е високата цена на металите ", сподели още министър Василев. 

Фискалният запас през вчерашния ден беше 8,2 милиарда лв. , изясни финансовият министър. " Имаше прочут спад, тъй като се заплати емисия дълг в размер на 2,7 милиарда лв., само че равнището на запаса се подвигна с данъчните приходи. Резервът е като естествена банкова сметка, парите в него се усилват или понижат съгласно заплащанията и постъпленията ", добави той. 

Министър Василев съобщи, че е срещу смяната на плоския налог и увеличението на планувания външен дълг , каквито хрумвания има в последно време. 

Запитан дали минималната работна заплата би трябвало да се усили, той сподели, че това е тематика на необятна полемика. 

" Битовите консуматори ще излязат на свободния пазар на електрическа енергия, само че те ще могат да купуват сила от краен снабдител, който ще подписва дълготрайни контракти с производителите на ток и ще играе роля, сходна на тази на КЕВР ", изясни финансовият министър. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР