До болка познатият сценарий - Великден, козунаци, трапези... след това

...
До болка познатият сценарий - Великден, козунаци, трапези... след това
Коментари Харесай

3 ефективни стратегии за поддържане на теглото по време и след празниците

До болежка познатият сюжет - Великден, козунаци, трапези... по-късно идва 1 май, след това Гергьовден, и надлежно няколко кг от горната страна.

Изкушенията дебнат отвред, непрекъснато... и в огромни количества.
 image2_16x9.png Суперхрана за косата На фокус
Какво се получава?

Преяждаме, тъй като “сега ни се е паднало”. Преяждаме поради обществените мотиви. Преяждаме и… скърбя като се качим на кантара по-късно. Затова признай си - въобще не се качваш.

Проблемът е в възприятието на загуба на надзор над храната. Веднъж изгубили го, просто се отдаваме на т.нар YOLO (You Only Live Once). И това е проблем - освен за визията и здравето, само че и за доверието към себе си и личните благоприятни условия.

За благополучие, това са допустимо най-ненарушаващите диетата празници - зелена салата, краставици, репички, лук, яйца, месо... фитнес кеф. Хайде и козунак за сладичко.

Къде се скапва диетата в тази ситуация? Първо количествата, подбудени от "дългите празнични трапези " - т.е опцията за обществено преяждане или просто калориен остатък. Второ - непредвидените изкушения/почерпки.

 f iStock

Какво е решението - планирай неуспеха си.

За да не си разваляш настроението и тялото по време и след празниците, ето няколко ефикасни тактики за справяне с изобилното хранене:

1. Запознай се авансово с питателните стойности на главните артикули - агнешко, яйца, козунак, шоколадови бонбони и така нататък

2. Хапни си на празника. Балансирай с нещо по-леко на идващото си хранене.

Има едно работещо предписание във връзка с построяването на система от здравословни привички, което доста одобрявам: "Никога не пропускай два пъти. "

Т.е не еднократното преяждане ще окаже качествена смяна, а спиралата от повтарянето на същото държание.

3. Мери се всеки ден. Вече съм споменавала в предходната публикация какъв брой е значимо да се мериш. Препоръчвам ти и в този момент да го правиш. Просто, с цел да знаеш къде си с акуратност и да коригираш преди да си “изпуснала изцяло положението”.

 f iStock

Не на последно място - въпреки всичко не забравяй да се забавляваш. Почини си, наслаждения се на хубавите страсти и хора. Не се фокусирай източника ти на наслаждение да идва единствено от храната.

И в случай че въпреки всичко изцяло забравиш за дисциплината - не се отчайвай. Всичко е поправимо. Особено когато става дума за нещо толкоз изменчиво като тежестта. Това, върху което е по-важно да се фокусираш, е менталното ти здраве и връзката с храната.

Нека ти споделя нещо значимо за край.

В момента с колегата ми (мъжът от фотографията долу) доктор Владислав Андонов създаваме първата платформа в България, отдадена на хора, които изпитват чести епизоди на преяждания. Това е главен признак на т.нар Binge Eating Disorder - официализирано през 2013 година хранително разстройство на психична основа, при което няма в допълнение обезщетително държание като повръщане, потребление на диуретици, разхлабителни и прочие. Това го разграничава от булимията.

 ж Мартин Симеонов

Ако имаш сходни епизоди на преяждания на прочувствена основа, хвърли един взор и на Фейсбук страничката - може да ти е потребно.

 й Йордан Йовков

А в този момент ти поисквам спокойни празници, умерено хранене и се грижи за здравето си!

Автор: Жасмина Гевезиева

Още по тематиката:
Системното преяждане - заболяването, която не подозирате, че съществува Нека ти показва твоя нов пръв асистент... кантара!
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР