До 500 хиляди лева отделя Столична община за изработването на

...
До 500 хиляди лева отделя Столична община за изработването на
Коментари Харесай

Отделят 500 хиляди лева за споделена Визия за София

До 500 хиляди лв. отделя Столична община за изработването на споделена " Визия за София ". Това разгласи столичният кмет Йорданка Фандъкова, откакто бе показан екипът с началник арх. Любо Георгиев.

Целта на екипа е да провокира осведомен спор за развиването на града, въз основата на който да бъде направена " Визия за София ". Дългосрочната визия ще послужи за смяна на заданието на Общия организационен проект. Фандъкова изясни, че смяната в Общия организационен проект на София е дълъг развой.

" Има решение на Столичния общински съвет в това отношение, с цел да се случи качествено би трябвало да има една ясна дълготрайна визия, която да залегне, с цел да не се работи на парче. Тази визия не може да бъде направена в един кабинет от група хора, по-късно да бъде призната и едвам тогава да бъде показана на обществото. Затова методът е извънредно съвременен, либерален ", разяснява Фандъкова.

По думите й главната задача пред екипът на " Визия за София " е не е да създадат визията, а да създадат по този начин, че тя да бъде споделена от множеството жители, от специалистите, неправителствените организации.

" През месец септември идната година би трябвало да имаме подготвен документ, който да влезе в Столичен общински съвет. Паралелно с това би трябвало да се приготви и заданието за смяна в Общия организационен проект. Тази смяна ние започнахме действително още преди година, със задачата към основния проектант да предложи промени в законодателството особено в Закона за застрояване на Столична община по отношение на доста конфликтни въпроси, които пораждат в обществото на база съществуващо законодателство и Общ организационен проект ", разяснява още столичният кмет.

Така измененията засягат най-много спомагателната отбрана на зелените площи и ограничавания при строителството на високи здания. Относно въвеждането на мораториум за строителство в Столична община до приемането на измененията в Закона за застрояването на Столична община, Фандъкова съобщи, че към този момент има подобен опит в " Младост ". По думите й при налагане на цялостен мораториум - това значи прекъсване на всякакво строителство в града.

 Фандъкова: От жителите зависи разширението на сините и зелени зони в София
Фандъкова: От жителите зависи разширението на сините и зелени зони в София

Кметът на София показа екипа, който ще създаде дълготрайната Визия за София

Фандъкова съобщи, че към този момент е извършена среща с народни представители от ГЕРБ, които са се заели законовите промени да станат факт през октомври. " Затова моята задача е оптимално бързото приемане на тези промени. Октомври месец ние да имаме тези промени ", разяснява тя в тази връзка. Столичният кмет очерта три акцента в дълготрайната визия за развиване на града - зелените устойчиви политики, новаторските решения и запазването на културно-историческото завещание. Екипът на " Визия за София " ще провежда целия развой.

" Средствата, заложени за " Визия за София " съгласно решението на СОС са до 500 хиляди лв. ", разяснява Фандъкова. Главният проектант на София - Здравко Здравков разяснява, че развиването на града е в дисперсия и разширението му в покрайнините опонира на концепцията за развиване на зелен град.

Арх. Георгиев, началник на екип " Визия за София " изясни, че следва оповестяването на публични поръчки за избор на специалисти в следните тематични области: хора, еднаквост и просвета, превоз, градска среда, околна среда, стопанска система. Целта на специалистите е в границите на три месеца да съберат наличните данни, след което да стартира осведоменият разговор.

" По този метод започваме с тях да дискутираме другите тематики, образуваме работни групи, които се случват в диалогична среда ", изясни арх. Георгиев.

След въпросните диспути по тематични области следва привеждането на целите на визията към съществуващите стратегически документи като се следи за цялостната съгласуваност сред тях.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР