До 31 май настанените в хотели по Черноморието украински бежанци

...
До 31 май настанените в хотели по Черноморието украински бежанци
Коментари Харесай

До 31 май украинските бежанци трябва да напуснат хотелите


До 31 май настанените в хотели по Черноморието украински бежанци би трябвало да ги изоставен. Това съобщи пред bTV ръководителят на спешния щаб полк. Валери Рачев.

След тази дата хората ще бъдат насочвани към държавни бази и общежития, сподели пред Нова телевизия вицепремиерът Калина Константинова.

Според Рачев методът към бежанците се трансформира и се цели интеграцията им в България. Досега у нас са влезнали над 188 хиляди украинци. Останали са малко над 88 хиляди от тях. Според него България може да поеме до 200 хиляди души.

От идната седмица ще стартира изплащането на още 15 млн. лева към хотелиерите, поели настаняването и изхранването на украинците, сподели още Рачев. Според него първият транш е съвсем заплатен.

Държавата отпуска по 40 лева дневно за всеки настанен. Средствата се заплащат непосредствено на бизнеса.

Критичният въпрос е за хората, които остават у нас, а не за директно преминаващите, сподели още Рачев. Той изясни, че на украинците се дава краткотрайна протекция, тъй като тази процедура планува спомагателни благоприятни условия като правата на здравноосигурените българи.

Статутът е наложителен, с цел да заплаща страната за настаняването им. Рачев изясни, че няма проблем на по-късен стадий те да аплайват и за филантропичен статут.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР