До 30 април Съветът на Европа ще прецени дали да

...
До 30 април Съветът на Европа ще прецени дали да
Коментари Харесай

ЕС обмисля премахване на цветовите зони при пътуване от май |

До 30 април Съветът на Европа ще реши дали да отпадне така наречен цветна карта, която регистрира разпространяването на COVID-19 в обособените страни по света, съобщи Българска телеграфна агенция.

Досега картата се използва като едно от изискванията за преценка какви ограничения да бъдат налагани на пътуващите от чужбина. Ако предлагането бъде признато, отсега нататък ограниченията ще бъдат напълно съобразявани с пасажера, а не с това от кое място той идва.

Съветът на Европейски Съюз заяви още, че е приел през днешния ден промени, свързани с пътуванията по несъществени мотиви от непознати страни.

Според утвърдените рекомендации прекосяването на външните граници на Европейски Съюз към момента ще бъде обвързано с това дали пасажерите са имунизирани, преболедували и дали са минали проучване PCR в последните 72 часа преди идването, както и от кое място идват. Мерките няма да засягат децата до 6 години.

Държавите от Европейски Съюз резервират правото да постановат проучване или карантина за пътуващите по несъществени мотиви. Предвижда се, в случай че пътуващите са имунизирани с утвърден от Европейски Съюз или СЗО препарат, да бъдат пропускани без спомагателни условия.

Уточнява се, че това важи за ваксинираните, от чиято имунизация са минали най-малко 14 и по-малко от 270 дни. За преболедувалите коронавирус документите ще се признават, в случай че от издаването им са минали до 180 дни.

Новите рекомендации влизат в действие от 1 март.  
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР