До 13 юли включително в галерия Арт Маркони във Варна

...
До 13 юли включително в галерия Арт Маркони във Варна
Коментари Харесай

Духът на Варна през времето в 100 живописни платна

До 13 юли в това число в изложба Арт Маркони във Варна може да видите творбите от изложбата " Портрет на Варна в 100 живописни платна ". Събитието е обвързвано с провъзгласяването на Варна за курортен град.

От няколко години виждам, че доста създатели се включват с тематика " Варна " и по този начин последователно се зароди концепцията. Всяка година на 15 юни върша галерия Маркони и другари и поканвам всички художници, с които работя и по този начин се прокрадна концепцията. Междувременно Община Варна разгласи, че ще има планове на тематика Варна - курортен град. ", споделя галеристът Ваня Маркова.





" Форматът 30 на 30 см е доста еластичен и послужи като основа да събера 100 платна, 100 портрета на Варна в 100 живописни платна. Всички художници одобриха доста въодушевено концепцията. Това беше през февруари, когато търсенето на картини не е огромно, само че художникът не може да не рисува и посланието за духа на Варна ги ентусиазира. Взаимно си изпращахме една прелестна сила, която ни държа до края и се получи доста добре. ", споделя още Ваня Маркова.

Съвместно с Община Варна е основан и азбучник с информация за художниците и техните произведения, включени в изложбата.

В плана се включват 40 художници. Един от тях е Илия Касабов, който е създателят на знака на Варна. В изложбата е включен истинският план на знака на града, който става натурален център на самата комбинация.





" Приемствеността е доста значима за мен и в този план тя се случва с присъединяване на няколко фамилии художници: Валентина Чернева, брачният партньор ѝ – Милен Маринов и тяхната щерка Деница; арх. Владимир Рачев и внучката му – Ива; Лора Маринова, брачният партньор ѝ Димитър Борисов и тяхната щерка Анна. В общата експозиция ще взе участие творба на известния варненски художник Янко Маринов, която Лора общително даде, тъй че в изложбата ще забележим три генерации създатели. Приемственост има и в присъединяване на някогашни и сегашни преподаватели и ученици на двете учебни заведения по изкуства във Варна - НУИ ”Д.Христов ” и СУ за ХНИ „ К.Преславски ”. За учениците е голямо неспокойствие да видят творбите си дружно с тези на своите учители.

Извън паното „ Портрет на Варна в 100 живописни платна ” съм присъединила и произведения на другари, художници, които към този момент не са сред нас, само че са обичали Варна и са пресъздавали нейния дух: Ангел Атанасов/Ачо/, Димитър Манолов, Илия Касабов, Любен Пашкулски, Петър Андреев и Румен Михайлов, както и голямоформатни произведения на модерни създатели. ", изяснява още галеристът Ваня Маркова. 



" Участието на децата от двете учебни заведения по изкуствата е прелестно попадение, попълнихме състава с тях. Впечатляващо е, че те доста се окуражиха и подготовката, която получават е доста добра, тъй като когато огледа човек цялата експозиция не се усеща къде са те. Много безапелационно и добре стоят до едни потвърдени имена, в това число до своите преподаватели. Получи се чудесна последователност сред разнообразни генерации. В композицията има и картини на деца, чиито родители също рисуват и вземат участие със свои картини. Покрай учениците се появи и една по-млада аудитория, с цел да видят децата творбите на своите връстници. Така дребните ще добият кураж и може би тези, които към момента не са се изявили ще си кажат: " Щом те могат за какво и аз да не опитам! ", споделя още Ваня Маркова.

Включени са и произведения на създатели, които към този момент не са измежду нас, с цел да участва и техният дух. Платната са рисувани през 60-те години на предишния век и това разрешава да се види градът от един различен ъгъл.





" Радвам е че има доста ценители, които не живеят в България, само че с неспокойствие чакат да видят изложбата. Някои от тях са запазили авансово картини, с цел да ги отнесат с носталгия към мястото, което ги свързва и с чувство на горделивост, че те ще покажат на своите другари, че техният град не е просто по този начин някаква точка във света. ", добавя галеристът. 

Авторите не са се концентрирали върху пейзажа, а всеки е предал своето вътрешно чувство за този град. Преобладаващата част от художниците са варненци, само че има и доста, които не са от града, само че го обичат.

" Безценна е тъкмо тази страст, която енергизира и сплоти хората. За първи път всички предадоха творбите си в точния момент. Радостно, е че от дълго време в галерията не са влизали толкоз доста хора, защото до някъде задачата ми беше още веднъж да възвърнем публиката в галериите. ", споделя още Ваня Маркова.

Вижте още от творбите в
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР